ΥΠΕΞ σε Άγκυρα: Τσακώνεστε για ξένο αχυρώνα

Την απάντησή της στα ζήτημα κυριαρχίας στο Αιγαίο που θίγει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του για νησίδες και βραχονησίδες και θέμα με τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δίνει η Ελάδα.
 
«Για ξένο αχυρώνα τσακώνονται η συμπολίτευση και η αντιπόλιτευση της Τουρκίας» τόνισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, υπενθυμίζοντας ότι αυτού του είδους οι συμπεριφορές αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο.

«Κάποιοι στο εσωτερικό της γείτονος θέλουν να σύρουν την Τουρκία σε συμπεριφορές αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο που σε καμία περίπτωση δεν αρμόζουν σε ευρωπαϊκή χώρα. Αναθεωρητικές λογικές, ως γνωστόν, ανέκαθεν οδήγησαν σε αρνητικές ατραπούς και πάντοτε ηττήθηκαν», υποστήριξε το ελληνικό υπ. Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Loading...
Διαφ.

«Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι το μοναδικό αντικείμενο των διερευνητικών επαφών ήταν και είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με τις προβλέψεις και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», καταλήγει η ανακοίνωση της ελληνικής πλευράς. 

Ο … εμφύλιος στην Τουρκία για τα ελληνικά νησιά 

Μετά την δήλωση Ερντογάν ότι η συνθήκη της Λωζάνης αποτέλεσε ήττα για τη χώρα του, η κεμαλική πτέρυγα αλλά και εθνικιστές αντέδρασαν καταγγέλοντας ότι η ίδια η κυβέρνηση Ερντογάν έχει προχωρήσει, σιωπηρά, σε παραχωρήσεις προς την Αθήνα.

Ανταπαντώντας στην αντιπολίτευση, το τουρκικό ΥΠΕΞ προχώρησε σε ανακοίνωση με την οποία σημειώνει ότι ουδεμία μεταβίβαση της κυριαρχίας νησιών ή νησίδων στο Αιγαίο προς άλλη χώρα υπήρξε μετά το έτος 2003. 

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι «ότι υπάρχει μια σειρά από αλληλένδετα προβλήματα σε σχέση με το Αιγαίο. Μεταξύ των προβλημάτων αυτών περιλαμβάνεται και η κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και σε σύνδεση με αυτό, το ότι δεν υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θαλάσσια σύνορα που να έχουν καθοριστεί με διεθνή συμφωνία που έχει ισχύ. Όπως είναι γνωστό, τα ζητήματα του Αιγαίου εξετάζονται στο πλαίσιο των υφιστάμενων μηχανισμών διαλόγου με την Ελλάδα».

Η ανακοίνωσηαυτή έχει προκαλέσει αναστάτωση στην ελληνική πλευρά, καθώς  που δεν αποκλείεται να προμηνύεται ένα νέο κύκλο έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις – ειδικά σε μία περίοδο που ο Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην Ευρώπη. 

Πηγή: news.gr
Tο διαβάσαμε εδώ

[ads2]

Διαβάστε περισσότερα...
Loading...
Loading...