Πριν τον Δεκαπενταύγουστο: Αυτοί γιορτάζουν σήμερα, Παρασκευή 14 Αυγούστου – Μην ξεχάσετε να τους ευχηθείτε

August 14, 2026

Σήμερα, Παρασκευή 14 Αυγούστου, οι Έλληνες προετοιμάζονται για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που θα λάβει χώρα αύριο. Αν και η σημερινή ημέρα δεν περιλαμβάνει γνωστές ονομαστικές γιορτές, η μνήμη του Προφήτη Μιχαήλ τιμάται και προσφέρει την ευκαιρία να αναγνωρίσουμε τους εορτάζοντες. Μην ξεχνάτε να στείλετε


Πριν τον Δεκαπενταύγουστο: Αυτοί γιορτάζουν σήμερα, Παρασκευή 14 Αυγούστου – Μην ξεχάσετε να τους ευχηθείτε


Διαφ.

Σήμερα, Παρασκευή 14 Αυγούστου 2026, παραμονή της μεγάλης γιορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, σύμφωνα με το εορτολόγιο, τιμάται η μνήμη του Μιχαίου του Προφήτη.

Διαφ.

Ωστόσο, σύμφωνα με το εορτολόγιο της ημέρας, δεν υπάρχει κάποια γνωστή ονομαστική γιορτή.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου και η μεγάλη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου

Διαφ.

Η μεγάλη Θεομητορική εορτή της Χριστιανοσύνης τιμάται κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου αφορά, αρχικά, τον θάνατο και την ταφή της Παναγίας και, στη συνέχεια, την ανάσταση και τη μετάστασή της στους ουρανούς.

Για το γεγονός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου δεν υπάρχουν σχετικές πληροφορίες στην Καινή Διαθήκη. Οι πληροφορίες που έχουν διασωθεί προέρχονται από διηγήσεις σημαντικών εκκλησιαστικών ανδρών, μεταξύ των οποίων ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, ο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, ο Μόδεστος Ιεροσολύμων, ο Ανδρέας Κρήτης, ο Γερμανός Κωνσταντινουπόλεως και ο Ιωάννης Δαμασκηνός, αλλά και από τα σχετικά τροπάρια της εκκλησιαστικής υμνολογίας.

Μέσα από αυτά τα κείμενα έχει διασωθεί η «αρχαία και αληθεστάτη» παράδοση της Εκκλησίας σχετικά με το συγκεκριμένο Θεομητορικό γεγονός.

Η παράδοση για τις τελευταίες ημέρες της Παναγίας

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, η Μαρία, η μητέρα του Ιησού Χριστού, γνωστή ως Θεοτόκος και Παναγία, πληροφορήθηκε από έναν άγγελο ότι πλησίαζε η ώρα του θανάτου της, τρεις ημέρες πριν αυτός συμβεί. Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε να προετοιμάζεται κατάλληλα.

Η Παναγία προσευχόταν στο όρος των Ελαιών και μοίρασε τα υπάρχοντά της σε δύο γειτόνισσές της, οι οποίες ήταν χήρες.

Κατά την ημέρα της Κοιμήσεώς της, δεν βρίσκονταν όλοι οι Απόστολοι στα Ιεροσόλυμα, καθώς είχαν ταξιδέψει σε διάφορα μέρη του κόσμου για να κηρύξουν. Σύμφωνα με την παράδοση, μια νεφέλη τους άρπαξε και τους μετέφερε κοντά στην Παναγία. Ο μοναδικός Απόστολος που απουσίαζε ήταν ο Θωμάς.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου συνέβη στο σπίτι του Ευαγγελιστή Ιωάννη, όπου διέμενε η μητέρα του Θεανθρώπου. Αφού οι Απόστολοι έκλεισαν τα μάτια της, μετέφεραν το νεκροκρέβατό της στον κήπο της Γεθσημανής και εκεί την έθαψαν.

Κατά τη μεταφορά του λειψάνου της, φανατικοί Ιουδαίοι προσπάθησαν να ανατρέψουν το νεκροκρέβατο. Σύμφωνα με την παράδοση, τυφλώθηκαν, ενώ μόνο ένας από αυτούς κατάφερε να το αγγίξει. Τότε, μια αόρατη ρομφαία τού έκοψε τα χέρια.

Ο Απόστολος Θωμάς ήταν, όπως αναφέρεται, ο μόνος που δεν παρευρέθηκε στην κηδεία της Παναγίας. Όταν έφτασε στα Ιεροσόλυμα τρεις ημέρες αργότερα και πήγε στον τάφο της, βρήκε μόνο τα εντάφια. Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, η Παναγία είχε αναστηθεί.

Πάνω από τον τάφο της ανεγέρθηκε μεγαλοπρεπής ναός, η ίδρυση του οποίου αποδίδεται στην Αγία Ελένη.

Μετά την καταστροφή του συγκεκριμένου ναού, ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Μαρκιανός (450-457), μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του, Πουλχερία, έχτισαν έναν νέο ναό, ο οποίος σώζεται μέχρι σήμερα.

Αρχικά, η Κοίμηση της Θεοτόκου εορταζόταν στις 13 Αυγούστου. Από το έτος 460, όμως, η γιορτή καθιερώθηκε να τιμάται στις 15 Αυγούστου, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: