23 θάνατοι, 11 παιδιά νεκρά: Συναγερμός για έξαρση, μην αγνοήσετε αυτά τα συμπτώματα προειδοποιούν οι γιατροί

February 9, 2024

23 θάνατοι, 11 παιδιά νεκρά: Συναγερμός για έξαρση, μην αγνοήσετε αυτά τα συμπτώματα προειδοποιούν οι γιατροί


Διαφ.

Από την αρχή του 2023 και μέχρι σήμερα, 8 Φεβρουαρίου 2024, έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ, 94 περιστατικά με λοίμωξη από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α σε παιδιά και ενήλικες.

Τη συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας αποτελεί ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α που κυκλοφορεί έντονα το επόμενο διάστημα έως και τις αρχές της άνοιξης.

Στο πλαίσιο της αύξησης των περιστατικών διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο, ο ΕΟΔΥ εξέδωσε ενημέρωση με τα νεότερα στοιχεία.

Από την αρχή του έτους του 2023 μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί 94 περιστατικά με λοίμωξη από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α σε παιδιά και ενήλικες, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Μεταξύ των περιστατικών περιλαμβάνονται και είκοσι τρεις (23) θάνατοι, εκ των οποίων έντεκα (11) σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών.

Πρόσφατα καταγράφηκαν δυο περιστατικά διεισδυτικής νόσου από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α εκ των οποίων το ένα κατέληξε, στην ΠΕ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος

Ο β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ενώ μπορεί να εμφανιστεί αρχικά, με μη ειδικά συμπτώματα (πυρετό, γενική κόπωση, απώλεια όρεξης), στη συνέχεια μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και απειλητική για τη ζωή διεισδυτική λοίμωξη. Η συχνότητα εμφάνισης της φαρυγγίτιδας από GAS συνήθως κορυφώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και τις αρχές της άνοιξης και συχνά αναφέρονται συρροές κρουσμάτων σε νηπιαγωγεία και σχολεία. Ο εργαστηριακός έλεγχος πραγματοποιείται με την ταχεία ανίχνευση αντιγόνου του πυογόνου στρεπτοκόκκου στο φάρυγγα (strep test) και με καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος που συστήνεται να λαμβάνονται από επαγγελματία υγείας.

Τα παιδιά με ιογενείς λοιμώξεις όπως η γρίπη, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν λοίμωξη από iGAS.

Η έγκαιρη αναγνώριση της λοίμωξης από iGAS και η άμεση έναρξη αντιμικροβιακής και υποστηρικτικής θεραπείας για τα παιδιά που νοσούν είναι εξαιρετικά σημαντική για την αίσια έκβαση της νόσου. Επίσης, θα πρέπει να εντοπίζονται οι στενές επαφές των περιπτώσεων iGAS στο οικιακό και σχολικό περιβάλλον, να εκτιμάται η κατάστασή τους και να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες με χορήγηση προφυλακτικής αντιμικροβιακής αγωγής όπου ενδείκνυται.

Για την ολοκληρωμένη και επιτυχή διαχείριση των περιστατικών iGAS απαιτείται η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας καθώς και των εμπλεκομένων φορέων.

Για την ολοκληρωμένη και επιτυχή διαχείριση των περιστατικών iGAS απαιτείται η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας καθώς και των εμπλεκομένων φορέων.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: