Δάκης: Το αληθινό όνομα, η ξένη καταγωγή, η σχέση με την Μπρόγερ, η «κόρη», οι 6 μήνες ζωής και το τέλος

May 31, 2022

Δάκης: Το αληθινό όνομα, η ξένη καταγωγή, η σχέση με την Μπρόγερ, η «κόρη», οι 6 μήνες ζωής και το τέλος


Διαφ.



Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε ο θάνατος του τραγουδιστή Δάκη, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Ο Δάκης πολέμησε με σθένος την σοβαρή αυτή περιπέτεια με την υγεία του, όπως και στην αρχή, όταν οι γιατροί του είχαν ανακοινώσει πως έχει μόλις 6 μήνες ζωή. Ο τραγουδιστής είχε στο πλευρό του κάποια συγγενικά του πρόσωπα, αλλά και μερικούς πολύ καλούς φίλους, οι οποίοι προσεύχονταν για εκείνον.

Η κατάσταση της υγείας του Δάκη το τελευταίο διάστημα είχε επιβαρυνθεί, ενώ πρόσφατα, ο Τάκης Σαγιώρ είχε αναφέρει πως ο τραγουδιστής ζύγιζε μόλις 42 κιλά.

Αυτή ήταν η ζωή και η καριέρα του Δάκη

Μπορεί όλοι να το ξέρουν ως Δάκη, ωστόσο τον πραγματικό του όνομα ήταν Βρασίδας Χαραλαμπίδης. Γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1943 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Η μητέρα του, αποκαλώντας τον χαϊδευτικά «Βρασιδάκη» όταν ήταν μικρός, έδωσε το έναυσμα για το όνομα του μεγάλου καλλιτέχνη που θα μεσουρανούσε από τότε μέχρι σήμερα με το όνομα Δάκης.

Ο τραγουδιστής πήγε σχολείο στην Αλεξάνδρεια, στο Πατριαρχικό Γυμνάσιο και από τότε άρχισε να τραγουδά.

Το 1963 ήρθε στην Ελλάδα και σχεδόν ένα χρόνο μετά ξεκινά να τραγουδά σε χώρους διασκέδασης και θεαμάτων και παράλληλα ηχογραφεί το 1964 τον πρώτο του δίσκο στα αγγλικά με τίτλο “Deep in the heart of Athens” και ακολούθησαν δίσκοι που γνώρισαν αμέσως μεγάλη επιτυχία στα Γαλλικά, Ιταλικά και Αγγλικά. Ενδεικτικά οι επιτυχίες του εκείνης της περιόδου ήταν: Monsieur Cannibal, Tu Veux ou tu veux pas, Mourir ou vivre, Gaston. Μιλά άπταιστα έξι γλώσσες (ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά και αραβικά), γεγονός που του δίνει την άνεση να ερμηνεύει διεθνές ρεπερτόριο.

Το 1968 ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο στα Ελληνικά με τίτλο «Γεια σου σ′ ευχαριστώ» με τον συνθέτη Κώστα Ξενάκη και αμέσως μετά ακολουθεί η πρώτη του συνεργασία με τον Μίμη Πλέσσα και τις διαχρονικές επιτυχίες Τόσα καλοκαίρια και Εκείνο το πρωί στην Κηφισιά όπου η ανταπόκριση του κοινού τον τοποθέτησε γρήγορα στους πλέον περιζήτητους ερμηνευτές εκείνης της εποχής.

Συνεργάστηκε με Έλληνες συνθέτες όπως: Μίμης Πλέσσας, Γιάννης Σπανός, Γιώργος Κατσαρός, Γιώργος Χατζηνάσιος, Κώστας Χατζής, Ρόμπερτ Ουίλιαμς, Αλέξης Παπαδημητρίου, Γιώργος Μανίκας, Σάκης Τσιλίκης, Χάρης Χαλκίτης, Βαγγέλης Πιτσιλαδής, Γιώργος Κριμιζάκης, Κώστας Ξενάκης, Γιώργος Θεοφάνους, Νίκος Λαβράνος, Νίκος Καρβέλας, Αλέκος Χρυσοβέργης, Γιώργος Θεοδοσιάδης κ.ά.

Συνολικά ο Δάκης είχε κυκλοφορήσει 39 δίσκους, 19 singles. Ο πιο πρόσφατος του δίσκος βγήκε το 2008 με τίτλο “Moments” του Μίμη Πλέσσα όπου ερμήνευσε τραγούδια σε 7 διαφορετικές γλώσσες.

Είχε πραγματοποιήσει πολλές ζωντανές εμφανίσεις σε χώρους διασκέδασης όπως: «Rex», «Diogenis Palace», «Νεράιδα», «Φαντασία», «Αστέρια», «Αθηναία», «Ribas» και συνεργάστηκε με τους Μαρινέλλα, Κώστα Χατζή, Γιάννη Πάριο, Χάρις Αλεξίου, Άννα Βίσση και άλλους. Σε διεθνές επίπεδο έχει συνεργαστεί με τους Rolling Stones, Σαρλ Αζναβούρ, Δαλιδά, Μίλβα, Τζο Ντασέν, Σασά Ντιστέλ και Ντέμη Ρούσσο, με τον οποίο ήταν ξαδέρφια.

Είχε συμμετάσχει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις και στα θέατρα ΒΕΜΠΟ, ΠΑΡΚ, ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ-ΡΕΞ κ.α. Έχει εμφανιστεί σε πολλά τηλεοπτικά shows και σε πολλές Ελληνικές ταινίες όπως «ΓΟΡΓΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΓΚΕΣ», «Η ΘΕΙΑ ΜΟΥ Η ΧΙΠΙΣΣΑ» κ.α.

Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε πολλά Διεθνή Φεστιβάλ Τραγουδιού, αποσπώντας πολλές διακρίσεις και βραβεία.

Δάκης: Δισκογραφία

1. Το ωροσκόπιο της αγάπης («Μίνος», 1970)

2. Δάκης Special («Μίνος», 1973)

3. Ελάτε μαζί μου («Μίνος», 1974)

4. Δάκης 100% («Μίνος», 1975)

5. Δάκης 72 («Μίνος», 1971)

6. Δάκης («Μίνος», 1976)

7. Παιχνίδι με τη φωτιά («Μίνος», 1989)

8. Τσάι με λεμόνι («Μίνος», 1992)

9. 2.000 φιλιά («Μίνος», 1994)

10. Θωρακισμένη Mercedes («Μίνος», 1991)

11. Τα ωραιότερα μου τραγούδια («Philips», 1995)

12. Το πρώτο μας πάρτυ («Μίνος», 1991)

13. Welcome to Greece («Μίνος», 1974)

14. Μην ξεχνάς («Philips»)

15. Άκρως απόρρητο («Athenaeum»)

16. Καινούργια ζωή («Athenaeum»)

17. Τώρα θα μείνω («Polygram»)

18. Αντίο Μαίρη («Philips»)

19. Ελπίδα, Δάκης στον Κώστα Χατζή («Philips»)

20. Νιάτα («Μίνος», 1974)

21. Χιτάκια ελληνικά («Μίνος», 1989)

22. Πρόβα τζενεράλε («Lyra», 1995)

23. Όμορφες μέρες («Lyra», 1970)

24. Για τα παιδιά («Philips»)

25. Χριστούγεννα («Philips», 1980)

26. Περίπτωση («Alfa Mi Records», 1998)

27. Στην Αλεξάνδρεια («Alfa Mi Records», 1996)

28. Τα τραγούδια που αγάπησα («FM Records»)

29. Ταξίδι στον χρόνο («FM Records»)

30. Αγάπη μου πού να’σαι («Philips», 1983)

31. Το χρώμα της ελπίδας («MBI», 1997)

32. Back to the 70’s («Μίνος», 2005)

34. Greek Top Hits Symposium («Αλέξανδρος», 1986, Κύπρος)

35. Yiassou Ellada («Αλέξανδρος», 1986, Κύπρος)

36. Aμήν («Crescendo», 1995, ΗΠΑ)

37. Έλα κοντά μου («Αλέξανδρος», 1987, Κύπρος)

38. Τα τραγούδια του Θεού (Κέντρο Πολιτισμού «Ήλιος», 1999)

39. Moments («Μίνος», 2008)

Δάκης: Η προσωπική ζωή του τραγουδιστή

Υπήρξε σύντροφος της Μαργαρίτας Μπρόγερ. Για την προσωπική του ζωή ο Δάκης είχε πει: «Υπήρξαν εποχές που υπήρξα σαν παντρεμένος, αλλά πάντα χάλαγε. Παραμονές του γάμου… Δε νοσταλγώ ούτε τον έγγαμο βίο, ούτε θα ήθελα να είχα παιδιά, για πολλούς λόγους. Τώρα νιώθω ελεύθερος, ό,τι ώρα θέλω γυρνάω σπίτι μου, ξυπνάω, δεν εξαρτώμαι από τίποτα. Γενικά ως χαρακτήρας δε μπορώ με τίποτα την καταπίεση».

Η παρεξήγηση με την «κόρη του» Εβελίνα Παπαντωνίου

Ο Δάκης είχε απαντήσει σε συνέντευξή του αν οι φήμες που τον ήθελαν πατέρα της Σταρ Ελλάς 2001, Εβελίνας Παπαντωνίου ευσταθούν.

«Έκανα πολλή παρέα με την μητέρα της. Η Εβελίνα ήταν στα πρώτα της βήματα στην μόδα και μόλις είχε ετοιμάσει ένα “book” ως μοντέλο. Μου το είχε φέρει, λοιπόν και το βλέπαμε στο καμαρίνι. Στο χώρο ήταν παρών και ένας δημοσιογράφος. Κρατούσαμε ο καθένας από μια φωτογραφία με την ίδια πόζα και μεταξύ άλλων, μου είπε “Μοιάζετε” και του απάντησα για πλάκα “Είναι κόρη μου», είχε πει ο Δάκης και έτσι ξεκίνησε μια μεγάλη παρεξήγηση που ούτε ο ίδιος μπορούσε να την κουμαντάρει.

«Αυτό ήταν! Από εκεί ξεκίνησαν όλα. Όλα ξεκίνησαν από ένα αστείο. Όταν βγήκε στην δημοσιότητα, ήταν πολύ δύσκολο να πείσω, ότι δεν ίσχυε. Δεν με πίστευε κανείς. Σήμερα, φυσικά και μιλάω με την Εβελίνα», είχε εξηγήσει ο Δάκης.

Δάκης: «Έχω όγκο, μου έδωσαν έξι μήνες ζωής. Θέλω να πεθάνω πάνω στη σκηνή»

«Υπάρχει ένα θέμα όταν ο άνθρωπος μεγαλώσει και είναι ανήμπορος. Νομίζω είναι ο φόβος όλων των ανθρώπων, και εμένα. Το καλό θα ήταν να κοιμηθούμε και να μην ξυπνήσουμε – τι ωραία! Έτσι θα ήθελα να είναι το τέλος ή ακόμα καλύτερα πάνω στη σκηνή, να τραγουδάω. Να δοξαστώ και τελείωσε! Αυτό θέλω» είχε πει ο Δάκης το 2019 και πρόσθεσε: «Όταν περνάς μια δύσκολη περιπέτεια υγείας αποκτάς μια δύναμη. Δεν ξέρω ποιος σου τη δίνει… Ο Θεός; Δεν ξέρω. Το πρόβλημα φεύγει… Αλλά θα φύγει, πού θα πάει; Φεύγει λένε οι γιατροί. Αλήθεια λέω. Εμένα μου το κρύψανε στην αρχή ότι είχα τεράστιο πρόβλημα. Μου το είπαν μετά από 6 μήνες – ή 7-8. Στην αρχή μου είχαν πει ότι έχω 6 μήνες ζωής. Είναι όγκος στο παχύ έντερο. Ό,τι είναι να γίνει… Δεν σκέφτομαι τις μεταστάσεις, για αυτό συνεχίζω και τις θεραπείες. Τελειώνουν τον Νοέμβριο… ελπίζω».

«Δεν πήγαινα να κάνω κολονοσκόπηση και είχα συμπτώματα άσχημα», εξομολογήθηκε στη συνέχεια λέγοντας κλείνοντας την εκ βαθέων εξομολόγησή του: «Παραδόξως, αν και δεν είμαι κανένας θαρραλέος -είμαι και λίγο δειλός και χαμηλών τόνων- το αντιμετώπισα να σαν είχα γρίπη», είχε πει ο Δάκης με περισσή αξιοπρέπεια.

Σήμερα, Τρίτη, συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι και απλός κόσμος αποχαιρέτισαν τον αγαπητό τραγουδιστή στο Κοιμητήριο Γλυφάδας.

Επιθυμία των μελών της οικογένειας του αγαπητού τραγουδιστή ήταν αντί στεφάνων, τα χρήματα να δοθούν στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Ο Δάκης «έφυγε» από τη ζωή την Κυριακή 29 Μαΐου. Η κατάσταση της υγείας του είχε επιβαρυνθεί, ενώ στις αρχές του ίδιου μήνα, χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε ιδιωτικό θεραπευτήριο στα βόρεια προάστια.

Αν και ο ίδιος τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθούσε να δίνει κουράγιο σε όλους τους καρκινοπαθείς, η κατάσταση της υγείας του φαίνεται πως ήταν αρκετά εύθραυστη.

Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Twitter η καλή του φίλη και σύζυγος του Μίμη Πλέσσα, Λουκίλλα Πλέσσα-Καρρέρ.

Πιο συγκεκριμένα, έγραψε: «Στην Αυγή του καλοκαιριού διάλεξες να φύγεις ψυχούλα μου…. Εσύ που μας έκανες να λατρέψουμε τα καλοκαίρια….. τόσα καλοκαίρια…. Ξεκουράσου….θα σ’αγαπω πάντα… «Αυτό το καλοκαίρι το περίμενα με δίχως ένα σύννεφο με δίχως στεναχώρια Αλλ’ όμως δε με ζέστανε ο ήλιος του».


Πηγή

Διαβάστε επίσης: