Κρητική ταβέρνα μαγειρεύει χωρίς ρεύμα τους πιο εκλεκτούς μεζέδες του νησιού και είναι ό,τι καλύτερο έχετε φάει

March 11, 2019

Κρητική ταβέρνα μαγειρεύει χωρίς ρεύμα τους πιο εκλεκτούς μεζέδες του νησιού και είναι ό,τι καλύτερο έχετε φάει


Διαφ.
Εάν βρεθείτε στα Χανιά και κάποιος ντόπιος σας πει πάμε να φάμε στον «Ντουνιά» του Στέλιου, μην πείτε όχι ακόμη και αν ακούσετε πως πρόκειται για ταβέρνα που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικές συσκευές… Να εί...

Εάν βρεθείτε στα Χανιά και κάποιος ντόπιος σας πει πάμε να φάμε στον «Ντουνιά» του Στέλιου, μην πείτε όχι ακόμη και αν ακούσετε πως πρόκειται για ταβέρνα που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικές συσκευές…

Να είστε βέβαιοι ότι θα αξίζει τόσο η όμορφη διαδρομή ως τη Δρακώνα Κεραμειών όσο φυσικά και το παραδοσιακό μενού του αγαπημένου ταβερνείου.

Γράφει ο Αντώνης Τσαλίκης

18 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη των Χανίων και σε υψόμετρο 500 μέτρα στα Λευκά Όρη, βρίσκεται η ιδιαίτερη ταβέρνα του Στέλιου Τριλυράκη που έχει καθιερωθεί με την ονομασία ο «Ντουνιάς».

ÎÏοÏέλεÏμα εικÏÎ½Î±Ï Î³Î¹Î± ÏαβεÏνα νÏοÏνιαÏ

Εκεί είναι βέβαιο πως θα ζήσετε μια απολύτως ασυνήθιστη γαστρονομική εμπειρία και αναθεωρήσετε τις απόψεις για το τι σημαίνει εκλεκτο φαγητό…

Εδώ και αρκετά χρόνια, ο Στέλιος Τριλυράκης κάνει το όνειρο του πραγματικότητα καθώς ρίσκαρε και πέτυχε. Αν και το 2004 που ήταν νέο κοπέλι εργαζόταν ως επαγγελματίας στα Χανιά, έλαβε τη μεγάλη απόφαση να γυρίσει πίσω στο χωριό του και να ασχοληθεί με την οικογενειακή ταβέρνα που διατηρούσαν οι γονείς του.

Εντούτοις, ο Στέλιος δεν γύρισε στο χωριό για να στήσει μια ακόμη κλασική ταβέρνα. Είχε μια εναλλακτική προσέγγιση για την παραδοσιακή μαγειρική και το αποτέλεσμα τον δικαιώνει.

Στηρίχτηκε σε σημαντικό βαθμό στις γαστρονομικές γνώσεις γιαγιάς και μητέρας όπως και στα απολύτως τοπικά προϊόντα που ήταν δυνατόν να παραχθούν στην γύρω περιοχή.

Δεν επιδίωξε να δεχθεί επιρροές από άλλες κουζίνες, τάσεις κτλ, εντούτοις, αφοσιώθηκε στις χαρακτηριστικές γεύσεις της Κρήτης που αγαπάνε τόσο οι ντόπιοι όσο και οι ξένοι επισκέπτες.

ÎÏοÏέλεÏμα εικÏÎ½Î±Ï Î³Î¹Î± cocido madrileño

Στην αρχή φτιάχτηκε η κουζίνα με παρασιές, ξυλόσομπες, ξυλόφουρνο καθώς όπως είπαμε δεν υπάρχουν στην ταβέρνα ηλεκτρικές συσκευές και όλα τα μαγειρέματα γίνονται στη φωτιά του ξύλου. Ύστερα πήρε σειρά η οργάνωση του κτήματος όπου φύτευσε τα μποστάνια του και δημιούργησε χώρους όπου ζουν αρκετά ζώα ελευθέρας βοσκής.

Ύστερα από μία επιχειρηματική διαδρομή δεκαετίας, η ταβέρνα ο «Ντουνιάς», είναι σημείο αναφοράς στην Κρήτη αλλά και την Ελλάδα ευρύτερα. Είναι το μικρό ταβερνάκι έξω από τα Χανιά που θα σας προσφέρει αξέχαστα, παραδοσιακά φαγητά όπως γαρδουμάκια, κουνουπίδι με ξινόχοντροαρνάκι στη λαδόκολλα και πολλά άλλα, πάντα μαγειρεμένα με τον πλέον αυθεντικό τρόπο.

Εάν λοιπόν σας προτείνουν να ανεβείτε μέχρι την Δρακώνα Κεραμειών, πείτε ναι, και ετοιμαστείτε για ένα υπέροχο γαστρονομικό ταξίδι στην αυθεντική κρητική κουζίνα…

[Πηγή]

Διαβάστε περισσότερα...