Καρκίνος του μαστού: Αν τον προλάβεις τον έχεις θεραπεύσει!

 


Από τη Μαριλία Νικολαΐδου για The Body

Ξέρεις ότι 1 στις 8 γυναίκες θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού; Αν και το νούμερο ακούγεται τρομακτικό, η πρόληψη σήμερα κυριολεκτικά σώζει.

Τι είναι ο καρκίνος του μαστού
Ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός παθολογικών κυττάρων έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κακοήθους όγκου στο μαστό. Το χαρακτηριστικό αυτών των παθολογικών κυττάρων είναι η ικανότητα διήθησης και εξάπλωσης στους γύρω ιστούς.

kar1

Πόσο συχνός είναι;
Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες. Υπολογίζεται πως 1 στις 8 γυναίκες θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Στην Ευρώπη το 60% των περιστατικών διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι 5%.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού;
Στα αρχικά στάδια δεν υπάρχει κανένα σύμπτωμα. Σε αυτή τη φάση μπορεί να διαγνωσθεί με τη μαστογραφία.
Συνήθη συμπτώματα είναι:
ψηλαφητό μόρφωμα
έκκριση υγρού από τη θηλή
έλξη του δέρματος προς τα μέσα (εισολκή)
ερυθρότητα του μαστού

Καρκίνος του μαστού και κληρονομικότητα
Γυναίκες που φέρουν μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA 1 και BRCA 2 έχουν 5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού και 10–30 φορές για καρκίνο της ωοθήκης. Στις μέρες μας υπάρχει η δυνατότητα εντοπισμού των γυναικών που φέρουν τις μεταλλάξεις. Ο έλεγχος έχει νόημα να γίνεται σε γυναίκες που έχουν ισχυρό κληρονομικό ιστορικό, όπως μητέρα, αδερφή ή γιαγιά με καρκίνο μαστού ή/και ωοθήκης σε ηλικία μικρότερη των 50 ετών και αφού πρώτα συμβουλευτούν το γιατρό τους.

Προλαμβάνεται ο καρκίνος του μαστού και πως;
Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προληφθεί ή να εντοπισθεί σε πρώιμο στάδιο με ψηλάφηση του μαστού, με μαστογραφία και υπερηχογράφημα. Όλες οι γυναίκες άνω των 18 ετών πρέπει να ελέγχουν το μαστό τους με την αυτοψηλάφηση. Εκτός από την ψηλάφηση που θα μας κάνει ο γιατρός μας κάθε χρόνο, κάθε γυναίκα πρέπει να κάνει αυτοψηλάφηση μία φορά το μήνα. Για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, η ψηλάφηση καλό είναι να γίνεται την 5η-10η ημέρα του κύκλου (1η ημέρα του κύκλου είναι η πρώτη ημέρα της περιόδου). Οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση μπορούν να έχουν μία ημέρα σταθερή κάθε μήνα.

Γυναίκες άνω των 40 ετών πρέπει να υποβάλλονται σε μαστογραφία. Συνήθως συστήνεται μία φορά το χρόνο και η πρώτη καλό είναι να γίνεται γύρω στα 40 έτη. Σε γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού στην οικογένεια, η πρώτη μαστογραφία γίνεται σε μικρότερη ηλικία, την οποία θα συστήσει ο θεράπων ιατρός. Η ψηφιακή μαστογραφία που εφαρμόζεται ευρέως σήμερα έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει πολύ μικρού μεγέθους αλλοιώσεις, με αποτέλεσμα την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση σε περιπτώσεις κακοήθειας. Μπορεί, όμως, να αποκαλύψει και άλλες καλοήθεις καταστάσεις, όπως αποτιτανώσεις κ.λπ.
Το υπερηχογράφημα μαστών έρχεται να συμπληρώσει πολλές φορές τη μαστογραφία, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που οι μαστοί είναι «πυκνοί», έχουν δηλαδή αυξημένο αδενικό ιστό, όπως συμβαίνει στις νεότερες γυναίκες. Αποτελεί τον απεικονιστικό έλεγχο του μαστού για γυναίκες από 18 ετών μέχρι 40, καθώς οι μαστοί σε αυτές τις ηλικίες είναι ιδιαίτερα πυκνοί.

Όλες οι γυναίκες άνω των 18 πρέπει να κάνουν αυτοψηλάφηση μία φορά το μήνα.
Από τα 40 έτη, ψηφιακή μαστογραφία ετησίως και, εφόσον χρειάζεται, υπερηχογράφημα μαστού.
Πριν από τα 40 έτη, εφόσον χρειάζεται, πραγματοποιείται υπερηχογράφημα μαστού.
Για οτιδήποτε μας φανεί περίεργο στο μαστό μας, επικοινωνούμε αμέσως με το γιατρό μας.

 

[ads2]
Πηγή

Διαβάστε περισσότερα...
Loading...
Loading...