ΤΡΑΓΙΚΟ: Εκατομμύρια Μέλισσες Πέθαναν από λάθος σε Ψεκασμό για Κουνούπια!


Σε μία προσπάθεια να ελεγχθεί ο τοπικός πληθυσμός των κουνουπιών που μεταφέρουν τον ιό Ζήκα, σημειώθηκε μία σημαντική παράπλευρη απώλεια. Με τη χρήση αεροπλάνων που ψέκασαν εκτάσεις γης στη Νότια Καρολίνα με εντομοκτόνο, βρέθηκαν εκατομμύρια νεκρές μέλισσες, αφανίζοντας έτσι επιχειρήσεις και καταστρέφοντας ολόκληρες αποικίες.


Ύστερα από τέσσερις περιπτώσεις που επιβεβαιώθηκαν πως κουνούπια μετεφέραν τον ιό στη κομητεία Dorchester της Νότιας Καρολίνας, έγιναν απόπειρες να ελεχθεί ο πλυθησμός τους και οι αρχές αποφάσισαν να γίνουν εναέριοι ψεκασμοί του ζιζανιοκτόνου «naled». Ενώ είναι σύνηθες να χρησιμοποιούνται χημικά για να ελέγχουν τα παράσιτα στις Ηνωμένες Πολιτείες (παρ” όλο που έχουν συσχετιστεί με τον θάνατο μελισσών και έχουν βλάψει άλλα θαλάσσια και χερσαία έντομα), αυτή ήταν η πρώτη φορά στη κομητεία που αποφασίσαν να ψεκάσουν με αεροπλάνα, αφήνοντας αυτούς που ζουν στην περιοχή απροετοίμαστους.

Κανονικά, οι ψεκασμοί με φορτηγά γίνονται στο διάστημα 21:00μ.μ και 5:00π.μ. κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, τις ώρες που οι μέλισσες βρίσκονται στην κυψέλη. Το αεροπλάνο, όμως, πέταξε μεταξύ 6:30π.μ. και 8:30π.μ., μια περίοδο που οι μέλισσες είναι πιο πιθανό να είναι έξω από την κυψέλη σε αναζήτηση τροφής.

Σύμφωνα με την μελισσοκόμο Juanita Stanley, η οποία είναι συνιδιοκτήτρια στο Flowertown Bee Farm and Supply, με το να μην τους ενημερώσουν για την προγραμματισμένη πτήση ώστε να μπορούν να λάβουν τις απαραίτητες προφυλάξεις και να προστατεύσουν τις μέλισσες, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο περισσότερων από 2,3 εκατομμύρια μέλισσες από 46 κυψέλες.Ωστόσο, ενώ είναι προφανώς καταστροφικό για τις μέλισσες και τους μελισσοκόμους τους, οι επιπτώσεις του ψεκασμού πιθανόν να είναι πολύ χειρότερες. Οι μέλισσες είναι μόνο ένα από τα πολλά χιλιάδες είδη εντόμων που είναι ζωτικής σημασίας για την επικονίαση των φυτών και των εμπορικά σημαντικών καλλιεργειών. Αν το εντομοκτόνο είχε μια τέτοια καταστροφική επίδραση στις μέλισσες, τότε έχει πιθανότητες να ήταν εξίσου καταστροφικό και σε άλλα έντομα και μπορεί να πάρει πολύ χρόνο για να ανακτηθούν οι αριθμοί.

Με τον ιό Ζήκα πλέον να έχει επιβεβαιωθεί πως έχει μεταδωθεί μέσω κουνουπιών στη Φλόριντα, οι αρχές δικαίως ανησυχούν για την απειλή περισσότερων λοιμώξεων. Για να προσπαθήσουν να μετριάσουν την απειλή, άρχισαν μια εκστρατεία καταπολέμησης των κουνουπιών σε πολλές από τις νότιες πολιτείες, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν πως αντί να κάνουν τέτοιες σπασμωδικές κινήσεις, χρειάζεται περισσότερη προσοχή και σκέψη.

Credits: IFL Science[ads2]
Πηγή

Διαβάστε περισσότερα...
Loading...
Loading...