Πως να καταλάβετε εάν παθαίνετε εγκεφαλικό, έμφραγμα ή καρδιακή προσβολή.

Η καρδιαγγειακή νόσος είναι το νούμερο ένα κύρια αιτία θανάτου σε όλη την υδρόγειο. Αφαιρεί περισσότερες ζωές ανθρώπων ακόμη και από κάθε μορφή καρκίνου.  Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί και λένε πολλά για το πόσο διαδεδομένη και πραγματική είναι η απειλή που συνοδεύει μια καρδιακή προσβολή, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ή μια αιφνίδια καρδιακή ανακοπή.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το American Heart Association στην έκθεση της Στατιστικής τους για το 2016,17.300.000 θάνατοι έχουν αποδοθεί αποκλειστικά και μόνο στην καρδιαγγειακή νόσο. Βρήκαν επίσης ότι κατά μέσο όρο περίπου 2.200 Αμερικανοί πεθαίνουν κάθε μέρα, που ισοδυναμεί με ένα άτομο κάθε 40 δευτερόλεπτα περίπου, είτε από εγκεφαλικό επεισόδιο ή  καρδιακή νόσο.

Τέτοιου είδους στατιστικές,καθιστούν σημαντικό να εκπαιδεύσουμε τόσο τους εαυτούς μας όσο  και τις οικογένειές μας για τα βασικά στοιχεία υγείας που έχουν σχέση με την καρδιά. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν είναι η διαφορά ανάμεσα σε μια καρδιακή προσβολή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο και μιας αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής. Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι είναι το ίδιο ένα εγκεφαλικό, μια ξαφνική καρδιακή ανακοπή και μια καρδιακή προσβολή, αλλά δεν είναι.

Διαβάστε παρακάτω τις διαφορές:

Καρδιακή προσβολή. Μια καρδιακή προσβολή συμβαίνει όταν η ροή του αίματος προς την καρδιά κόβεται. Αυτό συμβαίνει όταν σχηματίζεται ένας θρόμβος αίματος, λόγω πλάκας και χοληστερόλης, που φράζει μία αρτηρία.  Με την στέρηση οξυγόνου στο αίμα η καρδιά δεν μπορεί να λειτουργήσει και έτσι προκαλείται καρδιακή προσβολή.

Συμπτώματα – πίεση ή σφίξιμο στην περιοχή του θώρακα, πόνος στο στήθος, πόνοι στο σώμα, πόνος που ακτινοβολεί στα χέρια ή στο πάνω μέρος της πλάτης και το σαγόνι, κρύος ιδρώτας, ναυτία, δυσκολία στην αναπνοή, άγχος.

Εγκεφαλικό. Το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο κόβεται. Αυτό συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο φράξει ή σπάσει, πράγμα που θα εμποδίσει την ροή του αίματος στον εγκέφαλο ή θα την σταματήσει εντελώς. Χωρίς αρκετά οξυγονωμένο αίμα και θρεπτικές ουσίες να τα φτάσουν, τα εγκεφαλικά κύτταρα αρχίζουν να πεθαίνουν.

Συμπτώματα: Θολή όραση, σοβαρή κεφαλαλγία, εμετός, απώλεια συντονισμού, δυσκολία στο περπάτημα, ζάλη, υπερβολική εφίδρωση, μούδιασμα, διανοητική σύγχυση, δυσκολία στην ομιλία, μούδιασμα στα πόδια/ πρόσωπο/βραχίονα και ιδιαίτερα στη μία πλευρά του σώματος.

Καρδιακή Ανακοπή: Η καρδιακή ανακοπή είναι όταν η καρδιά σταματά ξαφνικά να χτυπά. Αυτό συμβαίνει όταν η ηλεκτρική δραστηριότητα  που δίνει ώθηση στην καρδιά και είναι αυτή που την κάνει να πάλλεται και να χτυπά, διαταράσσεται απροσδόκητα. Χωρίς καρδιακό παλμό, δεν φτάνει αίμα στον εγκέφαλο ή άλλα όργανα, με αποτέλεσμα το άτομο να λιποθυμήσει. Χωρίς άμεση αντιμετώπιση, το άτομο θα πεθάνει μέσα σε λίγα λεπτά.

Συμπτώματα: Τα παρακάτω συμπτώματα εμφανίζονται συχνά πριν το περιστατικό, καθώς και κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά της απώλειας της συνείδησης:  έλλειψη  αναπνοής, λαχάνιασμα, ρηχές ανάσες και / ή δυσκολία στην αναπνοή, αδυναμία, πόνος στο στήθος , ξαφνική κατάρρευση, αδύναμος σφυγμός, απουσία της αναπνοής, ξαφνική λιποθυμία,απουσία  παλμού.

[ads2]
Πηγή

Διαβάστε περισσότερα...
Loading...
Loading...