10 «κανόνες» για να φέρεσαι σωστά στα σπίτια που σε καλούν (ακόμη και στον κολλητό σου)


Όση οικειότητα κι αν έχουμε με κάποιον, όταν μας υποδέχεται ως επισκέπτες στο σπίτι του, κάποιοι βασικοί κανόνες ευγένειας δεν παύουν να ισχύουν.


Ακόμη και για τη γενιά των millennials, ο δεκάλογος του καλού επισκέπτη έχει εφαρμογή, όχι λόγω συντηρητισμού, αλλά επειδή εισερχόμαστε στην ιδιωτική σφαίρα ενός ανθρώπου, που ακόμη κι αν είναι ο κολλητός μας, είναι αναγκαίο να σεβαστούμε. Σαφώς επικαιροποιημένα (και τροποποιημένα) ισχύουν αυτά που ίσχυαν πάντα. Απλώς, με μία μεγαλύτερη διάθεση για συζήτηση και ελαφρώς αυξημένα περιθώρια, όσα ορίζει η αμεσότητα της εποχής, δηλαδή.

1. Μιλάμε στο κινητό, τσεκάρουμε μηνύματα και επαφές στα social media, αλλά το αποφεύγουμε, όταν αυτός που επισκεπτόμαστε κουβεντιάζει μαζί μας ή όταν όλη η υπόλοιπη παρέα απολαμβάνει κάποια άλλη δραστηριότητα. Επίσης, δεν κάνουμε αυτό ακριβώς το πράγμα την ώρα του φαγητού, που όλοι προσπαθούν κάπως να εξυπηρετήσουν στο στρώσιμο του τραπεζιού ή στο να κάνουν παρέα στον οικοδεσπότη ή την οικοδέσποινα και ενώ μάχονται για το καλύτερο στην κουζίνα.

2. Ζητάμε τον κωδικό του Wi-Fi, αλλά αν δούμε σχετική απροθυμία από την πλευρά του οικοδεσπότη, δεν επιμένουμε. Ναι, είναι σύγχρονο αγαθό, αλλά όταν μπαίνουν στη μέση pins ιδιωτών, το σεβόμαστε και κάνουμε υπομονή. (Ή ψάχνουμε το σήμα του γείτονα, που μπορεί να μην έχει βάλει κωδικό).

3. Δεν ρίχνουμε μια κλεφτή ματιά στην κρεβατοκάμαρα τους,ειδικά αν δεν έχουν προσφερθεί οι ίδιοι να μας ξεναγήσουν στο σπίτι τους. Ακόμη κι αν η πόρτα του υπνοδωματίου δεν είναι κλειστή, δεν μπαίνουμε μόνοι μας μέσα. Ειδικά στην περίπτωση που είναι κλειστή, είναι ξεκάθαρο σημάδι ότι αυτός ο χώρος θα παραμείνει μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Γενικώς, καλό είναι να μη ρωτήσουμε καν – για ποιο λόγο άλλωστε – αν δεν το προτείνουν οι ίδιοι.

Ναι, στις μέρες μας δεν θεωρείται πια αγενές το να εμφανιστείτε στο κατώφλι των φίλων σας χωρίς δώρο. Ωστόσο, πριν ξεκινήσετε για το σπίτι τους μπορείτε να κάνετε ένα ευγενικό τηλεφώνημα για το αν λείπει κάτι από το τραπέζι.

4. Δεν ανοίγουμε ντουλάπια, ψυγεία και συρτάρια, χωρίς προηγουμένως να πάρουμε άδεια. Δεν χρειάζεται να το κάνουμε με στόμφο. Αρκεί ένα χαμογελαστό “μπορώ;”, αλλά ειδικά στο θέμα του ψυγείου, ας είμαστε λίγο πιο διακριτικοί απ’ ό,τι στο θέμα του συρταριού στο οποίο βρίσκονται τα μαχαιροπίρουνα. Το ψυγείο – και το περιεχόμενο του – είναι μέρος της καθημερινότητας και των προσωπικών προτιμήσεων ενός ανθρώπου. Ενδέχεται και να μη θέλει να τις μοιραστεί.

5. Πριν την επίσκεψη ρωτάμε, αν στο σπίτι που θα βρεθούμε είναι ευπρόσδεκτα κατοικίδια. Ας μη βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για τα φιλόζωα αισθήματα αυτών που μας προσκάλεσαν. Πολλοί άνθρωποι αγαπούν τα ζώα, αλλά είτε υποφέρουν από αλλεργίες είτε δεν τους αρέσει η μυρωδιά των ζώων στους προσωπικούς χώρους τους. Αυτό πρέπει να γίνεται αυτομάτως σεβαστό και εμείς θα πρέπει να αφήσουμε τον σκύλο μας στο σπίτι.

6. Ναι, στις μέρες μας δεν θεωρείται πια αγενές το να εμφανιστείτε στο κατώφλι των φίλων σας χωρίς δώρο. Ωστόσο, πριν ξεκινήσετε για το σπίτι τους μπορείτε να κάνετε ένα ευγενικό τηλεφώνημα για το αν λείπει κάτι από το τραπέζι. Ένα μικρό κιβωτιάκι μπύρες, ένα κρασί, ένα γλυκό ή μερικές σοκολάτες δεν κοστίζουν και είναι πάντα μια γλυκιά χειρονομία.

7. Παρά την οικειότητα, παρά το ότι μπορεί να γνωρίζουμε πολλά για τους ανθρώπους που μας φιλοξενούν, δεν αναφέρουμε ποτέ, τουλάχιστον όχι πρώτοι, πρόσωπα που δεν είναι παρόντα στη συζήτηση και θέματα που μπορεί να τους φέρουν σε δύσκολη θέση. Δεν είναι ανάγκη να μας πουν να μην αναφερθούμε σε κάτι. Απλώς από την εξίσωση της πρόσκλησης αφαιρούμε όσους δεν είναι παρόντες. Εύκολο.

8. Ζητάμε την άδεια για να καπνίσουμε, ακόμη κι αν γνωρίζουμε ότι οι φίλοι μας είναι καπνιστές. Κάποιοι καπνίζουν σε συγκεκριμένα σημεία μέσα στο σπίτι, ενώ άλλοι επιλέγουν να καπνίζουν συστηματικά στο μπαλκόνι. Ειδικά, αν υπάρχουν παιδιά ή έγκυοι στην παρέα, δεν μπαίνουμε καν στη διαδικασία να ρωτήσουμε – βγαίνουμε κατ’ ευθείαν στο μπαλκόνι.

9. Είμαστε πολύ προσεκτικοί στο W.C. Προσέχουμε τι αφήνουμε πίσω μας, διατηρούμε τον χώρο, όπως τον βρήκαμε και δεν σχολιάζουμε το οτιδήποτε μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον μας στο ξένο μπάνιο.

10. Δεν είναι πια αναγκαίο όπως παλιότερα να τηλεφωνούμε για να ευχαριστήσουμε για το ωραίο δείπνο / γεύμα κ.λπ. Ωστόσο, μπορούμε με ένα μήνυμα στα social media ή με ένα γραπτό μήνυμα να επισημάνουμε ότι περάσαμε όμορφα και ότι την επόμενη φορά θα είναι η σειρά μας να οργανώσουμε κάτι ωραίο για να ανταποδώσουμε τη φιλοξενία.

Πηγή
[ads2]

Διαβάστε περισσότερα...
Loading...
Loading...