12 ελληνικά χωριά που πρέπει να επισκεφτείς μια φορά στη ζωή σου

December 3, 2023

12 ελληνικά χωριά που πρέπει να επισκεφτείς μια φορά στη ζωή σου


Διαφ.

12 διαμάντια

 

Και πως να επιλέξεις μόνο 12 από τα τόσα υπέροχα χωριουδάκια που κρύβει αυτός ο τόπος;

Άλλωστε κάθε Έλληνας που σέβεται τον εαυτό του και διαβάζει αυτό το άρθρο θα θεωρήσει ότι θα έπρεπε να συμπεριληφθεί και το χωριό του σε αυτή τη λίστα. Δυστυχώς όμως η Ελλάδα έχει τόσα πολλά πανέμορφα χωριά που είναι αδύνατον να αναφερθούν όλα…

Οι επιλογές λοιπόν είναι:

1. Νυμφαίο

Ένα αλπικό κόσμημα, που γοητεύει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς και σύμφωνα με τους ταξιδιωτικούς οδηγούς ένα από τα δέκα ωραιότερα χωριά της Ευρώπης. Το Νυμφαίο, είναι ένας πέτρινος παραδοσιακό οικισμός στο νομό Φλώρινας με υψόμετρο 1.350μ. Περικλείεται από δάσος οξιάς και διασχίζεται από λιθόστρωτα μονοπάτια και πετρόχτιστα σπίτια. Η αλλόκοσμη ομορφιά του τοπίου, σε συνδυασμό με τον έντονο παραδοσιακό χαρακτήρα του, το κάνουν πόλο έλξης αξιόλογου τουρισμού.

 

Αξιοσημείωτο είναι, ότι ενάμισι χιλιόμετρο έξω από το χωρίο δραστηριοποιείται η οργάνωση του Αρκτούρου, με ένα περιβαλλοντικό κέντρο ενημέρωσης για την καφέ αρκούδα και τον λύκο. Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, το κάνει ιδανικό για στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς. Ανακαλύψτε μόνοι σας, τις ομορφιές του βολτάροντας στα πλακόστρωτα
δρομάκια, και ξεκουράστε ψυχή τε και σώματι!

Επισκεφτείτε το μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας και την εκκλησία του Αγ. Νικολάου. Κάντε ιππασία ή πεζοπορία μέχρι τον Αρκτούρο και μετά ικανοποιήστε τον ουρανίσκο σας με παραδοσιακά εδέσματα.

2. Οία

Ένα όνομα χίλιες λέξεις! Κάθε Έλληνας πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί μια φορά στη ζωή του αυτό το μοναδικό μέρος. Χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο έρχονται για να αντικρύσουν από κοντά αυτό το μοναδικό τοπίο κα να θαυμάσουν ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα

Η Οία είναι ένας παραδοσιακός υπόσκαφος οικισμός της Σαντορίνης, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή ‘’ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους’’. Η σπάνια μορφολογία της, με την απότομη κατακόρυφη κλίση και τα υπόσκαφα κτίσματα, είναι που τη κάνει τόσο ελκυστική. Τα σπίτια είναι σαν σπηλιές σκαμμένα μέσα στο βράχο, με μια θέα που σε αφήνει εμβρόντητο

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα στη θέση των παραδοσιακών αυτών σπιτιών φιλοξενούνται πολυτελείς ξενοδοχεία, καφέ και εστιατόρια. Η Οία αποθεώνεται την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Είναι πραγματικά μαγικό αυτό που συμβαίνει. Δεκάδες άνθρωποι καθισμένοι στις ταράτσες και στις βεράντες θαυμάζουν σιωπηλοί ένα από τα πιο σπάνια θεάματα στη γη, γεμάτοι δέος για τομεγαλείο που αντικρίζουν. Λίγο μετά το σούρουπο, περπατήστε στα γραφικά σοκάκια της Οίας χαζεύοντας την, φωταγωγημένη.

 

3. Δημητσάνα

Στην ορεινή Αρκαδία σε μια πανέμορφη θέση βρίσκεται ένα χωριό, περικυκλωμένο από κατάφυτα βουνά με μεγάλη ιστορία και παράδοση. Η Δημητσάνα είναι ένα από τα ιστορικότερα χωριά της Ελλάδας, καθώς διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Πρόκειται για έναν εξαιρετικής ομορφιάς πετρόχτιστο οικισμό με αξιόλογα αρχοντικά, τα περισσότερα από τα οποία είναι αναστηλωμένα σήμερα

Με υψόμετρο 950μ αποτελεί ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου.

 

 

Περπατήστε στα πλακόστρωτα δρομάκια, χαζεύοντας τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά και απολαύστε στιγμές χαλάρωσης στους υπέροχους ατμοσφαιρικούς ξενώνες

Επισκεφτείτε το φαράγγι του Λούσιου, την ιστορική βιβλιοθήκη με τις σπάνιες εκδόσεις, το ανακαινισμένο σπίτι του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ και το μικρό εξαιρετικό υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, μοναδικό στην Ελλάδα.

 

4. Άβδηρα

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η πόλη ιδρύθηκε από τον Ηρακλή στη μνήμη του συντρόφου του,του Αβδήρου και υπήρξε από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας. Ήταν πατρίδα του Δημόκριτου και του Πρωταγόρα. Σήμερα τα Άβδηρα είναι ένα εκπληκτικό χωριό του νομού Ξάνθης, που ενώνει τόσο αριστοτεχνικά βουνό και θάλασσα. Παραδοσιακά αρχοντικά αγναντεύουν αμμουδένιες ακρογιαλιές

Μη παραλείψετε να επισκεφτείτε το αρχαιολογικό και λαογραφικό μουσείο του χωριού και
λίγο πριν το σούρουπο απολαύστε το ηλιοβασίλεμα στο γραφικό λιμανάκι.

Μια από τις καλύτερες περιόδους να γνωρίσετε τα Άβδηρα, είναι το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, που διοργανώνονται τα Δημοκρίτεια προς τιμή του Δημόκριτου με πλήθος καλλιτεχνών να παίρνουν μέρος στις εκδηλώσεις.

5. Συρράκο

Ένα χωριό σαν παραμύθι, που όποιος το επισκέπτεται μαγεύεται! Το Συρράκο είναι χωριό του νομού Ιωαννίνων. Με υψόμετρο 1.150μ και γαντζωμένο σε μια κάθετη πλαγιά είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός. Πρόκειται για ένα πραγματικά κουκλίστικο χωριό με πέτρινα σπίτια και λιθόστρωτα καλντερίμια, που μόλις το αντικρίζεις σου
κόβει την ανάσα

Η εκπληκτική αυτή πέτρινη αρχιτεκτονική, θα σας κάνει να μη χορταίνετε περιπάτους στα πολλά γραφικά πέτρινα σοκάκια. Μη παραλείψετε να επισκεφτείτε το Λαογραφικό μουσείο και τις 4 εντυπωσιακές εκκλησίες του χωριού μουσειακής αξίας.

Και φυσικά να απολαύσετε υψηλής ποιότητας κρεατικά και ντόπιο κρασί δίπλα στο τζάκι σε μια από τις πολλές παραδοσιακές ταβέρνες. Η ζεστασιά και η απλότητα των κατοίκων του χωριού, θα σας εκπλήξουν.

6. Απείρανθος

Τι να πει κανείς γι΄αυτό το χωριό!Ενετικοί πύργοι, επιβλητικά παλιά διώροφα σπίτια, μαρμάρινα καλντερίμια με πλακόστρωτα σοκάκια, και γραφικές πλατείες με παραδοσιακά καφενεία δημιουργούν μια ιδιαίτερη
ατμόσφαιρα, που σπάνια συναντάται στον κυκλαδικό χώρο

Η Απείρανθος είναι ένα ορεινό χωριό της Νάξου, χτισμένη στους πρόποδες του βουνού Φανάρι σε υψόμετρο 700 περίπου μέτρων. Ξεχωρίζει από τα άλλα χωριά της Νάξου στο γλωσσικό ιδίωμα, τα ήθη και τα έθιμα, καθώς οι κάτοικοί της λέγεται ότι είναι ένα κράμα Κρητών και Μικρασιατών.

Ανέγγιχτο από τον χρόνο, το χωριό μοιάζει ολόκληρο με ένα φρούριο, που σε περιμένει να το κατακτήσεις περπατώντας στα δαιδαλώδη στενά δρομάκια στα πέτρινα σπίτια και στις ατέλειωτες σκάλες.

Αξίζει να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό μουσείο , το Γεωλογικό, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, καθώς και το Λαογραφικό και οπωσδήποτε την εκκλησία της Αγία Κυριακής, που χρονολογείται την περίοδο της Εικονομαχίας και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία, όχι μόνο της Νάξου, αλλά και των Βαλκανίων. Και μετά διαλέξτε τη πιο γραφική πλατεία και πείτε έναν ελληνικό καφέ δοκιμάζοντας παραδοσιακά γλυκά Νάξου.

 

7. Μονεμβασιά

Ένα πέτρινο καράβι που αγναντεύει το Αιγαίο πέλαγος και σε μεταφέρει σε άλλη εποχή. Μια ζωντανή καστροπολιτεία του Μεσαίωνα και η μούσα του Γιάννη Ρίτσου….αυτή είναι η Μονεμβασιά!

Πρόκειται για ένα χωριό στο νομό Λακωνίας, που είναι χτισμένο πάνω σε ένα βράχο και αποτελεί στη κυριολεξία μια μικρή νησίδα, που ενώνεται με μια γέφυρα με τη στεριά. Είναι γνώστη για το μεσαιωνικό της Κάστρο που τη περιφρουρεί και τη κάνει τόσο ξεχωριστή. Μέσα από τα τείχη βρίσκεται μια από τις πιο καλοδιατηρημένες και ζωντανές καστροπολιτείες στην Ελλάδα, που συγκεντρώνει όλο το χρόνο φανατικούς επισκέπτες.

Επιβλητικά αρχοντικά, εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής εκκλησίες, κρήνες, χαμάμ, γραφικά στριφογυριστά καλντερίμια και η απουσία αυτοκινήτου δίνουν άλλη διάσταση στο χωριό. Επισκεφτείτε το αρχαιολογικό μουσείο και την εκκλησία της Αγίας Σοφίας. Περιπλανηθείτε στα θολωτά σοκάκια, και μετά καθίστε να ξαποστάστε πίνοντας φανταστικό ντόπιο κρασί! Επιλέξτε να μείνετε σε έναν από τους ξενώνες εντός του Κάστρου και μεταφερθείτε στη κυριολεξία σε άλλη εποχή.

8. Αμπελάκια Λάρισας

Μακριά από τα αστικά κέντρα και τους συγκοινωνιακούς άξονες,σε εποπτική θέση, πέντε χιλιόμετρα από τα Ιερά στενά των Τεμπών, ανηφορίζοντας κανείς μπορεί να δει να ξεπροβάλουν τα Αμπελάκια, η Ιστορική Κοινότητα των Αμπελακίων όπως έχει επικρατήσει.

Βρίσκεται στους πρόποδες του όρους ‘Οσσα‘,ή ‘Κίσσαβος‘ και σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τα Τέμπη όπου περνά η Εθνική οδός,Αθηνών – Θεσσαλονίκης και σε απόσταση 31 χιλμ. από την Λάρισα, 120 από Θεσσαλονίκη και 380 από την Αθήνα. Η πρώτη οπτική επαφή με τα Αμπελάκια δίνει στον ταξιδιώτη την εντύπωση ότι αυτό το «χωριό» διαφέρει από τα άλλα … και όντως αυτό συμβαίνει

Αρχοντικά κρεμασμένα στις πλαγιές του βουνού μαρτυρούν με την αρχιτεκτονική τους-αρχικάότι τα χρόνια που πέρασαν άφησαν την δική τους ανεξίτηλη ιστορική πινελιά.Μια μαγεία διάχυτη μέσα στα στενά του χωριού αφήνουν τον ταξιδιώτη άφωνο να θαυμάζει τον πολιτισμό που μαρτυρούν τα σπίτια,οι λιθόστρωτοι δρόμοι, οι γέροντες.

9. Αγόριανη, Φωκίδα

Στο δρόμο για την Αγόριανη (ή Επτάλοφος όπως είναι επίσημα το όνομά του από το 1928) νομίζεις ότι πετάς μέσα στα σύννεφα, μέσα στο απόλυτο λευκό της ομίχλης. Φτάνοντας βράδυ στην Αγόριανη, μάλλον δεν πρόκειται να δεις τίποτα γύρω σου.

To μόνο που θα σε ειδοποιήσει ότι έφτασες, είναι ο ήχος του καταρράκτη που κατεβαίνει ορμητικός μέχρι το χωριό.

Το ηλιόλουστο πρωινό, ένα ανέλπιστο δώρο για τα δεδομένα της περιοχής θα διαλύσει το μυστήριο και θα σου φανερώσει την όμορφη πλατεία της Αγόριανης με τα πραγματικά θεόρατα πλατάνια που με τα φύλλα τους σου στρώνουν χρυσοκόκκινο χαλί. Δυο βρύσες έχουν γίνει ένα με τους κορμούς και το χιονάτο νερό μοιάζει να αναβλύζει από μέσα τους. Έχει κάτι το ειδυλλιακό αυτό το χωριό, που σου βγάζει τη φυσιολατρική πλευρά του εαυτού σου.

 

10. Ζαρούχλα, Αχαΐα

Το καλύτερα κρυμμένο μυστικό των Αροανίων μόλις μισή ώρα απ’ τα Καλάβρυτα Μικροσκοπικό χωριό, με έναν κεντρικό πλακόστρωτο δρόμο, μαγαζάκια δεξιά κι αριστερά και πέτρινα κουκλίστικα σπίτια. Τριγύρω πυκνά δάση από έλατα και καστανιές που μας προκαλούν να αναζητήσουμε ιστορίες με νεράιδες και ξωτικά. Κοντά της η μικρή λίμνη Τσιβλού
που μοιάζει με μυστική γαλάζια όαση περιτριγυρισμένη από τις δασοσκέπαστες πλαγιές και τις βαθιές χαράδρες του αχαϊκού τοπίου.

Ένα αλπικό τοπίο σε μικρογραφία στην καρδιά της Αχαΐας. Στα νερά της καθρεφτίζεται το κάτασπρο πάπλωμα των χιονισμένων πλαγιών που σε λίγους μήνες θα δώσει τη θέση του στις πράσινες αποχρώσεις της άνοιξης. Κατηφορίζοντας προς τη λίμνη, οι κορμοί των πεύκων, των ελάτων και των πλατανιών δημιουργούν ένα φυσικό χωμάτινο μονοπάτι, που διατηρεί τα χνάρια από τα αυλακωτά λάστιχα των mountain bikes.

Στις όχθες της ζευγάρια δασκαλεμένα από τους κατοίκους της Ζαρούχλας μιλούν δυνατά για την τυχαία ανακάλυψη της ”δικής τους” γωνιάς και κουρασμένοι γιάπηδες που επιτέλους ξέκλεψαν μια έξτρα μέρα διαφυγής από την πρωτεύουσα.

 

11. Άγιος Λαυρέντιος

Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από τον Βόλο και είναι χτισμένος αμφιθεατρικά στην πλαγιά. Ο βασικός ήχος που ακούει κανείς είναι τα ρυάκια, τα ρέματα και το νερό που ρέει.

Λιθόστρωτα καλντερίμια περνούν μέσα από την πλούσια φύση και τα πετρόχτιστα οικήματα που κοσμούν με την καλαισθησία τους το χωριό. Πνιγμένος στο γενναιόδωρο πράσινο του βουνού των Κενταύρων, καστανιές, πλατάνια και οξιές, ο Άγιος Λαυρέντιος μοιάζει να έχει σταματήσει στο παρελθόν, διατηρώντας την παραδοσιακή ταυτότητά του

Πάνω από το χωριό βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Λαυρεντίου, το οποίο και του έδωσε το όνομά του. Χρονολογείται περίπου από τα μέσα του 12ου αιώνα και η τοποθεσία του είναι ξεχωριστής ομορφιάς

Κάντε μια στάση στην πλατεία Χατζίνη κι απολαύστε την ανεμπόδιστη θέα προς το βουνό και το απέναντι χωριό, τη Δράκεια. Η μαγεία του δυτικού Πηλίου ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια σας.

12. Καπέσοβο

Σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, το όμορφο χωριό του Κεντρικού Ζαγορίου είναι ένας έρωτας με την πρώτη ματιά.

Επιβλητικά αρχοντικά, λιθόκτιστα καλντερίμια που σε προκαλούν να τα ανέβεις –η απότομη πλαγιά που φιλοξενεί το χωριό κάνει την ανάβαση πράγματι πρόκληση– βρίσκοντας συνεχώς δικαιολογίες για στάσεις: πότε για να θαυμάσεις μια εντυπωσιακή, πέτρινη εννοείται, εκκλησία, πότε για να αράξεις στην πανέμορφη πλατεία, πότε για να ξεστρατίσεις προς ένα ακόμη «σημείο με θέα», από τα δεκάδες σηματοδοτημένα με μικρές ξύλινες ταμπέλες, που αγναντεύουν από ψηλά το φαράγγι του Βίκου

Χωριουδάκι χωριουδάκι μου!

 

Πηγή:lovelovegreece – newsbeast – kathimerini, dinfo

 


Πηγή

Διαβάστε επίσης: