Ένα μαγικό μουσείο στον βυθό της θάλασσας. Περίπου 400 γλυπτά ξετρελαίνουν τους "επισκέπτες" και μετατρέπονται σε κοράλλια με την πάροδο του χρόνου

January 8, 2019

Το μεγαλύτερο υποβρύχιο αξιοθέατο του κόσμου βρίσκεται στο εξωτικό Κανκούν του Μεξικού.
Το 2008 ξεκίνησε ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός υποθαλάσσιου πάρκου με γλυπτά με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού, στην καταστροφή του οικοσυστήματος, αλλά και τη δημιουργία κοραλλιογενών υφάλων.


Διαφ.
Το μεγαλύτερο υποβρύχιο αξιοθέατο του κόσμου βρίσκεται στο εξωτικό Κανκούν του Μεξικού. Το 2008 ξεκίνησε ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός υποθαλάσσιου πάρκου με γλυπτά με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού, στην καταστροφή του οικοσυστήματος, αλλά και τη δημιουργία κοραλλιογενών υφάλων. Στον βυθό του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου έχουν «βυθιστεί» πάνω από 400 αγάλματα με ανθρώπινες...

image1

Στον βυθό του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου έχουν «βυθιστεί» πάνω από 400 αγάλματα με ανθρώπινες μορφές και αντικείμενα φυσικού μεγέθους, που φιλοτέχνησε ο Βρετανός γλύπτης Τζέισον ΝτεΚάιρες Τέιλορ. Τα υποθαλάσσια γλυπτά που «διακοσμούν» τον βυθό με την πάροδο του χρόνου μετατρέπονται σε τεχνητούς κοραλλιογενείς υφάλους.

image11

Το μουσείο έχει διάφορες θεματικές ενότητες, όπως ο Κήπος της Ελπίδας, με τη νεαρή κοπέλα που καλλιεργεί φυτά στον κήπο, δείχνοντας το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι μελλοντικές γενιές.
Τα υπόλοιπα εκθέματα είναι: ο Άνδρας στις Φλόγες, το Αρχείο των Ονείρων που αναπαριστά έναν άνδρα που αρχειοθετεί εκατοντάδες μηνύματα, η Σιωπηλή Εξέλιξη και πολλά άλλα που προσφέρουν μια ανεπανάληπτη εμπειρία για τους επισκέπτες του Πάρκου.

547a1fe7-7bfe-42e7-92a0-c6a271316fc3

Πάνω στα γλυπτά έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσονται κοράλλια, γεγονός ενθαρρυντικό για τους υπεύθυνους του πάρκου, οι οποίοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την επιβάρυνση που δέχεται το οικοσύστημα. Οι επιστήμονες προβλέπουν πως μέχρι το 2050 το 80% των κοραλλιογενών υφάλων θα έχει καταστραφεί.

Για την κατασκευή των αγαλμάτων χρησιμοποιήθηκαν 120 τόνοι μαύρου τσιμέντου, άμμου και χαλικιού και 120 ώρες εργασίας.
Τα γλυπτά κατασκευάστηκαν αρχικά στο εργαστήρι του Τέιλορ και στην συνέχεια με γιγαντιαία φορτηγά και γερανούς τοποθετηθήκαν στον πυθμένα της θάλασσας σε βάθος 8 μέτρων. Τα αγάλματα καταλαμβάνουν έκταση 420 τετραγωνικών μέτρων και ζυγίζουν συνολικά 180 τόνους.

a45d96e6-a300-41cb-aeda-6b4cb54b0a1b

Περισσότεροι από 750.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο επισκέπτονται κάθε χρόνο τον κόλπο του Μεξικού για να δουν από κοντά το υποθαλάσσιο πάρκο που ονομάζεται «Σιωπηλή εξέλιξη». Το παραμυθένιο αξιοθέατο μπορεί να το απολαύσει ο επισκέπτης, κάνοντας βόλτες με βάρκες με γυάλινο πυθμένα παρατηρώντας τα εκθέματα ή για του πιο τολμηρούς, κάνοντας καταδύσεις στην περιοχή.

taylor.jpg2

8a6caa8a-ba4a-45a7-bd23-dd1a60410a2dΟ Τέιλορ κατάφερε να συνδυάσει την αγάπη για την θάλασσα με την τέχνη του, που είναι μοναδική στον κόσμο. Ο Τέιλορ μετρά στο ενεργητικό πάνω από 18 χρόνια εμπειρίας σε καταδύσεις και είναι βραβευμένος φωτογράφος. Το 2006 δημιούργησε το πρώτο υποβρύχιο πάρκο γλυπτικής στον κόσμο που βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Γρενάδας στις Δυτικές Ινδίες.

στη «ΜτΧ»: Το ανέγγιχτο νησί με τις χρυσές παραλίες και το ανεξερεύνητο σπήλαιο που υπήρξε καταφύγιο των Εγγλέζων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εντυπωσιακή κατάδυση στο γερμανικό ναυάγιο ενός υδροπλάνου που καταρρίφθηκε στην Ηρακλειά… 


Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...