Ο ταπεινωτικός αποκλεισμός της Αθήνας από τον βρετανικό στόλο, επειδή οι Αθηναίοι λεηλάτησαν το σπίτι του εβραίου βρετανικής καταγωγής, Δον Πατσίφικο. Τα περίφημα "Παρκερικά". (video)


Η πρώτη κατοχή της Αθήνας μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους έγινε το 1850, από την Βρετανία. Το λιμάνι του Πειραιά και κατά συνέπεια η πρωτεύουσα, αποκλείστηκαν επί πέντε μήνες από τον βρετανικό στόλο. Η ιστορία αυτή έμεινε γνωστή ως «Παρκερικά».

Οι αρχές τότε για να μην στεναχωρήσουν τον εβραίο τραπεζίτη Ρότσιλντ, που ερχόταν στην Αθήνα για να δώσει άλλο ένα δάνειο, απαγόρευσαν προσωρινά το έθιμο με το κάψιμο του Ιούδα. Η ενέργεια αυτή εξόργισε πολλούς Αθηναίους οι οποίοι διαδήλωσαν κατά της απόφασης και ξέσπασαν με αδικαιολόγητη οργή κατά της οικίας του εβραίου Πατσίφικο, που υπήρξε πρώην πρεσβευτής της Πορτογαλίας και γνωστός τοκογλύφος.
Ο Πατσίφικο ζήτησε να αποζημιωθεί μ’ ένα υπέρογκο ποσό και όταν υπήρξε άρνηση, οι Βρετανοί θέλησαν να δώσουν ένα μάθημα στην Ελλάδα, που τότε ανέπτυσσε στενές σχέσεις με τη Ρωσία και τη Γαλλία. Έτσι, στις 3 Ιανουαρίου, ο ναύαρχος Πάρκερ απέκλεισε με πολεμικά πλοία την Αθήνα.
Οι Άγγλοι είχαν παρατάξει εντυπωσιακό στόλο από 14 βαριά οπλισμένα καράβια, με 730 κανόνια και 8.000 ναύτες.
Τίποτα δεν φορτωνόταν και δεν εκφορτωνόταν από το λιμάνι του Πειραιά με τα πλοία να οδηγούνται υποχρεωτικά στην Σαλαμίνα. Έτσι, μοιραία ήρθε ο πληθωρισμός, η έλλειψη προϊόντων και τα προβλήματα επιβίωσης.
Οι Αθηναίοι ωστόσο, έδειξαν αλληλεγγύη και αυτοσυγκράτηση.
Έπειτα από πολλά και έντονα διπλωματικά επεισόδια μεταξύ Βρετανίας, Ελλάδας, Ρωσίας και Γαλλίας, ο αποκλεισμός της πρωτεύουσας, έληξε. Χρειάσθηκε να περάσουν πέντε μήνες.
Ο Πατσίφικο πήρε λιγότερα από όσα ζητούσε, αλλά το τελικό ποσό της αποζημίωσης παρέμεινε εξωφρενικά υψηλό και άδικο.


Διαφ.
Η πρώτη κατοχή της Αθήνας μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους έγινε το 1850, από την Βρετανία. Το λιμάνι του Πειραιά και κατά συνέπεια η πρωτεύουσα, αποκλείστηκαν επί πέντε μήνες από τον βρετανικό στόλο. Η ιστορία αυ...

Δείτε το σχετικό απόσπασμα της «Μηχανής του Χρόνου». Από την εκπομπή «Άγνωστες ιστορίες από την παλιά Αθήνα». Σκίτσα Νίκος Μπουκουβάλας

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Απαγόρευσαν το «κάψιμο του Ιούδα» για να πάρει δάνειο η Ελλάδα από τον Γερμανοεβραίο τραπεζίτη Ρότσιλντ. Οι πολίτες ξεσηκώθηκαν και οι Βρετανοί προχώρησαν σε ναυτικό αποκλεισμό της Ελλάδας    

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...