Άσχημα νέα: Τα μέτρα για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους που φέρνει η αύξηση κρουσμάτων

June 22, 2022

Άσχημα νέα: Τα μέτρα για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους που φέρνει η αύξηση κρουσμάτων


Διαφ.



Τα κρούσματα κορωνοϊού υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε μία ημέρα, καθώς τη Δευτέρα καταγράφηκαν 4.832 θετικά και χθες, Τρίτη, έφτασαν σε 12.537, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για νέο επιδημικό κύμα.

Το χθεσινό επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, μας γυρίζει πίσω στα μέσα του περασμένου Απριλίου, οπότε και είχαν καταγραφεί στην πορεία αποδρομής της επιδημίας 11.487 κρούσματα, αριθμός που έκτοτε κινούνταν κάτω από τα 10.000.

Τα κρούσματα θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο

Το πρώιμο θερινό επιδημικό κύμα βρίσκεται σημειώνει ανοδική πορεία, η οποία τοποθετείται χρονικά μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου.

Τις επόμενες δύο εβδομάδες θα αποτυπωθεί το πέρασμα των υποπαραλλαγών της Όμικρον 4 και 5 και στα νοσοκομεία της χώρας, με τους ειδικούς να αναμένουν την επίπτωση στους δείκτες των διασωληνώσεων και των θανάτων.

Σε μια εβδομάδα, στην Ελλάδα, έχουν καταγραφεί συνολικά 53.914 κρούσματα, ενώ από την αρχή του μήνα έχουν καταγραφεί 109.295 μολύνσεις, συγκριτικά με τον Μάιο, που καταγράφηκαν 129.307.

Η Αττική μετρά σχεδόν 8.000 από τα χθεσινά κρούσματα, ενώ στον επιδημιολογικό χάρτη «κοκκινίζουν» η Κρήτη (πάνω από 1.250 κρούσματα), τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.

Η αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα είναι μεγάλη και προοιωνίζεται τουλάχιστον διατήρηση της επιδημίας σε υψηλά επίπεδα στον Άγιο Νικόλαο (+237%), στο Ηράκλειο Κρήτης (+176%), στην Ξάνθη (+49%), στην Αλεξανδρούπολη (+47%), στη Λάρισα (+38%) και στη Θεσσαλονίκη (+37%).

Θεωρείται βέβαιη η υποκαταγραφή των κρουσμάτων, καθώς δεν είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος για τον κορωνοϊό και τα τεστ διενεργούνται και δηλώνονται κατά κύριο λόγο ως προαπαιτούμενο για τη λήψη αναρρωτικής άδειας.

Ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων ξεπερνά τις 20.000

«Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει καλή επιδημιολογική επιτήρηση. Ο ΕΟΔΥ ανέφερε στο χθεσινό του δελτίο 12.500 κρούσματα αλλά ο πραγματικός αριθμός ήταν τουλάχιστον 20.000 κατά την εκτίμησή μου. Ο ρυθμός αναπαραγωγής της λοίμωξης, δείκτης Rt, είναι υψηλός, φτάνει το 1,3. Αυτό δεν αποτυπώνεται στα θετικά τεστ. Δυστυχώς πολλοί συμπολίτες μας για λόγους ιδιοτελείς αλλά επικίνδυνους για τη δημόσια υγεία είτε δεν υποβάλλονται σε έλεγχο είτε δεν δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα για να μην μπουν σε καραντίνα. Έτσι συνεχίζουν να μεταδίδουν εφόσον είναι θετικοί» υπογράμμισε στο protothema.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Νίκος Τζανάκης.

Την προηγούμενη μέρα έγιναν πάνω από 180 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό, υπερδιπλάσιος αριθμός από τον αντίστοιχο ημερήσιο στα τέλη του περασμένου Μαΐου.

Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 921 ασθενείς με κορωνοϊό, από τους οποίους οι σχεδόν 700 σε απλές κλίνες.

Ο κ. Τζανάκης εκτιμά ότι θα αυξηθούν οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι τον Ιούλιο, φτάνοντας τους 30 και επισημαίνει ότι η εφαρμογή και πάλι της μάσκας σε κλειστούς χώρους, αλλά και σε ανοιχτούς, όπου υπάρχει συγχρωτισμός, είναι το βασικό «όπλο» που διαθέτουμε στην παρούσα φάση με την έντονη κυκλοφορία του κορωνοϊού.

Αν κινδυνεύσει να πιεστεί το ΕΣΥ, δεν αποκλείεται να δούμε επιστροφή των περιοριστικών μέτρων, τα οποία όμως θα αφορούν τους ανεμβολίαστους και δεν θα είναι οριζόντια. Το πιθανότερο σενάριο θέλει το rapid test για την είσοδο των ανεμβολίαστων σε κλειστούς χώρους. Δηλαδή θα επιστρέψει το COVID Pass για όσους επέλεξαν να μην εμβολιαστούν.

Παράλληλα, κομβικής σημασίας θεωρεί την ολοκλήρωση του εμβολιασμού και με τη δεύτερη αναμνηστική δόση για τα άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων και τους ανοσοκατασταλμένους.

«Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ παρατηρώντας την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων Covid 19 στην κοινότητα και τον αυξανόμενο αριθμό νοσηλειών, καλεί τους πολίτες να εντείνουν τα μέτρα αυτοπροστασίας (μάσκες και εμβολιασμός) και καλεί παράλληλα το υπουργείο Υγείας, έστω και την τελευταία στιγμή, να λάβει μέτρα στελέχωσης των νοσοκομείων», σημειώνεται σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τη νέα έξαρση της πανδημίας, η Ενωση Ιατρών Αθηνών Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ, ο επταήμερος κινούμενος μέσος όρος των κρουσμάτων διαμορφώνεται στα 7.065 (+3.158), των επαναλοιμώξεων στις 1.046 (+538), της θετικότητας στο 7,90% (+2,76%) και των εισαγωγών στις 135 (+39). Πτωτικοί παραμένουν, ωστόσο, οι «σκληροί» δείκτες, με τους διασωληνωμένους να διαμορφώνονται στους 101 (-11) και τους θανάτους στους 11 (-2).


Πηγή

Διαβάστε επίσης: