Σε μια συγκινητική στιγμή που αποτυπώνει τη δύναμη της ελληνικής κοινωνίας, ο μαθητής Βίκτορι Μουμόχου, με καταγωγή από τη Νιγηρία, μοιράστηκε τα συναισθήματά του για την Ελλάδα κατά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Η συμμετοχή του ως παραστάτης δεν είναι μόνο μια προσωπική διάκριση, αλλά και ένα σύμβολο της πολυπολιτισμικότητας που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη Ελλάδα
Συγκίνησε όλη την Ελλάδα ο μαθητής από τη Νιγηρία: Τα λόγια του για την Ελλάδα ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου
Με χαρά και ευγνωμοσύνη περιέγραψε ο Βίκτορι Μουμόχου τη συμμετοχή του στη μαθητική παρέλαση της Θεσσαλονίκης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Ο μαθητής της Γ’ Λυκείου, με οικογενειακές ρίζες από τη Νιγηρία, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα και φέτος είχε την ευκαιρία να εκπροσωπήσει για πρώτη φορά το σχολείο του ως παραστάτης.
Η παρέλαση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 27 Οκτωβρίου, στην οδό Τσιμισκή, με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών από σχολεία της πόλης. Ανάμεσά τους βρισκόταν και ο Βίκτορι, ο οποίος δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για την τιμή να σταθεί δίπλα στη σημαία του σχολείου του.
Μιλώντας στην κάμερα του ThessPost.gr, αναφέρθηκε στην καταγωγή των γονιών του, αλλά και στη χώρα όπου ο ίδιος έχει γεννηθεί, μεγαλώσει και φοιτήσει. Με απλά λόγια, εξέφρασε τη χαρά του για την επιλογή του ως παραστάτη, δίνοντας έναν προσωπικό τόνο στη φετινή εθνική επέτειο.
Η πρώτη παρέλαση ως παραστάτης και η ευγνωμοσύνη του Βίκτορι
Ο Βίκτορι Μουμόχου είναι μαθητής της Γ’ Λυκείου στο Ωνάσειο Σχολείο Ξηροκρήνης. Η φετινή μαθητική παρέλαση είχε ιδιαίτερη σημασία για εκείνον, καθώς συμμετείχε για πρώτη φορά με την ιδιότητα του παραστάτη, εκπροσωπώντας το σχολείο του στις εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
Οι γονείς του κατάγονται από τη Νιγηρία, ωστόσο ο ίδιος γεννήθηκε στην Ελλάδα και μεγάλωσε στη χώρα. Στις δηλώσεις του μίλησε τόσο για τις οικογενειακές του ρίζες όσο και για τη χαρά που ένιωσε όταν επιλέχθηκε να έχει αυτόν τον ρόλο στην παρέλαση.
«Νιώθω χαρά και ευγνωμοσύνη στον Θεό που είχα τη χάρη να γίνω παραστάτης και να εκπροσωπήσω το σχολείο μου και τη χώρα. Εδώ γεννήθηκα, οι γονείς μου είναι από τη Νιγηρία. Και χάρηκα πολύ που έγινα παραστάτης», δήλωσε χαρακτηριστικά στο ThessPost.gr.
Η αναφορά του στην ευγνωμοσύνη που αισθάνεται, αλλά και στη δυνατότητα να εκπροσωπήσει τόσο το σχολείο του όσο και τη χώρα, αποτύπωσε τη σημασία που είχε για εκείνον η συμμετοχή στην παρέλαση. Για τον ίδιο, η επιλογή του ως παραστάτη αποτέλεσε μια ξεχωριστή εμπειρία, που του έδωσε χαρά και υπερηφάνεια.
Μαζί με τους συμμαθητές του, ο Βίκτορι συμμετείχε στις εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο του «ΟΧΙ». Η σύντομη τοποθέτησή του ανέδειξε μια ανθρώπινη πλευρά της ημέρας, μέσα από τη δική του σχέση με την Ελλάδα, τον τόπο όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε και συνεχίζει τις σπουδές του.
Η παρουσία του στη μαθητική παρέλαση και όσα είπε μετά την ολοκλήρωσή της προσέλκυσαν το ενδιαφέρον, αναδεικνύοντας πόσο σημαντική μπορεί να είναι για έναν μαθητή η συμμετοχή σε μια τέτοια εκδήλωση.
Η μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή 22 σχολείων
Η μαθητική παρέλαση πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των εορτασμών για την 28η Οκτωβρίου. Από τις 11:00 το πρωί της Τρίτης 27 Οκτωβρίου, μαθητές και μαθήτριες συγκεντρώθηκαν στην οδό Τσιμισκή για την καθιερωμένη εκδήλωση.
Συνολικά, συμμετείχαν 22 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της πόλης. Τα μαθητικά τμήματα παρέλασαν κρατώντας ελληνικές σημαίες, ενώ τον ρυθμό της εκδήλωσης έδινε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Γονείς, συγγενείς και πολίτες συγκεντρώθηκαν κατά μήκος της διαδρομής, προκειμένου να παρακολουθήσουν την παρέλαση και να χειροκροτήσουν τα παιδιά. Οι καλές καιρικές συνθήκες ευνόησαν την προσέλευση, με πλήθος κόσμου να δίνει το «παρών» στο κέντρο της πόλης.
Ανάμεσα στους μαθητές που εκπροσώπησαν τα σχολεία τους βρισκόταν και ο Βίκτορι Μουμόχου. Για εκείνον, η φετινή διοργάνωση θα μείνει ως η πρώτη του συμμετοχή ως παραστάτης, μια εμπειρία που, όπως ο ίδιος ανέφερε, τον γέμισε χαρά και ευγνωμοσύνη.
Πηγή