Πόσο πρέπει να διαρκεί η οπτική επαφή για να μην προκαλεί… αμηχανία;


Κοιτάμε στα μάτια τον άλλον για να του δείξουμε ότι τον προσέχουμε, ότι τον συμπαθούμε, για να τον πείσουμε ότι είμαστε άτομα εμπιστοσύνης ή για να του στείλουμε το μήνυμα ότι μας αρέσει. Όμως όταν το βλέμμα μας καρφώνεται επίμονα στα μάτια του άλλου ή όταν χαμηλώνουμε το βλέμμα πολύ απότομα, μάλλον το αποτέλεσμα είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που προσδοκάμε.


Για να κερδίσουμε τις εντυπώσεις, λοιπόν, και να μην φανούμε κάπως παρανοϊκοί, μια ομάδα Βρετανών ψυχολόγων μας προτείνει την ιδανική διάρκεια που πρέπει να έχει η οπτική επαφή, αν θέλουμε να κερδίσουμε αυτόν ή αυτήν που έχουμε απέναντί μας.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Royal Society Open Science συμπέρανε πως η ιδανική διάρκεια οπτικής επαφής είναι τα 3,3 δευτερόλεπτα. Από εκεί και πέρα ο άλλος αρχίζει να αισθάνεται μάλλον άβολα.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ψυχολόγοι ζήτησαν από 498 επισκέπτες του Μουσείου Επιστημών του Λονδίνου να παρακολουθήσουν βιντεάκια με έναν ηθοποιό που είχε το βλέμμα του στραμμένο κατευθείαν στην κάμερα, δίνοντας τους την ψευδαίσθηση ότι τους κοιτάζει στα μάτια.

Οι επισκέπτες έπρεπε να πατήσουν ένα κουμπί τη στιγμή που άρχιζαν να αισθάνονται άβολα, είτε γιατί ο ηθοποιός συνέχιζε να τους κοιτάζει υπερβολικά για πολύ ώρα, είτε γιατί χαμήλωσε υπερβολικά γρήγορα το βλέμμα του. Η ιδανική χρονική διάρκεια προέκυψε από το πόσο γρήγορα πάτησαν οι επισκέπτες το κουμπί.

[ads2]
Πηγή

Διαβάστε περισσότερα...
Loading...
Loading...