Όποιος κάψει λιγότερο ρεύμα από πέρυσι… παίρνει λεφτά: Στους πόσους βαθμούς πpέπει να βάλετε το κλιματιστικό

June 7, 2022

Όποιος κάψει λιγότερο ρεύμα από πέρυσι… παίρνει λεφτά: Στους πόσους βαθμούς πpέπει να βάλετε το κλιματιστικό


Διαφ.



Αύριο αναμένονται ανακοινώσεις από τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος για το σχέδιο «θερμοστάτης».

Συγκεκριμένα η επιχείρηση «θερμοστάτης» θα προβλέπει bonus και φορολογικά κίνητρα για επιχειρήσεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα αλλά και νοικοκυριά με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος και τις συστάσεις για χρήση κλιματιστικών στους 26 με 27 βαθμούς τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το σχέδιο αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης και περιορισμό στις καταναλώσεις του οδικού φωτισμού.

Επιχείρηση «θερμοστάτης»: Τι προβλέπει το νέο σχέδιο της κυβέρνησης

Σε υπουργεία, δήμους κι άλλους δημόσιους φορείς που θα συμμορφωθούν με τις συστάσεις για μειωμένη κατανάλωση και θα… χαμηλώσουν φώτα και κλιματιστικά, το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει και bonus, σύμφωνα με την Καθημερινή, το οποίο θα εξακριβωθεί μετά από σύγκριση των λογαριασμών της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Για την εφαρμογή του μέτρου μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών θα φτιάξει πλατφόρμα όπου θα καταχωρούνται τα στοιχεία και οι καταναλώσεις κάθε δημόσιου κτιρίου. Ήδη η ΡΑΕ έχει καταγράψει πλήρως την ενεργειακή κατανάλωση κάθε δημόσιου κτιρίου τους χειμερινούς και θερινούς μήνες και έχει υπολογίσει την εξοικονόμηση που μπορεί να προκύψει.

Οι υπουργοί που θα ανακοινώσουν τα μέτρα, θα κάνουν σύσταση και σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να «χαμηλώσουν το ρεύμα». Το υπουργείο, σύμφωνα με την Καθημερινή, φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο bonus και στα νοικοκυριά που θα μειώσουν την κατανάλωσή τους, μέσω αντίστοιχου μηχανισμού σύγκρισης με το αντίστοιχο περσινό δίμηνο. Στα νοικοκυριά το bonus θα είναι η αυξημένη επιδότηση ρεύματος.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: