
Από το «Namaste» στα γκαζάκια: Το σκοτεινό προφίλ της δασκάλας γιόγκα που «βομβάρδιζε» φίλους και συγγενείς
Η υπόθεση της 56χρονης δασκάλας γιόγκα που συνελήφθη στα τέλη Ιανουαρίου για μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων σε οχήματα οικείων της προσώπων, συνεχίζει να προκαλεί σοκ και εύλογα ερωτήματα στην κοινή γνώμη. Πρόκειται για μια ιστορία που μοιάζει να ακροβατεί ανάμεσα στο αστυνομικό θρίλερ και την ψυχιατρική μελέτη, καθώς οι αντιφάσεις στη ζωή της γυναίκας αυτής είναι χαοτικές. Από τη μία πλευρά, η διδασκαλία της εσωτερικής γαλήνης και του διαλογισμού, και από την άλλη, η κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών με σκοπό την εκδίκηση.
Όσο οι έρευνες προχωρούν, νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτοντας μια προσωπικότητα που βρισκόταν εδώ και χρόνια σε μια «γκρίζα ζώνη» ψυχικής αστάθειας, χωρίς όμως ποτέ να υπάρξει η απαραίτητη παρέμβαση που θα απέτρεπε την κλιμάκωση της δράσης της.
Το «μπαινόβγαινε» στα ψυχιατρεία και η άρνηση της αγωγής
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρωί της Παρασκευής (6/2) η εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», η 56χρονη γυναίκα δεν ήταν άγνωστη στις ψυχιατρικές αρχές της χώρας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η δασκάλα γιόγκα είχε νοσηλευτεί επανειλημμένα σε ψυχιατρικές κλινικές στο παρελθόν. Ωστόσο, οι νοσηλείες αυτές φαίνεται πως ήταν βραχύβιες και ανεπαρκείς για την οριστική αντιμετώπιση των ζητημάτων που την απασχολούσαν.
Συνήθως παρέμενε για ένα διάστημα περίπου 20 ημερών —ένας χρόνος που συχνά θεωρείται οριακός για τη σταθεροποίηση ενός ασθενούς— και στη συνέχεια έπαιρνε εξιτήριο, επιστρέφοντας στην καθημερινότητά της. Το κρίσιμο σημείο, όμως, εντοπίζεται στη μετέπειτα διαχείριση της υγείας της: η 56χρονη φέρεται να μην λάμβανε συστηματικά τη φαρμακευτική αγωγή που της είχε οριστεί, γεγονός που την οδηγούσε σε υποτροπές και, όπως αποδείχθηκε, σε ακραίες ξεσπάσματα βίας. Η «βόμβα» στην ψυχολογία της έμοιαζε έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, όπως και οι μηχανισμοί που τοποθετούσε.
Μια δεκαετία με το χέρι στη «σκανδάλη»
Ένα από τα πιο τρομακτικά στοιχεία της υπόθεσης είναι η γνώση και η εξοικείωση που είχε η γυναίκα με τα εκρηκτικά. Όπως προκύπτει από την αστυνομική έρευνα, η 56χρονη ήξερε να κατασκευάζει και να τοποθετεί εκρηκτικούς μηχανισμούς (κυρίως με τη χρήση γκαζακίων) για τουλάχιστον μια δεκαετία. Η «πρεμιέρα» της σε αυτό το σκοτεινό χόμπι είχε γίνει πριν από περίπου δέκα χρόνια, όταν είχε επιτεθεί στο αυτοκίνητο του ίδιου της του πατέρα.
Η πληροφορία αυτή αλλάζει τα δεδομένα, καθώς δείχνει ότι δεν πρόκειται για μια ξαφνική κρίση, αλλά για μια παγιωμένη συμπεριφορά εκδίκησης που σιγόβραζε μέσα της. Για δέκα χρόνια, η «ειρηνική» δασκάλα γιόγκα κρατούσε καλά κρυμμένο ένα μυστικό που θα ζήλευαν ακόμη και έμπειροι κακοποιοί, αναπτύσσοντας μια ιδιότυπη «τεχνογνωσία» στον τρόμο.
Το ψηφιακό αποτύπωμα και η προφυλάκιση
Πριν από τη σύλληψή της, η 56χρονη φρόντιζε να αφήνει αινιγματικά ίχνη στο διαδίκτυο. Οι αναρτήσεις της στα κοινωνικά δίκτυα περιγράφονται ως περίεργες, γεμάτες κρυμμένα μηνύματα και μια διάχυτη επιθετικότητα που καμουφλαριζόταν πίσω από φιλοσοφικά αποφθέγματα. Ήταν το ψηφιακό της ημερολόγιο, μέσα από το οποίο ίσως προσπαθούσε να προειδοποιήσει για το τι θα ακολουθούσε, ή απλώς να εκτονώσει την εσωτερική της πίεση.
Μετά τη σύλληψή της στις 31 Ιανουαρίου, οι αρχές έκριναν ότι η γυναίκα αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια αλλά και για τον ίδιο της τον εαυτό. Λόγω του επιβαρυμένου ιστορικού της και της διαπιστωμένης ψυχικής της κατάστασης, αποφασίστηκε η προφυλάκισή της. Ωστόσο, δεδομένης της ανάγκης για συνεχή παρακολούθηση, δεν οδηγήθηκε σε μια κοινή πτέρυγα, αλλά στην ψυχιατρική κλινική των φυλακών Κορυδαλλού, όπου πλέον τελεί υπό αυστηρή επιτήρηση.
Το κρεσέντο των 12 ημερών: Τρεις επιθέσεις και μια παλιά βεντέτα
Το κρεσέντο της δράσης της σημειώθηκε τον Ιανουάριο, όταν μέσα σε μόλις 12 ημέρες πραγματοποίησε τρεις επιθέσεις. Η τελευταία και πιο χαρακτηριστική επίθεση σημειώθηκε στις 29 Ιανουαρίου, με στόχο το αυτοκίνητο μιας παλιάς της γειτόνισσας. Ο λόγος της επίθεσης; Μια άρνηση που συνέβη χρόνια πριν.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η 56χρονη είχε ζητήσει στο παρελθόν από τη συγκεκριμένη γυναίκα να τη φιλοξενήσει στο σπίτι της. Όταν η γειτόνισσα αρνήθηκε —πιθανώς διαβλέποντας την αστάθεια στον χαρακτήρα της— η 56χρονη δεν το ξέχασε ποτέ. Το κράτησε μέσα της ως μια ανοιχτή πληγή και, χρόνια αργότερα, αποφάσισε να «απαντήσει» τοποθετώντας γκαζάκια στο όχημα της γυναίκας. Η εκδικητικότητά της φαίνεται πως δεν είχε ημερομηνία λήξης, καθώς ανακύκλωνε παλιά παράπονα και τα μετέτρεπε σε εκρηκτικές ύλες.
Η ζωή της «άνεσης» και το παράδοξο της γιόγκα
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο, που κάνει την υπόθεση ακόμη πιο ακατανόητη, είναι το γεγονός ότι η 56χρονη δεν αντιμετώπιζε προβλήματα επιβίωσης. Σύμφωνα με μαρτυρίες στενών συγγενών της, η γυναίκα ζούσε μια μάλλον άνετη ζωή. Οι γονείς της, παρά την επίθεση που είχε δεχθεί ο πατέρας της στο παρελθόν, συνέχιζαν να τη στηρίζουν οικονομικά, δίνοντάς της κάθε μήνα ένα ποσό που ισοδυναμούσε με έναν ολόκληρο μισθό.
Επιπλέον, είχε το δικό της διαμέρισμα, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως δασκάλα γιόγκα, έχοντας το δικό της πελατολόγιο και εισόδημα. Δεν επρόκειτο, λοιπόν, για έναν άνθρωπο του περιθωρίου που οδηγήθηκε στο έγκλημα λόγω ανέχειας. Αντίθετα, ήταν μια γυναίκα με κοινωνική ζωή, επαγγελματική δραστηριότητα και οικονομική ασφάλεια, η οποία όμως επέλεξε να ζει μια διπλή ζωή: τη μέρα δίδασκε το «Namaste» και τη νύχτα κατασκεύαζε βόμβες.
Ένα «κενό» στο σύστημα προστασίας
Η υπόθεση της δασκάλας γιόγκα αναδεικνύει για άλλη μια φορά τα τεράστια κενά στη διαχείριση ατόμων με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα. Η ευκολία με την οποία έβγαινε από τις κλινικές χωρίς ουσιαστικό έλεγχο για τη συνέχεια της αγωγής της, της επέτρεψε να δραστηριοποιείται ανενόχλητη για μια δεκαετία. Σήμερα, η 56χρονη βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα του Κορυδαλλού, αλλά τα ερωτηματικά για το πώς μια γυναίκα της διπλανής πόρτας μετατράπηκε σε «βομβιστή» παραμένουν αναπάντητα, θυμίζοντάς μας ότι συχνά ο κίνδυνος κρύβεται εκεί που δεν θα τον περιμέναμε ποτέ.
Πηγή