Τραγανή τάρτα με μανιτάρια του Άκη Πετρετζίκη

Συστατικά
Για τη γέμιση

Διαφ.
Loading...

1 κιλό μανιτάρια λευκά
4 κ.γ. φρέσκο θυμάρι (3 κ.σ. + 1 κ.σ.)
5 κ.σ ελαιόλαδο(3 κ.σ. +2 κ.σ.)
αλάτι
πιπέρι
1 κομμάτι καπνιστό ζαμπόν ( 200 γρ.) κομμένο σε κύβους 2εκ.
2 πράσα
400 γρ κρέμα γάλακτος
4 αυγά
70 γρ. κονιάκ

Για την πίτα

1 συσκευασία φύλλο κουρού
ελαιόλαδο για το άλειμμα

Μέθοδος Εκτέλεσης
Ο συνδυασμός κρέμας-κονιάκ σας κάνει να θέλετε να φάτε τη γέμιση κουταλιά κουταλιά πριν τη φτιάξετε καν!

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.

Για τη γέμιση

Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να κάψει.
Κόβουμε τα μανιτάρια μας σε κομμάτια (αν είναι μικρά κομμένα στη μέση και αν είναι μεγάλα σε τέταρτα).
Προσθέτουμε στο τηγάνι το 1/3 από τα μανιτάρια, μαζί με 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.γ. θυμάρι, αλάτι και πιπέρι (τρεις δόσεις)
Σοτάρουμε χωρίς πολύ ανακάτεμα.
Αφαιρούμε την κάθε δοση από το τηγάνι και αφήνουμε τα μανιτάρια μέσα σε ένα σουρωτήρι για να φύγουν τα πολλά υγρά (το σουρωτήρι το έχουμε τοποθετήσει μέσα σε ένα μπολ).
Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το καπνιστό ζαμπόν.
Χοντροκόβουμε τα πράσα και μόλις πάρει χρώμα το ζαμπόν τα προσθέτουμε και αυτά μέσα στο τηγάνι μαζί με το θυμάρι, το πιπέρι και το αλάτι.
Τα αφήνουμε να καραμελώσουν για 4-5 λεπτά και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ για να κρυώσουν.

Για τη τάρτα

Σε ένα στρογγυλό ταψί με αποσπώμενη βάση (διαμέτρου 26 εκ.), που έχουμε λαδώσει, βάζουμε τα φύλλα της ζύμης κουρού, αφού λαδώσουμε καλά το ένα πριν βάλουμε το άλλο. Τα βάζουμε σταυρωτά έτσι ώστε να καλύψουμε ομοιόμορφα τα ταψάκι μας.
Στρώνουμε μία μεμβράνη πάνω από το φύλλο και τοποθετούμε πάνω φασόλια για βάρος.
Ψήνουμε τη βάση της πίτας μας στον φούρνο για 20 λεπτά .
Αφαιρούμε την πίτα απο το φούρνο, αφαιρούμε την μεμβράνη με τα φασόλια και προσθέτουμε τη γέμισή μας.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κρέμα, τα αυγά, το κονιάκ, το αλάτι, το πιπέρι και το θυμάρι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Τα ρίxνουμε πάνω στην πίτα μας.
Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 40 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε για να σερβίρουμε.

 

akispetretzikis.com

[ads2]
Πηγή

Διαβάστε περισσότερα...
Loading...
Loading...