Ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες: Τέσσερις νεκροί από την σφοδρή κακοκαιρία

October 27, 2026

Σφοδρές βροχοπτώσεις πλήττουν την Τουρκία, προκαλώντας σοβαρές καταστροφές και ανθρώπινες απώλειες. Στην Κωνσταντινούπολη, οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, ενώ στην Αττάλεια, ένας ανεμοστρόβιλος έχει προκαλέσει τον θάνατο τεσσάρων εργατών. Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, με τις αρχές να καταβάλλουν μεγά efforts για την απο


Ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες: Τέσσερις νεκροί από την σφοδρή κακοκαιρία


Διαφ.

Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στην Κωνσταντινούπολη, καθώς οι ισχυρές βροχοπτώσεις που ξεκίνησαν το βράδυ και εντάθηκαν το πρωί της Τρίτης, 27 Οκτωβρίου, μετέτρεψαν δρόμους σε λίμνες και προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες. Η κυκλοφορία διεξάγεται με μεγάλες δυσκολίες, υπόγειες διαβάσεις έχουν γεμίσει νερά, ενώ αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν και τμήματα του οδικού δικτύου έκλεισαν.

Την ίδια ώρα, τραγικές διαστάσεις έλαβε η κακοκαιρία στην Αττάλεια, όπου ανεμοστρόβιλος έπληξε την περιοχή Κεπέζ, με αποτέλεσμα τέσσερις εργάτες να χάσουν τη ζωή τους και ένας ακόμη να τραυματιστεί.

Διαφ.

Η τουρκική Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε εκδώσει προειδοποιήσεις για την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, με την Κωνσταντινούπολη να βρίσκεται στο επίκεντρο των προβλέψεων. Ωστόσο, η ένταση της βροχόπτωσης δημιούργησε σοβαρά προβλήματα σε πολλές συνοικίες της πόλης, όπου οι δρόμοι πλημμύρισαν και οι οδηγοί αναγκάστηκαν να κινούνται με ιδιαίτερα χαμηλές ταχύτητες.

Σε αρκετά σημεία, τα νερά κάλυψαν το οδόστρωμα, δυσχεραίνοντας τις μετακινήσεις και προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις, την ώρα που οι αρμόδιες αρχές προχωρούσαν σε παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας.

Διαφ.

Ανεμοστρόβιλος στην Αττάλεια: Τέσσερις εργάτες έχασαν τη ζωή τους

Τραγωδία σημειώθηκε στην περιοχή Κεπέζ της Αττάλειας, όταν ισχυρός ανεμοστρόβιλος έπληξε χώρο στον οποίο βρίσκονταν δύο κοντέινερ που χρησιμοποιούνταν ως προσωρινά καταλύματα εργαζομένων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι θυελλώδεις άνεμοι ήταν τόσο ισχυροί, ώστε προκάλεσαν την καταστροφή των κατασκευών. Από το περιστατικό τέσσερις εργάτες έχασαν τη ζωή τους, ενώ ένας ακόμη τραυματίστηκε.

Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για σοβαρές ζημιές στο σημείο, ωστόσο δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη η τραγωδία. Παράλληλα, δεν υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του τραυματία.

Πλημμύρισε υπόγεια διάβαση στο Πεντίκ – Εγκλωβίστηκαν οχήματα

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση και στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, με το Πεντίκ να συγκαταλέγεται στις περιοχές που επηρεάστηκαν έντονα από τις βροχοπτώσεις.

Στη συνοικία Τσαμτσεσμέ, η υπόγεια διάβαση Καϊναρτζά πλημμύρισε εξαιτίας της συσσώρευσης των υδάτων, δημιουργώντας προβλήματα στις μετακινήσεις και αναστάτωση στους κατοίκους.

Παρόμοια εικόνα καταγράφηκε και στην Τούζλα, όπου δρόμοι καλύφθηκαν από νερά και ορισμένα οχήματα εγκλωβίστηκαν, καθώς οι οδηγοί δεν μπορούσαν να συνεχίσουν την πορεία τους. Τα περιστατικά αυτά οδήγησαν τις αρμόδιες αρχές σε κυκλοφοριακές παρεμβάσεις, με στόχο να περιοριστούν οι κίνδυνοι για τους οδηγούς.

Λόγω των πλημμυρών, δύο λωρίδες του παραλιακού δρόμου στο Πεντίκ, στο ρεύμα προς το Καρτάλ, έκλεισαν για την κυκλοφορία, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του τουρκικού μέσου Haberler.com, πλημμύρες σημειώθηκαν σε δρόμους και υπόγειες διαβάσεις στις περιοχές Πεντίκ και Τούζλα, ενώ έκλεισε και τμήμα του αυτοκινητόδρομου D-100.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι ένας πατέρας και η κόρη του, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί σε υπόγεια διάβαση, σώθηκαν την τελευταία στιγμή χάρη στην παρέμβαση πολιτών.

Τα συγκεκριμένα περιστατικά αναδεικνύουν τους κινδύνους που δημιουργούνται όταν τα νερά συγκεντρώνονται γρήγορα σε χαμηλά σημεία του οδικού δικτύου, περιορίζοντας τις δυνατότητες ασφαλούς διέλευσης για πεζούς και οδηγούς.

Κυκλοφοριακό χάος στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους

Η έντονη βροχόπτωση έχει προκαλέσει εκτεταμένη κυκλοφοριακή συμφόρηση στους βασικούς οδικούς άξονες της Κωνσταντινούπολης, τόσο στην ασιατική όσο και στην ευρωπαϊκή πλευρά.

Στον αυτοκινητόδρομο D-100, στο ρεύμα προς την Αδριανούπολη, οι ουρές των οχημάτων εκτείνονται από το Καρτάλ μέχρι την είσοδο της σήραγγας της Ευρασίας. Στο αντίθετο ρεύμα, αυξημένη κίνηση καταγράφεται από το Γκιόζτεπε έως το Καρτάλ.

Σημαντικές καθυστερήσεις παρατηρούνται επίσης στον αυτοκινητόδρομο TEM, στο τμήμα μεταξύ Σουλτανμπεϊλί και Τσαμλίτζα. Τα προβλήματα είναι εντονότερα κατά τις πρωινές ώρες, όταν χιλιάδες πολίτες μετακινούνται προς τις εργασίες τους, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου.

Δύσκολη είναι η εικόνα και στις δύο μεγάλες γέφυρες που συνδέουν την ασιατική με την ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης. Στη Γέφυρα των Μαρτύρων της 15ης Ιουλίου, η συμφόρηση ξεκινά από την περιοχή Ουζουντσαΐρ, ενώ στη Γέφυρα Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ οι ουρές των οχημάτων φτάνουν μέχρι το Κοζιαταγί.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στην ευρωπαϊκή πλευρά, όπου μεγάλος αριθμός αυτοκινήτων έχει συγκεντρωθεί στον D-100, στις περιοχές Αβτζιλάρ, Γενίμποσνα, Τζεβιζλίμπαγκ, Οκμεϊντανί και Μετζιντιγιέκιοϊ, καθώς και κοντά στη Γέφυρα του Κεράτιου Κόλπου.

Στον αυτοκινητόδρομο TEM, στο ρεύμα προς την Άγκυρα, τα οχήματα κινούνται με χαμηλές ταχύτητες στις περιοχές Ισπαρτάκουλε, Μπαχτσεσεχίρ, Χασντάλ και Σεϊραντεπέ.

Αυξημένη κίνηση καταγράφεται ακόμη στη λεωφόρο Μπουγιούκντερε και στον δρόμο Μπασίν Εξπρές, ενώ συνωστισμός παρατηρείται και σε στάσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Στο 80% η κυκλοφοριακή συμφόρηση στην Κωνσταντινούπολη

Το μέγεθος των προβλημάτων αποτυπώνεται στα στοιχεία του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης (İBB), σύμφωνα με τα οποία η συνολική κυκλοφοριακή συμφόρηση στην πόλη έφτασε το 80%.

Στην ασιατική πλευρά, το ποσοστό ανήλθε στο 89%, ενώ στην ευρωπαϊκή πλευρά διαμορφώθηκε στο 71%, καταδεικνύοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στις καθημερινές μετακινήσεις τους.

Οι πλημμυρισμένες υπόγειες διαβάσεις, οι δρόμοι που καλύφθηκαν από νερά και το κλείσιμο τμημάτων του οδικού δικτύου έχουν επιβαρύνει σημαντικά την κυκλοφορία, προκαλώντας πολύωρες καθυστερήσεις τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους επιβάτες.

Η κατάσταση παραμένει απαιτητική για όσους χρειάζεται να μετακινηθούν στην πόλη, ενώ η σταδιακή υποχώρηση των καιρικών φαινομένων και η απομάκρυνση των υδάτων αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην αποκατάσταση της κυκλοφορίας.


Πηγή