Κοpωνοϊός: Αλλάζοuν όλα από Σεπτέμβpη στην Ελλάδα – Τι θα γίνει με τα εμβόλια – Η παραλλαγή ποu μας απειλεί

August 16, 2022

Κοpωνοϊός: Αλλάζοuν όλα από Σεπτέμβρη στην Ελλάδα – Τι θα γίνει με τα εμβόλια – Η παραλλαγή που μας απειλεί


Διαφ.Το νέο εμβόλιο του κορωνοϊού, που στοχεύει στο αρχικό στέλεχος του ιού και στην παραλλαγή Όμικρον που εμφανίστηκε το χειμώνα και έχει πλέον επικρατήσει, ανακοινώθηκε από τη Μεγάλη Βρετανία.

Πρόκειται για την πρώτη χώρα που ενέκρινε το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Moderna, το οποίο θα μπορούσε να παράγει μακροπρόθεσμη προστασία ενάντια σε ολόκληρη την “οικογένεια” των παραλλαγών της Όμικρον.

Η απόφαση της Μικτής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) της Βρετανίας βασίστηκε σε δεδομένα κλινικών δοκιμών που έδειξαν ότι η αναμνηστική δόση πυροδότησε “μια ισχυρή ανοσοαπόκριση”, τόσο κατά της παραλλαγής Όμικρον όσο και του αρχικού στελέχους του ιού του 2020, όπως αναφέρεται στην απόφαση.

Τον Ιούνιο φαινόταν πως η ενημερωμένη έκδοση του εμβολίου της Moderna, που σχεδιάστηκε για να στοχεύει την παραλλαγή Όμικρον, δημιουργεί ισχυρή ανοσολογική απόκριση έναντι των δύο υποπαραλλαγών BA.4 και BA.5.

Η φαρμακευτική είχε δηλώσει ότι τα δεδομένα στις δοκιμές έδειξαν πως όταν χορηγήθηκε ως τέταρτη δόση, το επικαιροποιημένο εμβόλιο δημιούργησε οκταπλάσια ποσότητα αντισωμάτων εξουδετέρωσης του ιού έναντι της Όμικρον.

Αν και το εμβόλιο προκάλεσε ασθενέστερη ανταπόκριση κατά της Όμικρον 4 και 5 από ό,τι κατά της υποπαραλλαγής BA.1, τα δεδομένα δείχνουν ότι το νέο εμβόλιο θα μπορούσε να παράγει μακροπρόθεσμη προστασία ενάντια σε ολόκληρη την “οικογένεια” των παραλλαγών της Όμικρον.

Η βρετανική επιτροπή ανέφερε επίσης μια προκαταρκτική ανάλυση η οποία έδειξε ότι το εμβόλιο προκαλεί σημαντική ανοσολογική απόκριση έναντι των κυρίαρχων επί του παρόντος παραλλαγών της Όμικρον, BA.4 και BA.5.

Σύμφωνα με τη Moderna, οι συμμετέχοντες στη δοκιμή που έλαβαν το αναμνηστικό είχαν επίπεδα αντισωμάτων έναντι αυτών των υποπαραλλαγών 1,69 φορές υψηλότερα από εκείνους που έλαβαν το αρχικό αναμνηστικό εμβόλιο.

Τα επόμενα βήματα για το νέο εμβόλιο του κορωνοϊού

Η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης της Βρετανίας αναμένεται πλέον να εκδώσει σύσταση για τον τρόπο με τον οποίο θα διανεμηθεί το εμβόλιο στη χώρα.

Το εμβόλιο της Moderna έχει πάρει έγκριση για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να επικεντρώσει το πρόγραμμα αναμνηστικών εμβολιασμών σε άτομα άνω των 50 ετών και σε ευπαθείς ομάδες.

Αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων εκτιμούν πως τα νέα εμβόλια θα εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, η προμήθεια των νέων, επικαιροποιημένων εμβολίων για τον κορωνοϊό θα γίνει σε δυο φάσεις, που θα ολοκληρωθούν στα τέλη του έτους.

Αρχικά αναμένονται τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την μετάλλαξη Όμικρον και θα ακολουθήσουν, στη δεύτερη φάση, τα ακόμα πιο επικαιροποιημένα για τις υποπαραλλαγές 4 και 5.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: