Κυριακές χωρίς αυτοκίνητο, κόφτης στα κλιματιστικά: Τα μέτρα που έρχονται στην Ελλάδα για εξοικονόμηση ενέργειας

May 29, 2022

Κυριακές χωρίς αυτοκίνητο, κόφτης στα κλιματιστικά: Τα μέτρα που έρχονται στην Ελλάδα για εξοικονόμηση ενέργειας





Εν όψει των νέων ανακοινώσεων για την καταπολέμηση της ενεργειακής κρίσης που πλήττει όλον τον κόσμο έρχονται νέα μέτρα από την κυβέρνηση.

Με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει και το καλοκαίρι ακόμη να μην έχει καν εμφανιστεί, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να.. εισάγει στη χώρα το ισπανικό μοντέλο ή αλλιώς την «επιχείρηση θερμοστάτη», όπως την αποκαλούν στην Ιταλία, στο πλαίσιο του σχεδίου εξοικονόμησης ενέργειας. Το μέτρο αυτό δεν είναι τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από την εισαγωγή ενός «κόφτη», ώστε η θερμοκρασία των κλιματιστικών να μην έχει τεράστια διαφορά από την θερμοκρασία περιβάλλοντος προκειμένου να καταναλώνεται λιγότερη ενέργεια.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει, το σχέδιο της κυβέρνησης θα υιοθετεί πολλά σημεία σχεδίων που θα εφαρμόσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα τη ρύθμιση της θερμοκρασίας των κλιματιστικών. Επίσης αναμένεται να προβλέπει κίνητρα για την αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών, παρεμβάσεις σε κτίρια δημόσια και ιδιωτικά (π.χ. εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων κ.α.), ενώ αναμένεται να ενθαρρύνεται η χρήση όσο το δυνατόν λιγότερο, των Ι.Χ. αυτοκινήτων.

Τηλεργασία, λιγότερα κλιματιστικά και… μετρό με τα νέα μέτρα

Παράλληλα, δεν αποκλείεται να γίνει σύσταση για τηλεργασία των δημοσίων υπαλλήλων, όπως έχει γίνει ήδη σε Ισπανία και Ιταλία, περιορισμό της χρήσης κλιματιστικών σε δημόσια κτίρια, αλλά και κίνητρα για χρήση από τους εργαζόμενους των Μέσων Μεταφοράς. Η κυβέρνηση ελπίζει πως με αυτά τα μέτρα θα επέλθει εξοικονόμηση ενέργειας, θα υπάρξει μείωση και στους λογαριασμούς του ρεύματος, ενώ θα συμβάλλουν και στην προσπάθεια για μείωση της εξάρτησης της Ε.Ε. από τη ρωσική ενέργεια. Μάλιστα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην «on camera» συζήτηση που είχε το μεσημέρι στο προεδρικό μέγαρο με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου «φωτογράφισε» ή και… προανήγγειλε ένα τέτοιο μέτρο, κάνοντας λόγο για «μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας» και λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Επειδή όλοι πρέπει να βάζουν πλάτη σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια, θα παρουσιάσουμε και ένα συνολικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας. Διότι έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, είτε μιλάμε για τα δημόσια κτίρια είτε μιλάμε για τις ιδιωτικές κατοικίες. Με μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλυτώσουμε χρήματα, να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν και για την εφαρμογή τους η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει πολύ σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο».

Οριο οι 27 βαθμοί στα ισπανικά κλιματιστικά

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η Ισπανία ενθαρρύνει την τηλεργασία των δημοσίων υπαλλήλων για να περιορίσει την κατανάλωση των κλιματιστικών στα δημόσια κτίρια, ενώ σύμφωνα με το «σχέδιο ενεργειακής αποτελεσματικότητας», το οποίο δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ορίζεται ανώτατο όριο θερμοκρασίας για τη λειτουργία των κλιματιστικών τόσο για το καλοκαίρι όσο και για το χειμώνα.

Έτσι λοιπόν ο θερμοστάτης των κλιματιστικών στα δημόσια κτίρια της Ισπανίας δεν θα μπορεί να ξεπερνά τους 27 βαθμούς Κελσίου αυτή την εποχή ενώ τον χειμώνα ο θερμοστάτης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 19 βαθμούς Κελσίου. Τα μέτρα αυτά θα εφαρμόζονται «όπου είναι εφικτό τεχνικά», διευκρινίζεται στο κυβερνητικό έγγραφο. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν «να εργάζονται τρεις ημέρες από το σπίτι τους και δύο ημέρες με φυσική παρουσία», υπογράμμισε η υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Χεσούς Μοντέρο, διευκρινίζοντας ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν «άμεσα».

Ετσι δουλεύει ο ιταλικός «θερμοστάτης»

Στην Ιταλία, η «Επιχείρηση Θερμοστάτης», όπως ονομάστηκε από τα ιταλικά ΜΜΕ, προβλέπει πως ο κλιματισμός σε δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και κυβερνητικών κτιρίων, υπουργείων κλπ, δεν μπορεί να οριστεί κάτω από τους 27 βαθμούς Κελσίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τον χειμώνα, τα συστήματα θέρμανσης δεν πρέπει να θερμαίνουν τα κτίρια άνω των 19 βαθμών, αν και θα επιτρέπονται 2 βαθμοί παραπάνω σε ειδικές συνθήκες.

Για τους παραβάτες προβλέπονται πρόστιμα που κυμαίνονται από 500 έως 3.000 ευρώ. Μειώνοντας τους βαθμούς στα air condition, η ιταλική κυβέρνηση σκοπεύει να εξοικονομήσει 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου αυτό το έτος. Τα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ την 1η Μαΐου και θα διαρκέσουν έως τον Απρίλιο του 2023.

Στις 15 Ιουνίου η πλατφόρμα για επιδότηση του 60%

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια αποτέλεσε επίκεντρο των δηλώσεων που έκαναν τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τη σημερινή συνάντηση τους, όπου ο πρωθυπουργός την ενημέρωσε και για τις υπόλοιπες διεθνείς εξελίξεις και κυρίως για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, τις επαφές που είχε στο Φόρουμ του Νταβός αλλά και την τουρκική επιθετικότητα.

Πάντως σε ότι αφορά την ακρίβεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ειδικότερα: «Όπως γνωρίζετε, εμείς, ασχέτως των αποφάσεων της Ευρώπης, έχουμε προχωρήσει σε ένα εθνικό σχέδιο στήριξης με πολλούς άξονες. Ψηφίζεται σήμερα η διάταξη που αφορά τη φορολόγηση με 90% των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Πρέπει να τονίσω ότι καμία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει χρησιμοποιήσει τόσο δραστική φορολογία, κάτι το οποίο αναγνωρίστηκε και από τη Διοικήτρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κυρία Lagarde σε μία δημόσια τοποθέτηση την οποία έκανε χθες.

Μέχρι τις 15 Ιουνίου θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα, έτσι ώστε οι συμπολίτες μας που επιβαρύνθηκαν με πολύ υψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος να καταθέσουν τα σχετικά τους στοιχεία ώστε να αρχίσει η επιστροφή του 60% της αύξησης, της υπερβάλλουσας αύξησης, την οποία είδαν στους λογαριασμούς τους, άμεσα. Και φυσικά από 1η Ιουλίου, όπως έχουμε δεσμευθεί, θα τεθεί σε λειτουργία ο καινούργιος μηχανισμός σταθεροποίησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος πια έχει αποσπάσει και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Δεν θα αφήσουμε την κοινωνία απροστάτευτη»

Κατά συνέπεια, το τι θα γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα το συναποφασίσουμε στο επόμενο, ενδεχομένως και στο μεθεπόμενο, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το τι κάνουμε, όμως, σε εθνικό επίπεδο, είναι δικιά μας πολιτική επιλογή και έχω πει πολλές φορές, το επαναλαμβάνω και σε εσάς, ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την κοινωνία, τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, απροστάτευτες απέναντι σε ένα κύμα αυξήσεων, όσον αφορά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, για το οποίο οι ίδιοι δεν έχουν καμία ευθύνη και το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε και με κρατική στήριξη, όπως κάναμε και την εποχή της πανδημίας.

«Τέλος, επειδή όλοι πρέπει να βάζουν πλάτη σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια, θα παρουσιάσουμε και ένα συνολικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας. Διότι έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, είτε μιλάμε για τα δημόσια κτίρια είτε μιλάμε για τις ιδιωτικές κατοικίες. Με μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλυτώσουμε χρήματα, να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν και για την εφαρμογή τους η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει πολύ σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο».


Πηγή

Διαβάστε επίσης: