Βίντεο σοκ με τις συνέπειες του καπνίσματος στους πνεύμονες. Το δημιούργησε καθηγητής στο νοσοκομείο του Χονγκ Κονγκ, για να “ταρακουνήσει” τους φοιτητές που κάπνιζαν


Βίντεο σοκ με τις συνέπειες του καπνίσματος στους πνεύμονες. Το δημιούργησε καθηγητής στο νοσοκομείο του Χονγκ Κονγκ, για να “ταρακουνήσει” τους φοιτητές που κάπνιζαν


Διαφ.
Το κάπνισμα δεν προκαλεί μόνο μόνιμη βλάβη στους πνεύμονες, αλλά μπορεί να προκαλέσει και κρίση άσθματος σε άτομα που δεν είναι καπνιστές. Ο καρκίνος στους πνεύμονες συνδέεται άμεσα με το κάπνισμα, αλλά και το παθητικό ...

Το κάπνισμα δεν προκαλεί μόνο μόνιμη βλάβη στους πνεύμονες, αλλά μπορεί να προκαλέσει και κρίση άσθματος σε άτομα που δεν είναι καπνιστές. Ο καρκίνος στους πνεύμονες συνδέεται άμεσα με το κάπνισμα, αλλά και το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη μακροπρόθεσμα.

Το κάπνισμα καταστρέφει τον πνευμονικό ιστό και είναι άμεσα ορατό στον καθένα. Ο καπνός από το τσιγάρο περιέχει περίπου 4.000 χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένου και του μονοξειδίου του άνθρακα.
Αυτή η χημική ουσία δυσχεραίνει αρκετά τη λειτουργία των πνευμόνων και εμποδίζει το οξυγόνο να κυκλοφορεί σωστά μέσα στο σώμα. Οι χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου ερεθίζουν και προκαλούν φλεγμονή στους αεραγωγούς και τους πνεύμονες.

Οι χημικές ουσίες του τσιγάρου «αφοπλίζουν’ το φυσικό αμυντικό σύστημα των πνευμόνων. Οι «βλεφαρίδες των πνευμόνων», δηλαδή οι μικροσκοπικές τρίχες στους αεραγωγούς, φιλτράρουν κανονικά τις τοξίνες και άλλα βακτήρια που εισέρχονται σε αυτούς. Το κάπνισμα όμως τις καταστρέφει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα διάφορες τοξίνες και βακτήρια να φτάνουν και να αναπαράγονται μέσα στους πνεύμονες.

Ο πνεύμονες ενός καπνιστή.

Οι πνεύμονες ενός καπνιστή
Οι υγιείς πνεύμονες έχουν ανοικτό ροζ χρώμα, ενώ οι πνεύμονες ενός καπνιστή έχουν σκούρο χρώμα και στίγματα, που οφείλονται στην πίσσα που εισπνέουν οι καπνιστές από το τσιγάρο. Η υφή τους επίσης διαφέρει, καθώς ο κατεστραμμένος πνεύμονας είναι πολύ πιο σκληρός και «εύθραυστος», συγκριτικά με τον υγιή.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι ένας τύπος αποφρακτικής πνευμονικής νόσου, στην οποία, μακροπρόθεσμα, η ροή του αέρα στους πνεύμονες δεν επαρκεί.

Καθηγητής στο νοσοκομείο Yan Chai στο Χονγκ Κονγκ, έκανε το ακόλουθο βίντεο, για να αφυπνίσει τους φοιτητές που κάπνιζαν και να αποτρέψει άλλους από το να αρχίσουν το κάπνισμα.
Συνέκρινε δύο πνεύμονες, όπου και οι δύο είναι υγιείς στην έναρξη του πειράματος, ο ένας αναπνέει καθαρό αέρα και ο άλλος καπνίζει 60 τσιγάρα. Τα αποτελέσματα είναι σοκαριστικά.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο για τον Πνεύμονα, περίπου το 47% των καπνιστών προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα κάθε χρόνο. Στην ερώτηση, αν γίνεται να αποκαταστήσουν την λειτουργία των πνευμόνων τους, η απάντηση είναι ναι.
Η ικανότητα των πνευμόνων να θεραπεύσουν τον εαυτό τους είναι ένα μικρό θαύμα του ανθρώπινου οργανισμού. Ανάλογα με το πόσο καιρό είναι κάποιος καπνιστής, μπορεί να χρειαστεί χρόνο για τους πνεύμονες να ανακάμψουν πλήρως.

Δείτε το βίντεο με τα αποτελέσματα του καπνίσματος στους πνεύμονες:

Διαβάστε επίσης: Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν σταματάμε το κάπνισμα; Οι θετικές αλλαγές και τα προβλήματα από την έλλειψη νικοτίνης

 

Διαβάστε επίσης: Ηλεκτρονικό τσιγάρο. Είναι λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα; Τι λένε αντικρουόμενες έρευνες (βίντεο)


Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...