Σε ποια πόλη η νύχτα έγινε μέρα από τα φώτα της "μεγάλης νίκης" και το πλήθος ξεχύθηκε τα ξημερώματα στη μεγάλη πλατεία; Ήταν από τις πιο μαρτυρικές του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου

January 7, 2019

Στη 1 και 10 τα ξημερώματα της 9ης Μαίου του 1945, μέσα στη βαθιά νύχτα, το ραδιόφωνο ανακοίνωνε ότι η ναζιστική Γερμανία είχε παραδοθεί επίσημα στη Σοβιετική Ένωση.
Σχεδόν 30 εκατομμύρια στρατιώτες και άμαχοι είχαν σκοτωθεί, η Σοβιετική Ένωση είχε χάσει το ένα τρίτο του εθνικού της πλούτου, πόλεις όπως το Στάλινγκραντ είχαν μετατραπεί σε σεληνιακά τοπία και μια ολόκληρη γενιά ανδρών είχε αποδεκατιστεί.
Προβολείς φώτισαν μια πόλη που λίγα χρόνια νωρίτερα είχε σχεδόν υποταχθεί στη γερμανική μπότα, πυροτεχνήματα έκαναν μέρα τη νύχτα στον ουρανό του Κρεμλίνου και πολίτες ξεχύθηκαν  στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για να πανηγυρίσουν τη μεγάλη στιγμή.
Το μεγάλο πλήθος άρχισε να χορεύει και να ανταλλάσσει φιλιά με ενθουσιασμό.
Όμως, ο Ιωσήφ Στάλιν δεν ήταν σε εορταστική διάθεση και φέρεται να απάντησε στον Νικίτα Χρουστσόφ, όταν του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί για τη νίκη του. «Γιατί με ενοχλείς; Δουλεύω».
Η επίσημη τελετή της νίκης στη Σοβιετική Ένωση έγινε στις 24 Ιουνίου 1945, με μια μεγάλη παρέλαση υπό καταρρακτώδη βροχή.
Εκείνη την ημέρα, οι στρατιώτες παρατάχθηκαν ένας προς έναν για να πετάξουν τα λάβαρα του ηττημένου γερμανικού στρατού, συμπεριλαμβανομένου και το προσωπικό λάβαρο του Χίτλερ, μπροστά στον Στάλιν που στεκόταν κάτω από το μαυσωλείο του Λένιν.
Η Ημέρα της Νίκης απέναντι στον ναζισμό γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Μαίου σε όλες τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες για να διατηρήσουν τη μνήμη των δεινών που υπέστη ο σοβιετικός λαός και των θυσιών που έκανε για να κατακτήσει την ελευθερία του.
Ο Χίτλερ δεν έχασε μόνο από τον «στρατηγό χειμώνα», αλλά και από τον ηρωισμό των Σοβιετικών, που όταν έβαλαν τις κόκκινες γραμμές τους, δεν έκαναν ούτε βήμα πίσω από αυτές.


Διαφ.
Στη 1 και 10 τα ξημερώματα της 9ης Μαίου του 1945, μέσα στη βαθιά νύχτα, το ραδιόφωνο ανακοίνωνε ότι η ναζιστική Γερμανία είχε παραδοθεί επίσημα στη Σοβιετική Ένωση. Σχεδόν 30 εκατομμύρια στρατιώτες και άμαχοι είχαν σκοτωθεί, η Σοβιετική Ένωση είχε χάσει το ένα τρίτο του εθνικού της πλούτου, πόλεις όπως το Στάλινγκραντ είχαν μετατραπεί σε σεληνιακά τοπία και μια ολόκληρη γενιά ανδρών ε...

στη «ΜτΧ»: Ο επιστήμονας που έδινε τα μυστικά σχέδια για την ατομική βόμβα στη Σοβιετική Ένωση. Για να γλυτώσει την εκτέλεση, αποκάλυψε πολλούς μυστικούς πράκτορες… 


Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...