Γιατί ο Χριστός στη σπανιότερη απεικόνισή του φορά σκουλαρίκιΚοινοποιήστε στο FacebookΣτην Ιερά Μονή Παναγίας του Άρακα, στο χωριό Λαγουδερά της Λευκωσίας, υπάρχει μια σπανιότατη τοιχογραφία. Εκεί θα δει κανείς την Παναγία την Αρακιώτισσα που κρατά το Χριστό στην αγκαλιά της έχοντας δεξιά και αριστερά της αγγέλους. Υπάρχει δε και μια λεπτομέρεια που προσδίδει γραφικότητα.

Αν προσέξουμε καλά τον Ιησού θα δούμε ότι στο αφτί Του φοράει ένα σκουλαρίκι. Την απάντηση δίνει ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, Ιερά Μονή Παναγίας του Άρακα και τη διαβάσαμε στο Dogma.

Το σκουλαρίκι, παραπέμπει σ’ ένα πολύ παλιό έθιμο των μοναχογιών. Όπως αναφέρει ο Μητροπολίτης, «οι πλούσιες οικογένειες είχαν το έθος να βάζουν χρυσό σκουλαρίκι στο δεξί αφτί του μοναχογυιού τους. Όταν το παιδί μεγάλωνε και παντρευόταν του έβγαζαν το σκουλαρίκι και του έλεγαν: «Γυιε μου, τώρα εσύ θα πάρεις γυναίκα με σκουλαρίκι, δεν θα φοράς σκουλαρίκι».

Όταν τη ρώτησα «γιατί έβαζαν σκουλαρίκι στον μοναχογυιό, γιαγιά;», μου έδωσε μια άκρως παιδαγωγική απάντηση: «Του έβαζαν σκουλαρίκι διότι δεν είχε άλλα αδέλφια για να ξεχωρίζει μέσα στο χωριό και έτσι να τον προσέχουμε, να τον φροντίζουμε, να μην τον πληγώνουμε και να τον αγαπούμε περισσότερο. Είχε ανάγκη από ειδική σημασία, αφού δεν είχε αδέλφια και αδελφές για να του τη δώσουν. Κι όταν έβρισκε σημασία και αγάπη από τη γυναίκα του όταν παντρευόταν, έβγαζε το σκουλαρίκι»».

πηγή: e-radio.gr

Κοινοποιήστε στο Facebook

Αφήστε το σχόλιο σας:


Διαβάστε επίσης


More from author

ΕΚΚΛΗΣΙΑ – ΓΙΟΡΤΕΣΆγιο και Μεγάλο Σάββατο: Σήμερα ήλθε η σωτηρία στον ορατό και αόρατο κόσμο

ΕΚΚΛΗΣΙΑ – ΓΙΟΡΤΕΣΗ περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στο Τολό

ΕΚΚΛΗΣΙΑ – ΓΙΟΡΤΕΣΤί είναι η πρώτη Ανάσταση

ΕΚΚΛΗΣΙΑ – ΓΙΟΡΤΕΣΓιατί η Αφή του Αγίου Φωτός γίνεται μόνο από τους Έλληνες

ΕΚΚΛΗΣΙΑ – ΓΙΟΡΤΕΣΝτοκουμέντο. Η στιγμή της Αφής του Αγίου Φωτός την ώρα που χιλιάδες πιστοί περιμένουν…

ΕΚΚΛΗΣΙΑ – ΓΙΟΡΤΕΣΜεγάλο Σάββατο: Ανάστα ο Θεός…


More StoriesΆγιο και Μεγάλο Σάββατο: Σήμερα ήλθε η σωτηρία στον ορατό…


Η περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στο Τολό


Τί είναι η πρώτη Ανάσταση1 of 509


True.gr

This site uses cookies: Find out more.