Σαν σήμερα το 532 μ.Χ. χτίζεται ο θρυλικός ναός της Αγίας Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη

Σαν σήμερα το 532 μ.Χ. χτίζεται ο θρυλικός ναός της Αγίας Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη


Η Αγία Σοφία είναι το πρώτο κτίσμα που χτυπάει στα μάτια του επισκέπτη, καθώς εισέρχεται από την Προποντίδα. Ο πρώτος ναός της Αγίας Σοφίας θεμελιώθηκε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο το 330 μ.Χ. όταν ονόμασε τη μετέπειτα Κωνσταντινούπολη πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η ανέγερση του ναού ολοκληρώθηκε από τον γιο του Κωνστάντιο και τα εγκαίνια έλαβαν χώρα στις 15 Φεβρουαρίου του 360.

Κατά την εποχή του Αρκαδίου, το 404, η πρώτη Αγιά Σοφιά πυρπολείται και θα κτιστεί ξανά από τον Θεοδόσιο Β’. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 10 Οκτωβρίου του 415, εντούτοις ο ναός θα πυρποληθεί και πάλι το 532, κατά τη Στάση του Νίκα. Έτσι, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός Α’ αποφασίζει να κατασκευάσει την εκκλησία από την αρχή, στον ίδιο χώρο, αλλά πολύ πιο επιβλητική, για να δεσπόζει στη Βασιλεύουσα. Τα θεμέλια αυτού του μεγαλοπρεπή ναού θα μπουν στις 23 Φεβρουαρίου του 532, με σχέδια που εκπόνησαν οι αρχιτέκτονες Ανθέμιος Τραλλιανός και Ισίδωρο ο Μιλήσιος.

Για την ολοκλήρωση του κολοσσιαίου έργου εργάστηκαν αδιάκοπα για 6 χρόνια 10.000 τεχνίτες, ενώ ξοδεύτηκαν 320.000 λίρες (σχεδόν 120.000.000 ευρώ). Από κάθε σημείο όπου υπήρχε Ελληνισμός, έγινε προσφορά: Τα πράσινα μάρμαρα από τη Μάνη και την Κάρυστο, τα τριανταφυλλιά από τη Φρυγία και τα κόκκινα από την Αίγυπτο. Από τον υπόλοιπο κόσμο προσφέρθηκαν τα πολύτιμα πετράδια, ο χρυσός, το ασήμι και το ελεφαντόδοντο, για τη διακόσμηση του εσωτερικού.Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 27 Δεκεμβρίου του 537 από τον Ιουστινιανό, ο οποίος βλέποντας την υπεροχή της Αγίας Σοφίας έναντι του ξακουστού ναού του Σολομώντα, αναφωνεί: «Δόξα των Θεώ το καταξιωσάντι με τελέσαι τοιούτον έργον. Νενίκηκά σε Σολομών».

Δείτε το σχετικό βίντεο:Για χίλια και πλέον χρόνια (537-1453), η Αγία Σοφία θα αποτελέσει το κέντρο της ορθοδοξίας και του ελληνισμού. Εκεί, ο λαός θα γιορτάσει τους θριάμβους, θα θρηνήσει τις συμφορές και θα αποθεώσει τους νέους αυτοκράτορες.

Η τελευταία λειτουργία τελέστηκε στις 29 Μαΐου του 1453. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ’ Δραγάτης, αφότου προσευχήθηκε μαζί με το λαό και ζήτησε συγνώμη για λάθη που πιθανόν έκανε, έφυγε για τα τείχη, όπου έπεσε μαχόμενος. Έπειτα από την άλωση της Κωνσταντινούπολης, η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί και με την επανάσταση του Κεμάλ Ατατούρκ μετατράπηκε σε μουσείο.

Πηγή diaforetiko.gr
More from the web


You might also like


More from author

Αγαπώ την Ελλάδα«Όπου Γιάννης μάλαμα»: Ποιες είναι οι γνωστότερες παροιμίες με το όνομα Γιάννης και…

Αγαπώ την ΕλλάδαΗ χιονισμένη λίμνη, 40 λεπτά μακριά από την Ομόνοια. Δημιουργήθηκε από ανθρώπινο…

Αγαπώ την ΕλλάδαΚέρινο ελληνικό «τάμπλετ» 1800 ετών θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη Βρετανία

Αγαπώ την ΕλλάδαΥπέροχες φωτογραφίες από το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας

Αγαπώ την ΕλλάδαΣτα παγωμένα νερά της Κωνσταντινούπολης οι Εβρίτες για το Σταυρό – Όλα έτοιμα για τα…

Αγαπώ την ΕλλάδαΤα ελληνικά σανδάλια με την μπλε σόλα σήμα-κατατεθέν που σαρώνουν στο εξωτερικό


More Stories«Όπου Γιάννης μάλαμα»: Ποιες είναι οι γνωστότερες παροιμίες…


Η χιονισμένη λίμνη, 40 λεπτά μακριά από την Ομόνοια.…


Κέρινο ελληνικό «τάμπλετ» 1800 ετών θα παρουσιαστεί για…1 of 194


True.gr

This site uses cookies: Find out more.

[ads2]

Διαβάστε περισσότερα...