«Φωτιά» στο Αιγαίο: Έλληνες και Αμερικανοί στέλνουν μήνυμα στην Τουρκία

January 9, 2019

«Φωτιά» στο Αιγαίο: Έλληνες και Αμερικανοί στέλνουν μήνυμα στην Τουρκία


Διαφ.
Ελληνοαμερικανική άσκηση ευρείας κλίμακας σε εξέλιξη: Η Τουρκία δοκιμάζει τις αντοχές της Αθήνας Σε αυξημένη ετοιμότητα τίθεται -πότε δεν είναι άλλωστε- το Πολεμικό Ναυτικό καθώς τα επόμενα 24ωρα η Τουρκία αναμένεται να πραγματοποιήσει μια σειρά από προγραμματισμένες ναυτικές ασκήσεις. Αυτό σημαίνει πως ορισμένα από τα πλοία τους εκτός από τη Μαύρη Θάλασσα, θα π...

Ελληνοαμερικανική άσκηση ευρείας κλίμακας σε εξέλιξη: Η Τουρκία δοκιμάζει τις αντοχές της Αθήνας

Σε αυξημένη ετοιμότητα τίθεται -πότε δεν είναι άλλωστε- το Πολεμικό Ναυτικό καθώς τα επόμενα 24ωρα η Τουρκία αναμένεται να πραγματοποιήσει μια σειρά από προγραμματισμένες ναυτικές ασκήσεις.

Αυτό σημαίνει πως ορισμένα από τα πλοία τους εκτός από τη Μαύρη Θάλασσα, θα πλεύσουν τόσο στο Αιγαίο, όσο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, την ώρα μάλιστα που οι ναυτικές οδηγίες που εκδίδουν ως χαρτοπόλεμο δεν σταματούν, κυρίως αυτές που έχουν να κάνουν με το ερευνητικό Barbaros.

Η εγρήγορση αυτή έρχεται αμέσως μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος σ’ ένα εθνικιστικό παραλήρημα απείλησε ξανά την Ελλάδα. «Η ρητορική προκλητική αλυσίδα ακολούθησε την πεπατημένη», σημείωναν με σκωπτικό ύφος ανώτατες πηγές από το Ελληνικό πεντάγωνο, εννοώντας πως μετά τους τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών, Ακάρ και Τσαβούσογλου, ήταν η στιγμή που τη σκυτάλη θα έπαιρνε ο έχων την εξουσία.

Στρατιωτικές πηγές έλεγαν πως ο Τούρκος πρόεδρος και οι Αξιωματούχοι που πλαισιώνουν αυτό το παραληρηματικό τρίο, εκείνο που επιδιώκουν είναι να μετρήσουν και να δοκιμάσουν αντοχές είτε αυτές πρόκειται να είναι στα ανατολικά μέτωπα που έχει ανοίξει η Άγκυρα, είτε στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως σίγουρα είναι σημαντικές οι εμπειρίες που συλλέγουν οι Τούρκοι, κυρίως οι πολεμικές, οι οποίες σαφέστατα τους καθιστούν αρκετά πιο επιθετικούς από τη μια, αλλά και μετρημένους από την άλλη πλευρά, να παραμένουν στην ρητορική προκλητική τους ποίηση.

Παράλληλα, συνεχίζοντας οι ίδιες πηγές είπαν πως η ψυχραιμία της Αθήνας κάνει τους γείτονές μας να καταλαβαίνουν ότι σε καμία περίπτωση ουδείς εφησυχάζει κι αυτό κυρίως φαίνεται είτε στον αέρα είτε στην θάλασσα με τις απαντήσεις να μην σταματούν.Οι περισσότερες μάλιστα ποτέ δεν γίνονται γνωστές, σ’ αυτή την διαμάχη που πολλές φορές κρατιέται σε τεντωμένο σχοινί αλλά αντιμετωπίζεται με την δέουσα προσοχή. Επιπροσθέτως οι Τούρκοι Αξιωματούχοι ζυγίζουν διαρκώς τις συμμαχίες που έχουν ήδη αναπτυχθεί στη Μεσόγειο, κοιτάζοντας πολλές φορές-χωρίς να φαίνεται- με τρόμο αρκετά πιο νοτιοανατολικά από την πατρίδα τους την χώρα, με την οποία έχουν ανταλλάξει έως στιγμής βαριές εκφράσεις σε ανώτατο επίπεδο και εννοούμε το Ισραήλ.

Την ώρα που φαίνεται να «ξεπαγώνει» η σχέση Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας, αν και είμαστε στα πρόθυρα νέας κρίσης, με αρκετούς αστερίσκους ωστόσο όπως υποδεικνύουν ανώτατοι αξιωματικοί, η Ελλάδα και η Αμερική βρίσκονται εδώ και καιρό σε μια μακράς διάρκειας άσκηση με ελικόπτερα στο Στεφανοβίκειο και πάνω σ’ αυτή έρχεται να «κουμπώσει» ακόμη μια στην ίδια περιοχή.

Πρόκειται για την τακτική άσκηση μετά στρατευμάτων με την επωνυμία «Μέγας Αλέξανδρος» η οποία θα διαρκέσει έως τις 12 Ιανουαρίου και για την οποία στο λιμάνι του Βόλου έχει καταπλεύσει και καταμαράν του Αμερικανικού στόλου, το «Usns Carson City» που συνήθως βρίσκεται στην βάση της Σούδας ενώ τους προηγούμενους μήνες είχε κλέψει τα βλέμματα των νησιωτών σε Σύρο, Ρόδο κι άλλα νησιά του Αιγαίου.

Στην Ελληνοαμερικανική άσκηση ανάμεσα στους US Marines Corps και τα επίλεκτα στελέχη της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, που έχουν έδρα προς το παρόν ακόμη στο Βόλο, γι’ ακόμη μια φορά θα δοκιμαστούν στις συνθήκες του Αιγαίου και στο Ελληνικό έδαφος αμφίβια οχήματα μεταφοράς προσωπικού των Αμερικανών.

Πρόκειται για οχήματα τα οποία ο Στρατός Ξηράς και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουν βάλει καιρό «στο μάτι» σε μια προσπάθεια για την αναβάθμιση των Ελλήνων Πεζοναυτών που παραμένουν, όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος, με μέσα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για τις μετακινήσεις τους και που πρέπει άμεσα να δοθεί λύση.Σημαντική λεπτομέρεια που καλό θα ήταν κανείς να την κρατήσει είναι πως συνήθως οι Αμερικανοί πεζοναύτες, δεν εκπαιδεύονται εύκολα με άλλες Νατοϊκές χώρες ή αν το κάνουν θα είναι μόνο με συμμετοχή μικρής κλίμακας δύναμη.

Συνήθως οι Marines, πραγματοποιούν ασκήσεις στις Βόρειες χώρες σε τακτικές αρκτικής εκπαίδευσης Όπως και πέρσι την ίδια εποχή, έτσι και φέτος η συμμετοχή στην Ελληνοαμερικανική άσκηση είναι μεγάλη από την πλευρά των Αμερικανών Πεζοναυτών, σύμφωνα με πηγές από το ΓΕΣ και διευρυμένη θα μπορούσε να πει κανείς, άλλωστε κατά την περσινή άσκηση ο Αρχηγός του Ελληνικού Στρατού, Αντιστράτηγος Στεφανής είχε επισημάνει πως αυτή ήταν μόνο η αρχή.

Διαβάστε επίσης: Κλειστά σχολεία αύριο,Τρίτη (08/01) λόγω κακοκαιρίας (ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

Καιρός Αθήνα: Ο «Τηλέμαχος» έφτασε στην Αττική – Πού χιονίζει τώρα (pics&vids)

Με πληροφορίες από: hellasjournal.com

newsbomb


Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...