FT: Ο Καραμανλής ευθύνεται πιο πολύ για την κρίση – Είναι στο απυρόβλητο

SHARE THIS

0
SHARES

Στα αγγλικά είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Game Over, με τους Financial Times να κάνουν το review και την κριτική του “Game Over”, εξάγοντας χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα για τον τρόπο σκέψης και πολιτικής δράσης στη χώρα.


Ο Peter Spiegel, ο οποίος ανέλαβε ρόλο “κριτικού”, γράφει για το βιβλίο του κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και τις περιπέτειες του πρώην ΥΠΟΙΚ με τη Δικαιοσύνη, σχετικά με την φερόμενη ως αλλοίωση ονομάτων συγγενών του από την λίστα Λαγκάρντ, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

“Για δύο χρόνια, ο σπουδαγμένος σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο οικονομολόγος, θα βρισκόταν στο επίκεντρο του πιο high profile ελληνικού πολιιτκού σόου της γενιάς του. Εν τέλει, το ειδικό δικαστήριο θα τον απαλλάξει από όλες τις κατηγορίες πλην ενός πλημμελήματος, αφού η έρευνα απέδειξε ότι το αλλοιωμένο στικάκι USB, δεν ήταν αυτό που έδωσε στις οικονομικές Αρχές. Ωστόσο η δίκη η οποία τέλειωσε πέρυσι, είναι δυστυχώς επίκαιρη ακόμη”, τονίζουν οι FT.

Το δημοσίευμα, αναφέρεται στο Game Over τονίζοντας ότι έγινε μπεστ σέλερ και αναφορικά με την ερχόμενη αγγλική του έκδοση, τονίζουν πως “δεν θα μπορούσε να γίνει σε καλύτερη χρονική περίοδο: Η Αθήνα είναι εγκλωβισμένη στην επικείμενη δίκη μιας πολιτικής φιγούρας η οποία κατηγορείται ότι έσυρε την χώρα στο ολέθριο πακέτο διάσωσης από την Ευρωζώνη. Τώρα, στο καναβάτσο βρίσκεται ο Ανδρέας Γεωργίου, πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ τον οποίον προσέλαβε ο Παπακωνσταντίνου το 2010, για να δημιουργήσει ένα στατιστικό πρακτορείο, ως ένα τμήμα μιας προσπάθειας να φέρει πειθαρχία στα κυβερνητκά βιβλία”.

Ταυτοχρόνως, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως οι αντίπαλοι του, κατηγορούν τον κ. Γεωργίου πως “φούσκωσε τα στοιχεία για να φέρει το ΔΝΤ” και τονίζει πως οι “αναποδιές του κ. Γεωργίου, η δίκη Παπακωνσταντίνου και το υπόλοιπο του  ανάρπαστα συναρπαστικού βιβλίου του'', αποκαλύπτουν “ένα από τα πιο ύπουλα υπόγεια ρεύματα της ελληνικής κρίσης: Την τάση της χώρας να βρίσκει αποδιοπομπαίους τράγους. Η τριάδα των κατηγοριών ελάχιστα έχει αλλάξει: Το ΔΝΤ, το Βερολίνο και η κεντροαριστερή κυβέρνηση Παπανδρέου, είναι υπεύθυνοι για την επιβολή ενός αντιδημοκρατικού και άδικου προγράμματος διάσωσης, σε μια ανυποψίασ
00004000
η χώρα. Οπως σε όλες τις αυτο-απαλλακτικές αφηγήσεις, υπάρχουν στοιχεία αλήθειες σε αυτό. Οι Ελληνες δεν είναι οι μόνοι που καταδικάζουν την Γερμανία για την ανυποχώρητη επιμονή της πως η Αθήνα πρέπει να 'κόψει' τον δρόμο προς την ευμάρεια”., τονίζει το άρθρο του Peter Spiegel.

Οι Financial Times βάζουν στον κάδρο τον Καραμανλή

Συνεχίζοντας, το δημοσίευμα υποστηρίζει πως “περιέργως, αυτοί που είναι περισσότερο υπεύθυνοι -η κεντροδεξιά κυβέρνηση που προηγείτο του κ. Παπανδρέου και δημιούργησε τα καταστροφικά ελλείμματα, τον πελατειακό δημόσιο τομέα που συνεχίζει να ρουφά το χρήμα των φορολογούμενων και μια πολιτική κουλτούρα που δέχεται την αποφυγή- δεν αναφέρονται σχεδόν ποτέ στον πολιτικό διάλογο”.

Επιπρόσθετα, ο Peter Spiegel αναφέρεται και στην πολιτική του να βάλει τη χώρα στο Μνημόνιο, τονίζοντας πως τα ταμεία ήταν άδεια και το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να βρει την καλύτερη δυνατή σωτηρία. Παράλληλα όμως, αναφέρει ότι “πολλοί από τους διαδόχους του θα ισχυριστούν το αντίθετο, μερικοί με καταστροφικά αποτελέσματα, όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης που σχεδόν έβγαλε την χώρα από το ευρώ με την διοίκηση του. Ακόμη πάντως, ο μύθος στην Ελλάδα τονίζει πως με κάποιον τρόπο μπορούσε να αποφευχθεί  η ημέρα της κρίσης. Το βιβλίο του Παπακωνσταντίνου κάνει αυτό τον μύθο ξεκάθαρο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ίδιο θα κάνει και η δίκη του κ. Γεωργίου”.

Πηγή: www.thetoc.gr/
Tο διαβάσαμε εδώ

[ads2]

Διαβάστε περισσότερα...
Loading...
Loading...