Αναστάτωση προκαλεί η προειδοποίηση του Ευθύμη Λέκκα σχετικά με τις συνέπειες του πρόσφατου σεισμού στη Βενεζουέλα. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εκφράζει σοβαρούς φόβους για μετασεισμούς που μπορεί να ξεπεράσουν τα 6,5 Ρίχτερ, ενώ οι εκτιμήσεις του για τον αριθμό των θυμάτων είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, προειδοποιώντας για πιθανές χιλιάδες νεκ
Τρόμος με την προειδοποίηση Λέκκα: Φόβοι για μετασεισμό άνω των 6,5 Ρίχτερ – Δεν αποκλείει χιλιάδες νεκρούς
Η δυσοίωνη εκτίμηση Λέκκα για τους νεκρούς μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου στη Βενεζουέλα.
Την εκτίμηση ότι η καταστροφή από τον φονικό σεισμό στη Βενεζουέλα, ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερη από όσα δείχνουν μέχρι στιγμής τα επίσημα στοιχεία, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής στην ΕΡΤ, οι πληροφορίες για 235 νεκρούς και περίπου 4.000 αγνοούμενους ενδέχεται να μην αποτυπώνουν ακόμη το πραγματικό μέγεθος της τραγωδίας στη Βενεζουέλα, καθώς οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται με μεγάλες δυσκολίες.
Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι, με βάση τα χαρακτηριστικά του σεισμού, τις γεωλογικές συνθήκες της περιοχής, την πυκνότητα του πληθυσμού και την κατάσταση των κτιρίων, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο αριθμός των θυμάτων να φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ακόμη και σε δεκάδες χιλιάδες.
“Με βάση το μέγεθος του σεισμού, τις γεωλογικές και τεκτονικές συνθήκες, τον πληθυσμό και την ποιότητα των κατασκευών, θεωρούμε ότι δυστυχώς το ενδεχόμενο ο αριθμός των νεκρών να φτάσει από 10.000 έως και 100.000 παραμένει”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Λέκκας για Βενεζουέλα: “Θεωρητικά θα πρέπει να εκδηλωθεί ένας σεισμός της τάξεως των 6,5 έως 6,6 Ρίχτερ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, η εκτίμηση αυτή βασίζεται στα διαθέσιμα δεδομένα από την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία (USGS), αλλά και στην εμπειρία από μεγάλες σεισμικές καταστροφές σε όλο τον κόσμο.
Όπως εξήγησε, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι εκτεταμένες καταρρεύσεις πολυώροφων κτιρίων, η μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού σε αστικές περιοχές, αλλά και το γεγονός ότι ενεργά σεισμικά ρήγματα περνούν κοντά ή μέσα από κατοικημένες ζώνες.
Αναφερόμενος μάλιστα στις ζημιές που έχουν καταγραφεί, σημείωσε ότι σημαντικές καταστροφές έχουν υποστεί τόσο δημόσιες όσο και ιδιωτικές υποδομές. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως το αεροδρόμιο του Καράκας έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, καθώς ο διάδρομός του βρίσκεται πάνω στη ζώνη διέλευσης του σεισμικού ρήγματος.
Παράλληλα, ο Ευθύμης Λέκκας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σημειωθεί ένας ισχυρός μετασεισμός μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ο οποίος, όπως ανέφερε, θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τα 6,5 με 6,6 Ρίχτερ.
“Θεωρητικά θα πρέπει να εκδηλωθεί ένας σεισμός της τάξεως των 6,5 έως 6,6 Ρίχτερ. Η διπλή σεισμική δόνηση δυσκολεύει τις εκτιμήσεις, όμως θεωρώ πολύ πιθανό μέσα στην επόμενη εβδομάδα να σημειωθεί ένας τόσο ισχυρός μετασεισμός στις ήδη πληγείσες περιοχές”, συμπλήρωσε.
Τέλος, εξήγησε ότι η σεισμική ακολουθία είναι ιδιαίτερα σύνθετη, καθώς προηγήθηκαν δύο πολύ ισχυρές δονήσεις μεγέθους 7,2 και 7,5 Ρίχτερ και πως ένας νέος μεγάλος μετασεισμός, θα μπορούσε να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα ήδη εξασθενημένα κτίρια και να προκαλέσει νέες καταρρεύσεις στις πληγείσες περιοχές.
Πηγή
Διαβάστε επίσης:
-
ΝΕΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΟΚ: ΓΙΑΓΙΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΚΑΙ ΤΑ 4 ΕΓΓΟΝΙΑ ΤΗΣ – «ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΔΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ»
-
Προσπαθούσε να συγκρατηθεί, είπε μόνο 6 λέξεις: Σήμερα η τελευταία εκπομπή της Φαίης Σκορδά – Το ρούχο που επέλεξε και το τραγούδι της έναρξης που σημαίνει πολλά
-
ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ: ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο 15ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΕ 18ΧΡΟΝΟΣ ΣΕ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ – ΜΑΘΕΥΤΗΚΕ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΚΑΝΕ