Ενταση στη Βουλή: Τα Σκόπια δεν έχουν αλλάξει το Σύνταγμά τους – Τι συμβαίνει


Ενταση στη Βουλή: Τα Σκόπια δεν έχουν αλλάξει το Σύνταγμά τους – Τι συμβαίνει


Διαφ.
Ενταση στη Βουλή: Τα Σκόπια δεν έχουν αλλάξει το Σύνταγμά τους - Τι συμβαίνει «Ψηφίζουμε στα τυφλά για τη συμφωνία των Πρεσπών χωρίς να έχει κατατεθεί στην Βουλή το ενιαίο κείμενο του αναθεωρημένου Συντ...

«Ψηφίζουμε στα τυφλά για τη συμφωνία των Πρεσπών χωρίς να έχει κατατεθεί στην Βουλή το ενιαίο κείμενο του αναθεωρημένου Συντάγματος των Σκοπίων».

Αυτό είναι το βασικό επιχείρημα στο οποίο θα εστιάσει την σφοδρή κριτική της η ΝΔ τις δύο μέρες της συζήτησης για τη συμφωνία των Πρεσπών, πέρα φυσικά από τις αντιρρήσεις της για την ουσία της συμφωνίας, για τα θέματα γλώσσας και εθνότητας αλλά και για την αναφορά περί μακεδονικού λαού που υπάρχει στην ρηματική διακοίνωση.

Ήδη από την αρχή της σημερινής συνεδρίασης το αίτημα για κατάθεση του ενιαίου κειμένου του Συντάγματος έθεσαν με επιμονή τόσο ο Νίκος Δένδιας από την πλευρά της ΝΔ όσο και ο Ανδρέας Λοβέρδος από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Κατρούγκαλος: Το Σύνταγμα των Σκοπίων δεν έχει αλλάξει ακόμη!Η ψυχρή απάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου ότι το κείμενο που ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει γιατί δεν προβλέπεται στην συνταγματική τάξη της γειτονικής χώρας, φόρτισε ακόμη περισσότερο το κλίμα. «Ο λόγος που προσκόμισα το δικό τους Σύνταγμα από την ιστοσελίδα τους είναι για να σας δείξω τον τρόπο που ακολουθούν για τις δικές τους αλλαγές στο συνταγματικό κείμενο. Οι αλλαγές από την αναθεώρηση δεν προστίθενται ως ενιαίο κείμενο, αλλά παρατίθενται στο τέλος του υπάρχοντος συνταγματικού κειμένου».

Άμεση ήταν η αντίδραση και των δύο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων οι οποίοι σημείωσαν ότι ούτε ως κομμάτι στο τέλος του Συντάγματος υπάρχουν οι αλλαγές που προέκυψαν από την αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων.

Οπως επεσήμανε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης, οι Σκοπιανοί δεν έχουν ολοκληρώσει την συνταγματική τους αναθεώρηση και περιμένουν πρώτα να κυρωθεί η Συμφωνία στην ελληνική βουλή:Κατρούγκαλος: Οι αλλαγές θα προστεθούν μετά την κύρωση από την ελληνική βουλή

Η παρατήρηση αυτή έκανε τον κ. Κατρούγκαλου να παρέμβει για δεύτερη φορά για να δηλώσει ότι οι αλλαγές αυτές θα προστεθούν από τη στιγμή που η Βουλή των Ελλήνων κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών. «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή αυτό που ζητάτε γιατί δεν προβλέπεται στην γειτονική συνταγματική τάξη. Όμως έχουν εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις τους που προέρχονται από την συμφωνία. Αυτό που προέβλεψαν ότι αν εμείς δεν εκπληρώσουμε τις δικές μας υποχρεώσεις δεν θα συνεχίσουν και αυτοί τις δικές τους είναι αυτονόητο και είναι στο πλαίσιο της τήρησης των συμφωνηθέντων».

Στα κάγκελα η αντιπολίτευση

Η τελευταία δήλωση του κ. Κατρούγκαλου έκανε την αντιπολίτευση να ζητήσει να σταματήσει εδώ και τώρα η συζήτηση της συμφωνίας κάτι που φυσικά δεν έγινε δεκτό στην ψηφοφορία που ακολούθησε. Ωστόσο αυτό θα είναι από τα βασικά επιχειρήματα της αντιπολίτευσης τις δύο επόμενες μέρες. «Ο κ. Κατρούγκαλος επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβος μας ότι οι αλλαγές θα παραμείνουν ένα απλό ψήφισμα που θα είναι συμπληρωματικό κείμενο του υπάρχοντος Συντάγματος στα Σκόπια και το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αν θέλουν και όποτε θέλουν. Η Βουλή δεν μπορεί να εισέλθει στη συζήτηση αυτού του θέματος υπό αυτούς τους όρους» ήταν η φράση του κ. Δένδια που δείχνει και την συνολική στάση που θα έχει η Νέα Δημοκρατία απέναντι στην αδυναμία της κυβέρνησης να καταθέσει τα συγκεκριμένα έγγραφα στη Βουλή.

newsone


Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...