Φοράς τα σωστά εσώρουχα; Τα μυστικά για τους κανόνες υγιεινής που πρέπει να ακολουθείς

Από την Έρρικα Λευθέρη για The Body


Μπικίνι, μπόξερ ή στρινγκ; Όποιο στυλ εσωρούχων κι αν επιλέγεις, βεβαιώσου ότι ακολουθείς τους σωστούς κανόνες υγιεινής, για να είναι πάντα ο… εσωτερικός σου κόσμος αψεγάδιαστος!

Το μέγεθος μετράει
Όταν αγοράζεις εσώρουχα, πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική στο μέγεθος. Το σουτιέν πρέπει να εφαρμόζει σωστά και σε καμία περίπτωση να μην είναι σφιχτό. Μην επιλέξεις κάποιο που αφήνει σημάδια στο δέρμα σου. Τα σφιχτά cups μπορεί να σου δημιουργήσουν δύσπνοια, ακόμα και προβλήματα στο λεμφικό σύστημα. Από την άλλη, οι χαλαρές τιράντες μπορεί να σου δημιουργήσουν προβλήματα στην πλάτη. Βρες εκείνο που ταιριάζει γάντι πάνω σου, ακόμα κι αν χρειαστεί να δοκιμάσεις πολλά μέχρι να καταλήξεις. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του εσωρούχου. Τα σφιχτά μπορεί να δημιουργήσουν ουρολοιμώξεις, καθώς δεν αερίζονται, με αποτέλεσμα τα μικρόβια του πρωκτού να περνούν στον κόλπο.

Το σωστό ύφασμα
Όταν μιλάμε για το ύφασμα των εσωρούχων, και ιδιαίτερα για εκείνα που επιλέγεις καθημερινά και όχι σε “ιδιαίτερες” περιπτώσεις, τα βαμβακερά είναι τα καλύτερα. Το βαμβάκι σε κάνει να νιώθεις συνέχεια καθαρή και φρέσκια, γιατί αναπνέει. Επίσης, κρατάει τις δυσάρεστες οσμές μακριά και αποθαρρύνει την εμφάνιση των μυκήτων. Προσπάθησε να αποφύγεις τα συνθετικά υφάσματα όπως το νάιλον και το λίκρα, που παγιδεύουν τη ζέστη και την υγρασία, δημιουργώντας ένα ιδανικό περιβάλλον για τους μύκητες. Αν δεν σου αρέσουν τα βαμβακερά εσώρουχα, τουλάχιστον επίλεξε εκείνα με βαμβακερό καβάλο.

es

Tip: Στην περίπτωση όμως που γυμνάζεσαι, τα βαμβακερά εσώρουχα δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Κατά την άσκηση ο ιδρώτας περνάει και στα βαμβακερά εσώρουχα, με αποτέλεσμα το απορροφητικό υλικό τους να παγιδεύει τα μικρόβια. Μπορείς να επιλέξεις οποιοδήποτε υλικό δεν απορροφά τον ιδρώτα.

Καθάρισμα… τώρα!
Τα εσώρουχα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα. Έτσι, αν θέλουμε να παραμείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο σε καλή κατάσταση και τα χρώματά τους ζωντανά, πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες πλυσίματος. Τα σουτιέν πρέπει να τα πλένεις κάθε 4 χρήσεις, ενώ τα εσώρουχα μετά από κάθε χρήση.
Όσων αφορά στους βαθμούς του πλυντηρίου, οι ειδικοί τονίζουν πως τα βακτήρια εξουδετερώνονται στους 60-65 βαθμούς Κελσίου. Δυστυχώς, όμως, τα περισσότερα εσώρουχα καταστρέφονται σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες. Εκείνο που μπορείς να κάνεις είναι να τα πλένεις στη θερμοκρασία που αναγράφει η ετικέτα. Μετά το άπλωμα, να πλένεις τα χέρια σου για τυχόν υπολείμματα βακτηρίων. Επίσης, άπλωνέ τα στον ήλιο, αφού η υπεριώδης ακτινοβολία έχει μικροβιοκτόνο δράση.
Ο κάδος του πλυντηρίου αποτελεί εστία μόλυνσης, καθώς ορισμένα μικρόβια συνεχίζουν να παραμένουν εκεί ακόμα και μετά την πλύση, με κίνδυνο να μεταφερθούν και στις επόμενες πλύσεις. Μπορείς αρκετά συχνά να βάζεις μια κενή πλύση με καυτό νερό και λίγη χλωρίνη.

Tips:
Για να διατηρήσεις την ελαστικότητα των σουτιέν σου, πλύνε τα στο χέρι με χλιαρό νερό. Εναλλακτικά, αν προτιμάς για ευκολία το πλυντήριο, τοποθέτησέ τα μέσα στις ειδικές υφασμάτινες θήκες. Έτσι τους παρέχεις τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία.
Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και του θηλασμού, πρέπει να αποφεύγεις το σφιχτό σουτιέν. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να εμποδίσει την ομαλή ροή του γάλακτος.
Αν πλένεις τα εσώρουχά σου στο χέρι, φρόντισε να τα ξεπλένεις πολύ καλά. Υπολείμματα από σαπούνι μπορούν ενδεχομένως να δημιουργήσουν δερματικές αλλεργίες.

 

[ads2]
Πηγή

Διαβάστε περισσότερα...
Loading...
Loading...