Βρέθηκε η μεγαλύτερη υποβρύχια σπηλιά του κόσμου!

Τη βαθύτερη υποβρύχια σπηλιά του κόσμου ισχυρίζεται πως ανακάλυψε μια ομάδα εξερευνητών στην πόλη Hranice, στην ανατολική Τσεχία, η οποία έχει βάθος τουλάχιστον 404 μέτρα. 

Ο Πολωνός εξερευνητής Krzysztof Starnawski, ο οποίος ανακάλυψε μαζί με την ομάδα του τη συγκεκριμένη σπηλιά, ισχυρίζεται μιλώντας στο Associated Press ότι αισθάνεται σαν τον «Κολόμβο του 21ου αιώνα».

Διαφ.
Loading...

 Όπως είπε, η σπηλιά η οποία ονομάζετιαι Hranicka Propast, ή Hranice Abyss, είναι γεμάτη ασβεστόλιθο και το βάθος είναι τουλάχιστο 404 μέτρα.

Αν και ο ίδιος είχε κάνει κατάδυση στη σπηλιά και το 2015 κατάφερε να πάει σε βάθος μόλις 265 μέτρων και να επιστρέψει, μη μπορώντας να την εξερευνήσει περαιτέρω. Αυτή τη φορά όμως ο ίδιος μαζί με την ομάδα του εισχώρησε στην σπηλιά από μια σχισμή και κατάφεραν να φτάσουν σε βάθος 200 μέτρων. Από εκεί και πέρα έστειλαν ένα τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο ρομπότ για να συνεχίσει την κατάδυση το οποίο έφτασε σε βάθος 404 μέτρων, όσο δηλαδή ήταν και το μήκος του καλωδίου του. 

Ωστόσο, όπως ισχυρίζεται η ομάδα, το ρομπότ δεν άγγιξε τον πυθμένα. Λόγω της πολύωρης κατάδυσης και σε μεγάλο βάθος, ο Starnawski αναγκάστηκε μετά να περάσει πάνω από έξι ώρες σε θάλαμο αποσυμπίεσης.Σύμφωνα με τον ίδιο, η Hranice Abyss είναι η βαθύτερη υποβρύχια σπηλιά στον κόσμο κατά 12 μέτρα, υπερβαίνοντας το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε η Pozzo del Merro στην Ιταλία. Η κατάδυση στο σπήλαιο αποτελεί μια πρόκληση, λόγω της λασπώδους περιοχής και της θερμοκρασίας του νερού που αγγίζει τους 15 βαθμούς Κελσίου.

πηγή: protothema.gr

[ads2]

Διαβάστε περισσότερα...
Loading...
Loading...