Τέλος οι μάσκες από αύριο: Τα 3 μέρη που παραμένει υποχρεωτική – Τι ισχύει για σούπερ μάρκετ και λιανεμπόριο

May 31, 2022

Τέλος οι μάσκες από αύριο: Τα 3 μέρη που παραμένει υποχρεωτική – Τι ισχύει για σούπερ μάρκετ και λιανεμπόριο


Διαφ.Τέλος μπαίνει από αύριο Τετάρτη το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.

Κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και σχετικής απόφασης από την πλευρά της κυβέρνησης, από την Τετάρτη 1 Ιουνίου έως και τις 15 Σεπτέμβριου αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς.

Έτσι από αύριο και μετά από σχεδόν δυο χρόνια επιβολής του μέτρου απελευθερωνόμαστε από τις μάσκες πλην ελάχιστων εξαιρέσεων οι πολίτες θα μπορούν να εισέρχονται σε όλους τους εσωτερικούς χώρους χωρίς μάσκα, χωρίς να κινδυνεύουν να τους επιβληθεί πρόστιμο.

Σημειώνεται ότι η υποχρεωτικότητα παραμένει στα νοσοκομεία, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε συναφείς δομές όπως και στα μέσα μαζικής μεταφοράς αστικού τύπου όπως τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ.

Αντίθετα, στα υπεραστικά μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου οι θέσεις των επιβατών είναι αριθμημένες, δεν θα απαιτείται η χρήση μάσκας, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα αεροπλάνα. Χωρίς μάσκα θα μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους μαθητές και σπουδαστές.

Εξαιρούνται όσοι συμμετέχουν, είτε ως υποψήφιοι είτε ως επιβλέποντες, σε εξετάσεις, πανελλαδικές, πανεπιστημιακές, προαγωγικές, ξένων γλωσσών κ.ά. Εκκρεμεί ακόμα η εισήγηση των ειδικών για το τι θα ισχύσει στα πλοία σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας (προς το παρόν παραμένει υποχρεωτική), με την επιτροπή να εξετάζει το συγκεκριμένο θέμα πιθανότατα αύριο, Τετάρτη 1η Ιουνίου.

Παράλληλα ο Υπουργός Υγείας χθες αποκάλυψε ότι εξετάζεται από Σεπτέμβριο τέταρτη δόση για όλους αλλά και επιστροφή της μάσκας σε κάποιους χώρους.

«Κάποια μπορεί να επανέλθουν, αλλά ευελπιστούμε ότι θα πάμε καλύτερα. Σίγουρα, η μάσκα που είναι και το τελευταίο μέτρο που φεύγει, είναι ένα μέτρο που έχει ήπια χαρακτηριστικά και σίγουρα τους χειμερινούς μήνες υπάρχουν χώροι που δεν βρίσκω λόγο να μη διατηρήσουμε τη μάσκα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τι θα ισχύσει για σούπερ μάρκετ και λιανεμπόριο

Αν και αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη δεδομένου ότι αποτελούν χώρους με υψηλή διασπορά, τελικά η Επιτροπή αποφάσισε να καταργήσει και εκεί τις μάσκες όπως ακριβώς και στο λιανεμπόριο και οι πολίτες θα μπορούν για πρώτη φορά να κάνουν τα ψώνια τους ελεύθερα χωρίς μάσκες.

Κατά πάσα πιθανότητα τα σούπερ μάρκετ θα είναι από τους πρώτους χώρους που θα εξεταστεί να επανέλθει η μάσκα , όπως άλλωστε άφησε να εννοηθεί και ο Υπουργός Υγείας, από 15 Σεπτεμβρίου και μετά εκτός αν οι επιδημιολογικοί δείκτες δείξουν σταθεροποίηση και όχι άνοδο κάτι που φαντάζει μάλλον δύσκολο αν όχι απίθανο.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: