Το κρυμμένο ελληνικό φιόρδ όπου οι πειρατές έβρισκαν καταφύγιο στα βυζαντινά χρόνια

http://www.mixanitouxronou.gr/wp-content/uploads/2016/09/Karavos-drone-1-700x395.jpg

Εάν νομίζετε ότι μόνο στη Νορβηγία υπάρχουν φιόρδ, κάνετε λάθος. Ένα μαγευτικό τοπίο που θυμίζει τα νορβηγικά φιόρδ βρίσκεται καλά κρυμμένο στο Λιβυκό Πέλαγος, αλλά έχει τα βράχια, τα χρώματα και την άγρια ομορφιά της Κρήτης.


Νότια του Ρεθύμνου, ανάμεσα στον Πλακιά και στην Πρέβελη, βρίσκεται ο «Κάραβος», ένας μακρόστενος κόλπος περίπου 100 μέτρων που σχηματίζεται ανάμεσα σε μεγάλους κάθετους βράχους, δημιουργώντας ένα καλά προστατευμένο φυσικό λιμανάκι που καταλήγει σε μια μικρή παραλία με άμμο, πλάτους δύο μέτρων.

kalypso-cretan-village-resort-spa-23

Τον κόλπο του Κάραβου αποκαλούν και πειρατικό φιόρδ, καθώς εκεί οι πειρατές έβρισκαν καταφύγιο μέσα στον απάνεμο κόλπο κατά τη βυζαντινή εποχή.

Αναφορές για τον Κάραβο υπάρχουν από την αρχαιότητα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, εκεί είναι το μέρος όπου ο Οδυσσέας μαγεμένος από την ομορφιά του τόπου, αλλά και από την βασίλισσα Καλυψώ, έμεινε εκεί για επτά χρόνια πριν να επιστρέψει στην Ιθάκη.

karavos-kala-krimmeno-peiratiko-fiord-stin-kriti-670x400

Πέρα από το μυστικιστικό τοπίο, το μέρος προκαλεί εντύπωση λόγω των σχηματισμών των βράχων και των πεντακάθαρων γαλάζιων νερών, που θυμίζουν πισίνα.

Στην παραλία του Κάραβου καταλήγουν οι χείμαρροι από το φαράγγι του Κουρταλιώτη, το οποίο πήρε το όνομά του από τα σφυρίγματα του αέρα που μοιάζουν με κρόταλα (κούρταλα), που χτυπούν όταν φυσά βόρειος άνεμος και περνά από τα κοιλώματα των βράχων.

Εξίσου εντυπωσιακός είναι και ο βυθός στο σημείο αυτό, καθώς υπάρχει ένα σπάνιο υποθαλάσσιο ανάγλυφο, το οποίο συμπληρώνεται με την πλούσια ζωή από ψάρια, φυτά και κοράλλια.

4656298360_1297f5b477_o

Σήμερα ο επισκέπτης φτάνοντας στο πειρατικό φιόρδ δεν θα συναντήσει πειρατές, αλλά ένα σύγχρονο ξενοδοχείο, μέσα στα όρια του οποίου βρίσκεται η παραλία.

Το ξενοδοχείο έχει τοποθετήσει ξαπλώστρες στους λείους βράχους που βρίσκονται δίπλα στο φιόρδ.

Δείτε από ψηλά την εντυπωσιακή πτήση με drone που δημιούργησε ο Sarantos Nikos:

Πηγή[ads2]

Διαβάστε περισσότερα...
Loading...
Loading...