Ορέστης: Η Αστυνομία είναι "γυμνή". Αναφορά – κόλαφος για τις αγνοούμενες.


Ο Ορέστης… δολοφονούσε και πετούσε πτώματα και η αστυνομία έβαζε την… σφραγίδα “Μη Αστυνομικής Φύσεως Υπόθεση” στις υποθέσεις των αγνοούμενωνξ γυναικών!

Διαφ.
Ο Ορέστης… δολοφονούσε και πετούσε πτώματα και η αστυνομία έβαζε την… σφραγίδα “Μη Αστυνομικής Φύσεως Υπόθεση” στις υποθέσεις των αγνοούμενωνξ γυναικών! Άκρως εκτεθειμένη παραμένει για άλλη μια φορά η Αστυνομία με...

Άκρως εκτεθειμένη παραμένει για άλλη μια φορά η Αστυνομία μετά και την ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, σε σχέση με τους χειρισμούς της γύρω από τα εξαφανισμένα πρόσωπα της υπόθεσης του 35χρονου με το ψευδώνυμο Ορέστης.

Η Νομική Υπηρεσία με ανακοίνωσή της, ξεκαθαρίζει ότι στο Κυπριακό νομικό σύστημα οι ανακρίσεις ως προς το ενδεχόμενο διάπραξης οποιωνδήποτε αδικημάτων, διεξάγονται από την Αστυνομία και μετά τη συμπλήρωσή τους υποβάλλονται στην Νομική Υπηρεσία η οποία καλείται να αποφανθεί εάν και κατά πόσο στη βάση του συλλεγέντος ανακριτικού έργου, θα μπορούσε ή όχι να στοιχειοθετηθεί οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα.

Στο ενδιάμεσο των ερευνών προσθέτει, η Αστυνομία έχει την ευχέρεια, αν κρίνει σκόπιμο, να απευθυνθεί στη Νομική Υπηρεσία, όχι για καθοδήγηση ως προς τις ανακρίσεις, αλλά για οποιαδήποτε νομική συμβουλή, ή για οποιοδήποτε διάβημα στο Δικαστήριο για έκδοση απαραίτητων ενταλμάτων/διαταγμάτων.Τι λέει η Νομική Υπηρεσία για την υπόθεση Ορέστης

Όπως αναφέρεται, κατόπιν ερωτημάτων που υποβλήθηκαν ως προς το κατά πόσο οι αστυνομικές ανακριτικές αρχές είχαν απευθυνθεί στη Νομική Υπηρεσία σε σχέση με τις ως άνω διερευνώμενες υποθέσεις, διεξήχθη χθες έρευνα, από την οποία προέκυψαν τα ακόλουθα στοιχεία: Κύπρος – «Ορέστης»: Αυτό είναι το τελευταίο εύρημα από τη λίμνη του…

1. Σε 3 συγκεκριμένες περιπτώσεις, μετά τη συμπλήρωση αστυνομικού φακέλου, οι φάκελοι αποστάληκαν στη Νομική Υπηρεσία, σε διαφορετικές ημερομηνίες.

2. Σε καμιά από τις 3 περιπτώσεις δεν είχε ζητηθεί από τη Νομική Υπηρεσία οποιαδήποτε νομική γνώμη ή λήψη διαβήματος στο Δικαστήριο, κατά τη διάρκεια των ανακριτικών ερευνών.

3. Η πρώτη περίπτωση με συμπληρωμένες τις ανακρίσεις, είχε σταλεί την 21.3.17 στη Νομική Υπηρεσία, και αφορούσε καταγγελία για ελλείπουσα αλλοδαπή γυναίκα και τη θυγατέρα της, που είχε γίνει την 3.10.16. Ως αποτέλεσμα των ανακρίσεων, αναφέρονταν ότι η εξαφανισμένες δεν ανευρέθησαν, και ότι ήταν εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο να διαμένουν στα κατεχόμενα σε άγνωστη διεύθυνση και γινόταν εισήγηση όπως η υπόθεση αρχειοθετηθεί ως Μ.Α.Φ.Υ. (Μη Αστυνομικής Φύσεως Υπόθεση), συνεχιζομένων των ερευνών. Εν όψει τούτων, και δεδομένου ότι δεν προέκυπτε από το ανακριτικό έργο οποιαδήποτε εύλογη υπόνοια διάπραξης εγκλήματος, δόθηκαν από τη Νομική Υπηρεσία οδηγίες όπως η υπόθεση αρχειοθετηθεί χωρίς να σταματήσουν οι προσπάθειες για εντοπισμό των ελλειπουσών.


Η υπόθεση αυτή αφορά την 36χρονη Λίβια Φιορεντίνα και την οκτάχρονη κόρη της, Έλενα Ναταλία. Ο 35χρονος ομολόγησε ότι τις σκότωσε και τις δύο και έριξες τις σορούς τους στην Κόκκινη Λίμνη.Ορέστης – Υπόθεση δεύτερη

4. Η δεύτερη περίπτωση με συμπληρωμένες τις ανακρίσεις, είχε σταλεί μετά 2 σχεδόν χρόνια, την 18.1.2019 και αφορούσε καταγγελία για ελλείπουσα αλλοδαπή, και τη θυγατέρα της που είχε γίνει την 5.5.2018. Αφού αναφερόταν το εκτενές ανακριτικό έργο που είχε διενεργηθεί από το οποίο δεν προέκυπτε υπόνοια για εγκληματική ενέργεια, γινόταν εισήγηση όπως στο στάδιο εκείνο η υπόθεση ταξινομηθεί και σε περίπτωση που προέκυπτε οτιδήποτε πρόσθετο, οι εξετάσεις να συνεχίζονταν. Ενόψει τούτων, η Νομική Υπηρεσία συμφώνησε με την εισήγηση.

Η υπόθεση αυτό αφορά την 38χρονη Μαρί Ρόουζ και την εξάχρονη κόρη της Σιέρρα. Ο 35χρονος Ορέστης ομολόγησε ότι σκότωσε τη μητέρα και την έριξε στο λατομείο του Μιτσερού, ενώ ισχυρίζεται ότι η μικρή πέθανε από εισρόφηση εμεσμάτων και την έριξε στη λίμνη του Ξυλιάτου.

Click4more: Τραγικό! Οικογένεια βγάζει selfie στην «ματωμένη» λίμνη του Ορέστη!

5. Η τρίτη περίπτωση με συμπληρωμένες τις ανακρίσεις, είχε σταλεί στη Νομική Υπηρεσία την 22.2.2019 και αφορούσε καταγγελία για ελλείπουσα αλλοδαπή που είχε γίνει την 15.12.2017. Αφού αναφερόταν το διενεργηθέν ανακριτικό έργο και η αδυναμία ανεύρεσης της ελλείπουσας, γινόταν εισήγηση όπως η υπόθεση ταξινομηθεί ως «Μ.Α.Φ.Υ.» (Μη Αστυνομικής Φύσης Υπόθεση). Ενόψει των ανωτέρω και στην απουσία οποιωνδήποτε στοιχείων ως προς υπόνοια διάπραξης αδικήματος, η Νομική Υπηρεσία συμφώνησε με την εισήγηση.

Η υπόθεση αφορά την 29χρονη Μαρικάρ Βαλτέζ, την οποία επίσης ο 35χρονος Ορέστης παραδέχθηκε ότι σκότωσε και έριξε στην Κόκκινη Λίμνη.

Επίσης, ο Γενικός Εισαγγελέας, τονίζει στην ανακοίνωση του, ότι στις εν λόγω υποθέσεις δεν ετίθετο θέμα όπως η Νομική Υπηρεσία δώσει οποιεσδήποτε ενδιάμεσες οδηγίες, εφόσον δεν της ζητήθηκαν, ούτε και είναι ο ρόλος της να καθοδηγεί το ανακριτικό έργο.

Πηγή: reporter.com.cy
Διαβάστε περισσότερα...