Αuτό είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης: «Κλείδωσε» 4η δόση εμβολίου για όλους και επιστροφή μάσκας, τον Σεπτέμβρη

May 31, 2022

Αuτό είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης: «Κλείδωσε» 4η δόση εμβολίου για όλους και επιστροφή μάσκας, τον Σεπτέμβρη


Διαφ.Τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό, σε όλο τον πληθυσμό και επαναφορά της μάσκας, από τον Σεπτέμβρη, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Όπως υπογράμμισε στον ΣΚΑΙ «θα θέλαμε και στον κορονοϊό να υπάρχει ένα εποχικό εμβόλιο, όπως της γρίπης, που να γίνεται μια φορά και να μη χρειάζεται να καλούμε επαναληπτικά τον πληθυσμό να εμβολιαστεί. Όμως το πιο πιθανό σενάριο για φέτος είναι να πάμε σε ενισχυτική δόση» και συμπλήρωσε ότι «θεωρώ δεδομένο ότι μπαίνοντας στο φθινόπωρο θα υπάρξει θέμα εμβολιασμού σίγουρα του ευάλωτου πληθυσμού, ενώ η αίσθησή μου είναι ότι θα πάμε και στον γενικό πληθυσμό».

Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη, πιθανότατα ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού θα γίνει με τη σειρά που γίνεται και στη γρίπη. Θα ξεκινήσει με βάση την ηλικία, θα επεκταθεί στις ευάλωτες ομάδες και στη συνέχεια στον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, σημειώνει ότι «αν θα είναι υποχρεωτική η τέταρτη δόση θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας».

Ερωτηθείς για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, έκανε λόγο για ύφεση στους σκληρούς δείκτες, επικαλούμενος την πολύ χαμηλή πληρότητα τις κλίνες ΜΕΘ και αντίστοιχα τη μειωμένη πορεία του αριθμού των κρουσμάτων.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Υγείας «αυτό μας δείχνει ότι το καλοκαίρι φαίνεται ότι δε θα μας πιέσει η πανδημία, ωστόσο όλη η επιστημονική κοινότητα λέει ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί ακόμα και με αυτές τις συνθήκες, ακόμα και με την Όμικρον, το φθινόπωρο θα έχουμε μια πίεση. Περιμένουμε ότι τον Σεπτέμβριο ακόμα και με τα χαρακτηριστικά που έχουν οι βαριές λοιμώξεις του αναπνευστικού προ Covid, θα υπάρξει μια πίεση».

Όσον αφορά τα μέτρα, τόνισε ότι «κάποια μπορεί να επανέλθουν, αλλά ευελπιστούμε ότι θα πάμε καλύτερα. Σίγουρα, η μάσκα που είναι και το τελευταίο μέτρο που φεύγει, είναι ένα μέτρο που έχει ήπια χαρακτηριστικά και σίγουρα τους χειμερινούς μήνες υπάρχουν χώροι που δεν βρίσκω λόγο να μη διατηρήσουμε τη μάσκα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, εντός της εβδομάδας, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα συζητήσει το πρωτόκολλο των πλοίων, προσθέτοντας «όπου έχουμε αριθμημένες θέσεις, υπάρχει δυνατότητα να μείνουμε στη σύσταση. Σε άλλα ΜΜΜ, που δεν υπάρχουν τέτοιες θέσεις, η μάσκα είναι υποχρεωτική».

Η Μίνα Γκάγκα για την τέταρτη δόση από Φθινόπωρο

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα εμφανίστηκε κατηγορηματική ότι “τον Σεπτέμβριο θα κάνουμε όλοι τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό“, μια ημέρα μετά τις παρόμοιες δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Τέλος, η Μίνα Γκάγκα διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρχει υποχρεωτικότητα, αλλά θα πρόκειται για σύσταση και θα αφορά και τα παιδιά ηλικίας από 12 ετών και πάνω.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: