Τουρκία: Πόσες περιφέρειες της έχουν ελληνικό όνομα (Χαρτης)

Τουρκία: Πόσες περιφέρειες της έχουν ελληνικό όνομα (Χαρτης)


Την ελληνική ρίζα των ονομάτων σε 21 νομούς της Τουρκίας, δείχνει ο χάρτης  που ακολουθεί και πρόσφατα έγινε viral στο ίντερνετ στη γειτονική χώρα.Στους συνολικά 81 νομούς που απαρτίζουν σήμερα την Τουρκική Δημοκρατία, σύμφωνα με τον δημιουργό του χάρτη υπάρχουν 14 διαφορετικές προελεύσεις με την ελληνική, να είναι η πιο πλούσια πίσω από την τουρκική…

  Αναλυτικά, η Edirne στα ανατολικά και στα σύνορα με τον Έβρο, έχει τις ρίζες της στην Ανδριανούπολη, ενώ η μεγαλύτερη πληθυσμιακά περιφέρεια της Istanbul, προέρχεται από την φράση Εις την Πόλιν, δηλαδή την Κωνσταντινούπολη.
5ug6wgz199o21-600x250.jpg

Στη συνέχεια, η Siirt, δεν είναι άλλη από την Βυζαντινή Σύρτη, στις περιοχές με κυρίως κουρδικό πληθυσμό. Ελληνικά ονόματα κυριαρχούν στο βόρειο τμήμα της Τουρκίας, εκεί που κάποτε βρίσκονταν το Βασίλειο του Πόντου. Πρόκειται για τους νομούς Kastamonu (Κασταμονή), Sinop (Σινόπη), Samsun (Σαμσούντα), Giresun (Κερασούντα), Trabzon (Τραπεζούντα), Rize (Ριζούντα).  Ο δημιουργός του χάρτη χρεώνει το όνομα του νομού Izmir στους Ασύριους καθώς φέρεται ότι πριν από την ελληνική της ονομασία (Σμύρνη) προϋπήρχε το Ti-smurna (περίπου το 2.000 π.Χ.). Ελληνική ρίζα όμως έχουν τα ονόματα των γειτονικών νομών στην Μικρά Ασία όπως Kutahya (Κοτύαιον), Bursa (Προύσα) και Manisa (Μαγνησία).  Τέλος ελληνικά ονόματα συναντάμε και στα νότια παράλια νομών της Τουρκίας με την Antalya (που πήρε το όνομα της από τον βασιλιά του Ελληνιστικού Βασιλείου της Περγάμου, Άτταλο), την Konya (Ικόνιο) που αποτελεί και τον μεγαλύτερο σε μέγεθος νομό της Τουρκίας και την Isparta (Σπάρτη).

Πηγή: iellada.gr

[ads2]

Διαβάστε περισσότερα...
Loading...
Loading...