Μην ξεγελιέστε! Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα γιατροσόφια- Οι πρακτικές που πρέπει να αποφεύγονται στο σπίτι

Από τη Μαριανίνα Κατζά για The Body
Μπορεί η εναλλακτική ιατρική και φροντίδα του σώματός μας να έχει να παρουσιάσει πολλές θετικές δράσεις στη nature-friendly αντιμετώπιση προβλημάτων που μας απασχολούν, ορισμένες ωστόσο παρασκευές δεν είναι τόσο αποδοτικές ή φιλικές για την υγεία σου όσο νομίζεις!


Δεν αμφισβητεί κανείς πως η παντοκρατορία των χημικών βιομηχανιών έχει αρχίσει να “ξεθωριάζει”, καθώς στο… θρόνο της προσπαθεί να βολευτεί πια η λατρεία για καθετί βιολογικό! Από καλλυντικά μέχρι καθαριστικά και τρόφιμα, όλο και περισσότεροι αποζητούν μια γέφυρα επανασύνδεσης με τη φύση, επενδύοντας σε απλά υλικά και αγνές παρασκευές, δίχως την… ευγενική μεσολάβηση των μεγάλων βιομηχανιών. Χωρίς να αποδομείται η αξία όλων αυτών, υπάρχουν όμως και παγίδες. Η κοινή πείρα οδηγεί στη διάδοση πρακτικών που κάποιες φορές δεν έχουν κανένα επιστημονικό έρεισμα και, στη χειρότερη περίπτωση, η εφαρμογή τους μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια σου τη ζωή! Η δημοτικότητά τους οφείλεται απλώς σε έναν καλά εγκατεστημένο στη συνείδηση των ανθρώπων «αστικό μύθο» και όχι τόσο στην πραγματική τους αποτελεσματικότητα. Και το γεγονός ότι τα έχει δοκιμάσει μια γνωστή της φίλης της κολλητής σου δεν τους προσδίδει κανένα (κυρίως επιστημονικό) κύρος! Διάβασε, λοιπόν, τα 5 πλέον διαδεδομένα σπιτικά γιατροσόφια που ΔΕΝ πρέπει να δοκιμάσεις!

1) Κλύσμα από καφέ
Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διάτρησης του ορθού (του τελευταίου τμήματος του παχέος εντέρου), ενώ ακόμα και ο θάνατος δεν αποκλείεται ως πιθανότητα! Ειδικότερα σε όσους πάσχουν από ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Crohn, απαγορεύεται διά ροπάλου!

2) Καταπολέμηση της ακμής με οδοντόκρεμα
Ενώ η σόδα που περιέχεται στην οδοντόκρεμα όντως μπορεί να «ψήσει» το σπυράκι που προσπαθείς να ξεφορτωθείς, τα υπόλοιπα χημικά συστατικά της (αλκοόλ, υπεροξείδιο του υδρογόνου και μενθόλη) είναι καταστρεπτικά και διαβρωτικά για την επιδερμίδα.

3) Γιαούρτι για την ουρολοίμωξη
Θεωρείται πως τα προβιοτικά βακτήρια acidophilus που έχει το γιαούρτι βοηθούν στη γρήγορη επαναφορά του φυσιολογικού pH του κόλπου. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχει αποδειχτεί πως όντως μπορεί να επιτευχθεί μια τέτοια αποκατάσταση της χλωρίδας της περιοχής, ενώ οπωσδήποτε απαγορευτική είναι η χρήση γιαουρτιού που περιέχει ζάχαρη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες μολύνσεις.

gi

4) Μάσκες προσώπου με ασπράδια αυγών
Οι φήμες θέλουν τα ασπράδια να βοηθούν το δέρμα σου να τονωθεί και να «τσιτώσει», γι’ αυτό και πολλές γυναίκες έχουν αυτή τη συγκεκριμένη τακτική στις προτεραιότητες των τεχνικών ομορφιάς που δοκιμάζουν μόνες τους στο σπίτι. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει καμιά επιστημονική απόδειξη πως τα ασπράδια έχουν κάποια τέτοια ιδιότητα. Πιθανότατα οφείλεται στο ότι, όταν στεγνώνουν, δίνουν την αίσθηση ότι έχουν τεντώσει το δέρμα, κάτι που ωστόσο δεν ισχύει όταν ξεπλυθεί το μείγμα από το πρόσωπο. Επιπλέον, καραδοκεί πάντα ο κίνδυνος της σαλμονέλας, αν ποσότητα αυγού ξεφύγει προς το στόμα και καταλήξει στον οισοφάγο.

5) Βούτυρο για την αντιμετώπιση των εγκαυμάτων
Ένας μεγάλος μύθος ήρθε η ώρα να καταρριφθεί. Το βούτυρο είναι εξαιρετικό «σπίτι» για χιλιάδες βακτήρια, θέτοντας υποψηφιότητα για την πρόκληση πολλών μετέπειτα λοιμώξεων και μολύνσεων. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις ένα έγκαυμα είναι να ρίξεις πάνω του κρύο νερό, να επαλείψεις την πληγή με μια αντιβιοτική κρέμα και να το καλύψεις για να μην επιμολυνθεί από επιβαρυντικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες.

 

[ads2]
Πηγή

Διαβάστε περισσότερα...
Loading...
Loading...