Άλλαξε η ζωή τοuς: 10 διάσημοι Έλληνες ποu υιοθέτησαν παιδί και του χάpισαν μία ζωή γεμάτη ανιδιοτελή αγάπη

October 10, 2022

Άλλαξε η ζωή τοuς: 10 διάσημοι Έλληνες που υιοθέτησαν παιδί και του χάpισαν μία ζωή γεμάτη ανιδιοτελή αγάπη


Διαφ.



Η έλλειψη παιδιών για υιοθεσία, καθώς και οι πολύ δύσκολες και χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες που απαιτούνται για την διευθέτηση της νομικής κατάστασης κάθε παιδιού έχουν ως αποτέλεσμα την επιμήκυνση του χρόνου αναμονής για όσους επιθυμούν να προβούν σε υιοθεσία.

Της: Έπη Τρίμη

Παράλληλα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι υποψήφιοι γονείς φτάνουν αρκετά κοντά στην απόκτηση παιδιού η γραφειοκρατία βρίσκει προσκόμματα τα οποία πρέπει επειγόντως να μελετηθούν και να επανεξεταστούν καθώς η αγάπη δεν κρίνεται από τις ερωτικές προτιμήσεις, ούτε από το αν κάποιος δεν είναι παντρεμένος ή δεν έχει σύντροφο.Αποτέλεσμα αυτού είναι να συσσωρεύονται παιδιά σε ιδρύματα στερούμενα αγάπης και φροντίδας ενώ η καρδιά του υποψήφιου γονέα λαχταρά να δώσει όλα τα αποθέματα αγάπης που διαθέτει στην καρδιά του.

Όποιος υιοθετεί ένα παιδί κάνει μια θεάρεστη πράξη καθώς είναι η μεγαλύτερη πράξη ανιδιοτέλειας η οποία είναι ανεκτίμητης αξίας με αμφότερα «κέρδη».

Ας δούμε 10 Έλληνες που υιοθέτησαν παιδιά

1.Χάρις Αλεξίου

Η ερμηνεύτρια γεννήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 1950 στη Θήβα και έχει παντρευτεί δύο φορές. Την πρώτη με τον Αχιλλέα Θεοφίλου και τη δεύτερη με τον Σωτήρη Μπασιάκο. Η ίδια έχει υιοθετήσει ένα αγόρι, τον Μάνο Θεοφίλου, στον οποίο έδωσε το όνομα του αγαπημένου φίλου της Μάνου Λοΐζου.

Στο patrasevents.gr η Χάρις Αλεξίου είχε μιλήσει για τον γιο της και την υιοθεσία του. «Είχα έναν και μοναδικό φόβο όταν υιοθέτησα το παιδί μου, εάν θα είμαι ικανή να το αγαπήσω. Αν θα είμαι αντάξια αυτού του παιδιού.

Παίρνεις ένα πλασματάκι, ένα μωρό που γεννιέται κι έχεις όλη την ευθύνη να το μεγαλώσεις και να του δώσεις μια σωστή ζωή κι έναν σωστό κόσμο. Όσο κι αν δεν ξέρουμε τι είναι το σωστό. Εκεί είναι που υπάρχει πάντα η αμφιβολία, αν εμείς ως γονείς πράττουμε σωστά και όχι επειδή το παιδί το υιοθετήσαμε ή το γεννήσαμε».

Ο Μάνος Θεοφίλου σε συνέντευξή του στο περιοδικό People είχε αναφέρει: «Δεν με ένοιαζε ποτέ το ότι είμαι υιοθετημένος. Είχα τόση αγάπη, γιατί ν’ αναρωτηθώ; Αυτό δεν είναι το ζητούμενο σε μία οικογένεια; Να νιώθεις ότι σε αγαπούν οι γονείς σου, σε αποδέχονται και αυτό που έχεις είναι πραγματική οικογένεια. Δεν χρειάζεται να ψάξεις τίποτε άλλο».

2.Έλενα Ακρίτα

Η Ελληνίδα δημοσιογράφος, σεναριογράφος, συγγραφέας, τηλεοπτική παρουσιάστρια και ηθοποιός γεννήθηκε στις 28 Ιουνίου 1955 στη Φιλοθέη Αττικής. Έχει παντρευτεί τρεις φορές. Ο πρώτος της σύζυγος ήταν ο συγκοινωνιολόγος Νάσος Κόκκινος. Ο δεύτερος γάμος της ήταν με τον ηθοποιό Κώστα Αρζόγλου ενώ ο τελευταίος με τον Γιώργο Κυρίτση. Με τον δεύτερο σύγυζό της, υιοθέτησαν το 1992 τον μονάκριβο γιο τους, Παύλο.

Η Έλενα Ακρίτα μίλησε στην εκπομπή της κυπριακής τηλεόρασης «ΤΕΤ Α ΤΕΤ» και τον Τάσο Τρύφωνος και μεταξύ άλλων, όπως για την απόφασή  να προβεί στην υιοθεσία του γιου της Παύλου και το πώς του αποκάλυψε την αλήθεια.

«Ήταν μία πολύ δύσκολη και αρκετά επώδυνη διαδικασία. Δεν είναι εύκολο, όταν έχεις μεγαλώσει ένα παιδί, από 3 μηνών, και η μόνη μάνα που έχει γνωρίσει είσαι εσύ, να του πεις τα πάντα. Όμως, πρέπει να το κάνεις.

Τότε πέρασα πολύ μεγάλα ζόρια. Διάβασα πολλά βιβλία, συνεργάστηκα με παιδοψυχολόγους -οι οποίοι δεν μου είπαν ιδιαίτερα πράγματα- και γύρω στα 4 με 5 του χρόνια ήθελα να το ξέρει.Δεν ήθελα να πάει δημοτικό και να το ακούσει από κάποιο άλλο παιδί. Από τα 5 του ήξερε την αλήθεια. Αυτή την αλήθεια δούλεψα μαζί του και ποτέ δεν με ρωτάει πολλά πράγματα. Αν όλο αυτό είναι ένα αγκάθι στην ψυχή, δεν το ξέρω. Μπορεί και να είναι.

Αυτό που με συγκίνησε πολύ μία φορά που μιλούσαμε και του έλεγα για τη βιολογική του μητέρα -ότι μπορεί να πάει να τη συναντήσει, να της μιλήσει – με ρώτησε «και πώς θα τη λέω;».Και του είπα «όπως σου βγει και όπως θέλεις!».«Θα τη λέω, κυρία, γιατί η μαμά μου είσαι εσύ!». Αυτή τη στιγμή δεν θα την ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου. Συγκινήθηκα πολύ!», είπε η σεναριογράφος.

3. Μιμή Ντενίση

Η Ελληνίδα ηθοποιός, θεατρική συγγραφέας, σκηνοθέτης και θεατρική επιχειρηματίας γεννήθηκε στις 15 Μαΐου 1953 στην Λαμία. Έχει υιοθετήσει ένα κορίτσι, τη Μαριτίνα.

Η Μιμή Ντενίση απέκτησε την κόρη της, Μαριτίνα, στις αρχές των ’00s. Η ηθοποιός δεν της έκρυψε ποτέ την αλήθεια για το πώς μπήκε η Μαριτίνα στη ζωή της. Όπως έχει αποκαλύψει σε συνεντεύξεις της, η κόρη της ήξερε ότι είναι υιοθετημένη από την ηλικία των 2 ετών.

Η ίδια είχε πει σχετικά: «Αν μία γυναίκα αποφασίσει να υιοθετήσει, πρέπει να είναι πάρα πολύ σίγουρη ότι θέλει να το κάνει. Αν θέλει να το κάνει και είναι σίγουρη, θα γίνει αν είναι στο έτσι κι έτσι και θεωρεί ότι δεν είναι απόλυτα δικό της το παιδί, δεν θα γίνει», είχε πει η Μιμή Ντενίση στο παρελθόν σε συνέντευξή της στο Πρωινό ΑΝΤ1.

4. Πόλυ Πάνου

Η Ελληνίδα λαϊκή τραγουδίστρια γεννήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 1940 και απεβίωσε στις 27 Σεπτεμβρίου 2013. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στην Πάτρα. Ο γιος της Βαγγέλης Πάνου είναι υιοθετημένος. Ο ίδιος έχει αναφέρει «Δεν το κρύβω ότι είμαι υιοθετημένος! Το πρωτοέμαθα όταν ήμουν δώδεκα χρόνων, κάποια στιγμή που ήμασταν με τη μητέρα μου στη Λούτσα για μπάνιο».

Ο γιος της Βαγγέλης είχε πει στην Τατιάνα Στεφανίδου: «Στα χέρια της με πήρε έξι μηνών, επισήμως με υιοθέτησε όταν ήμουν σχεδόν 1,5 ετών. Με γέννησε η κόρη της αδελφής της, η Μαρία. Εκείνη είχε άλλο ένα παιδί, το Σάκη με το οποίο έχω δεκατρία χρόνια διαφορά.Η απόφασή της να με δώσει ήταν επειδή ήξερε πως με την Πόλυ θα περνούσα καλά και θα μου έδινε τη ζωή της. Αφορμή για την υιοθεσία στάθηκαν ο νονός και η γιαγιά μου», δήλωσε ο Βαγγέλης.Ο Βαγγέλης μίλησε επίσης για τον δυνατό δεσμό που τους έδενε.«Η μάνα μου με αγαπούσε τόσο πολύ που ακόμα και με τον αέρα που με ακουμπούσε νευρίαζε. Δε μου χάλασε ποτέ χατίρι. Σε μένα αφιέρωσε όλη της τη ζωή».

5.Βίκυ Βολιώτη

Η Ελληνογερμανικής καταγωγής ηθοποιός γεννήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 1971 στην Βόννη. Είναι παντρεμένη με τον Σίμο Σαρκετζή και μαζί έχουν υιοθετήσει μία κόρη.

Η Βίκυ Βολιώτη φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Μαμά…δες» της ΕΡΤ και μίλησε για την υιοθεσία της κόρης της.

Σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση, η ηθοποιός ανέφερε:«Η επιθυμία μου ήταν πάντα να υιοθετήσω ένα παιδί. Ήταν μια αρκετά πολύπλοκη διαδικασία, γιατί την εποχή που κάναμε τα χαρτιά μας, η Αιθιοπία είχε αποφασίσει να κλείσει τα σύνορα και να μη συνεχίσει τις διακρατικές υιοθεσίες, οπότε μας πήρε 1,5-2 χρόνια. Κάποιες στιγμές, είχα χάσει τις ελπίδες μου. Είχα αποφασίσει ότι θα την πάρω, ακόμα κι αν χρειαστεί να μείνω εκεί για πάντα».

Σε άλλη της συνέντευξη είχε αναφέρει: «Το θεωρούσα πιο πιθανό να υιοθετήσω ένα παιδί από το να αποκτήσω ένα βιολογικό, δικό μου παιδί. Μου φαινόταν τρελό ότι υπήρχαν παιδιά στον κόσμο που για κάποιους λόγους μένουν χωρίς γονείς. Κάποτε κατάλαβα ότι το βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι τόσο η γραφειοκρατία, αλλά το γεγονός ότι ευτυχώς δεν υπάρχουν πολλά μωρά ελευθέρα προς υιοθεσία. Η Αιθιοπία ήταν πάντα μία χώρα όπου ήθελα να πάω, που για κάποιον λόγο με γοητεύει πολύ η ιστορία της, συν το γεγονός ότι εκείνη την περίοδο κάποιες χώρες της Άπω Ανατολής είχαν κλείσει τα σύνορα τους, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να πάρεις παιδιά από εκεί. Ο φάκελος υιοθεσίας έγινε στην Ελλάδα. Στη συνέχεια κάναμε κάποια ταξίδια με τον Σίμο στην Αιθιοπία. Την Άννα την πρωτοπήρα αγκαλιά όταν ήταν 30 ημερών. Στην Ελλάδα ήρθαμε και οι τρεις όταν ήταν οκτώ μηνών.

Η Άννα είναι Ελληνίδα και η γλώσσα της πάει ροδάνι . Είναι χάρμα. Σίγουρα θα πάμε ταξίδι στην Αιθιοπία, γιατί κατάγεται από μία χώρα με πολύ σπουδαία ιστορία, αλλά εφόσον το επιθυμεί και εκείνη».

6. Νία Βαρντάλος

Η Καναδή ηθοποιός Ελληνικής καταγωγής γεννήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 1962 στο Γουίνιπεγκ του Καναδά. Εδώ και πολλά χρόνια είναι παντρεμένη με τον Ίαν Γκόμεζ με τον οποίο έχουν υιοθετήσει ένα κοριτσάκι.

Την προσωπική της αυτή «περιπέτεια» περιγράφει στο βιβλίο της «Instant Mom», που στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και έχει τον τίτλο «και ξαφνικά… Μαμά». Στο ξεκαρδιστικό και ταυτόχρονα βαθιά συγκινητικό χρονικό της προσπάθειας της να γίνει μητέρα με το γνωστό χιούμορ και την ευθύτητα που τη χαρακτηρίζει, η Νία Βαρντάλος μιλάει για τα πάντα: Περιγράφει τον δύσκολο –ψυχολογικά και σωματικά– δρόμο που διένυσε μαζί με τον σύζυγό της, Ίαν Γκόμεζ, ώσπου να γίνουν γονείς, τις αμέτρητες εξωσωματικές, το πώς βρήκαν την κόρη τους, και όλα όσα ακολούθησαν. Περιγράφει τις προκλήσεις που αντιμετώπισε υιοθετώντας ένα νήπιο τριών ετών, και τις ξεκαρδιστικές αλλά και συγκινητικές αντιδράσεις της οικογένειας και των φίλων της.

Στο βιβλίο της η διάσημη ηθοποιός, προτείνει τολμηρές λύσεις για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλες οι νέες μαμάδες, από την έλλειψη ύπνου μέχρι την απουσία ελεύθερου χρόνου για να περιποιηθούν τον εαυτό τους, και, το σημαντικότερο ίσως, μας δείχνει ότι η μητρότητα μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους! Μάλιστα, τόνισε ότι είχε μιλήσει με Έλληνα δικηγόρο που την ενημέρωσε ότι μπορούσε να υιοθετήσει παιδί από την Ελλάδα, αλλά ήταν μια διαδικασία που διαρκεί 4 χρόνια για όσους ζουν στο εξωτερικό. Η ίδια τόνισε ότι αυτό ήταν που την αποθάρρυνε, και την ώθησε να διερευνήσει άλλους τρόπους για να γίνει μητέρα.«Συνέχισα να ψάχνω τρόπο να υιοθετήσω και τελικά έμαθα για την ανάδοχη φροντίδα στην Αμερική. Υπάρχουν 500.000 παιδιά στην Αμερική που ζουν με ανάδοχες οικογένειες. Μια γυναίκα μου έπιασε το χέρι και μου είπε: Θα γίνεις μητέρα σε ένα χρόνο. Και 9 μήνες αργότερα χτύπησε το τηλέφωνο».

Η Νια κυριολεκτικά έγινε μητέρα σε μια νύχτα! Με τον σύζυγό της Ian Gomez, με τον οποίο είναι παντρεμένη 20 χρόνια, κατέληξαν στην επιλογή της υιοθεσίας και έτσι το 2008 απέκτησαν ένα κοριτσάκι – που ήταν ήδη 3 ετών-, την οποία ονόμασαν Ilaria. Η διαδικασία της υιοθεσίας κράτησε έξι μήνες και παρέλαβαν τη μικρούλα στο σπίτι τους μόλις 14 ώρες αφού τους ειδοποίησαν ότι βρέθηκε παιδί για υιοθεσία. Σε πρόσφατη συνέντευξη της, η ίδια εξομολογήθηκε: «Είμαι ευγνώμων που οι διαδικασίες της εξωσωματικής δεν προχώρησαν, γιατί τελικά βρήκα την πραγματική μου κόρη».

Παραδέχεται μάλιστα ότι στην υιοθετημένη κόρη της βλέπει πάρα πολλά στοιχεία του χαρακτήρα της και αναρωτιέται αν είναι η ανατροφή αυτή που παίζει τον καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας προσωπικότητας ή πρόκειται για μια «θεϊκή» ένωση. «Η γέννα δεν σε κάνει μητέρα», θα πει η Νια που σήμερα είναι εκπρόσωπος της Ένωσης Υιοθεσιών στις Η.Π.Α, για θα συμπληρώσει εμφατικά: «Αν έχεις καθαρίσει ένα τον ποπό του παιδιού σου από τα τσίσα είσαι μαμά. Αν έχεις σταματήσει τη δουλειά σου για να αλλάξεις πάνες, είσαι μαμά. Αλλά δεν θέλω να είμαι και το πρόσωπο που θα πει στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν θέματα γονιμότητας, «προσπέρασέ το και υιοθέτησε».

Η υιοθεσία έχει τις δικές της προκλήσεις και η Νία Βανδάλος θα παραδεχτεί ότι η κόρη της, σήμερα 9 ετών, ακόμα «θρηνεί» για τους γονείς που δεν θα γνωρίσει ποτέ. Από την άλλη, νιώθει ευγνωμοσύνη που η βιολογική μητέρα της Ilaria είχε τη δύναμη και το κουράγιο να παραδεχτεί στον εαυτό της ότι είναι πολύ νέα και δεν μπορεί να αναλάβει την ανατροφή ενός παιδιού. Η Βανδάλος και ο σύζυγός της πάντως φροντίζουν να ξεκαθαρίζουν τις απορίες της κόρης τους αναφορικά με την υιοθεσία και να αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία τη θλίψη της – την περιγράφει ως «πένθος»- συστήνοντας μάλιστα στις μαμάδες που έχουν υιοθετήσει να κάνουν το ίδιο ώστε τα παιδιά «να μην έχουν ψυχολογικά προβλήματα αργότερα». Βεβαίως, το μεγάλωμα ενός παιδιού έχει ούτως ή άλλως τις δυσκολίες του.

Η Βανδάλος θα πει ότι η καλύτερη συμβουλή που της έχουν δώσει είναι «να μην κάνεις κάθε στιγμή… κήρυγμα» και η καλύτερη τακτική που ακολουθεί, την οποία έμαθε από τη μητέρα της, είναι: όταν έχεις αμφιβολίες, ρίξ’ το στη μαγειρική!

7.Μάνος Χατζηδάκις

Η μεγαλύτερη μουσική ιδιοφυΐα της Ελλάδας, ο Μάνος Χατζιδάκις, γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου του 1925 στην Ξάνθη, «τη διατηρητέα κι όχι την άλλη, τη φριχτή, που χτίστηκε μεταγενέστερα από τους εσωτερικούς της ενδοχώρας μετανάστες», όπως έλεγε και ο ίδιος.

Λίγα χρόνια πριν φύγει από τη ζωή ο Μάνος Χατζηδάκις υιοθέτησε ένα γιο. Κανείς δεν πίστεψε ποτέ ότι ο άνθρωπος αυτός είχε καημό να γίνει πατέρας.Ο σπουδαίος Μάνος Χατζιδάκις είχε υιοθετήσει ένα γιο, στον οποίο έδωσε το επίθετο του. Ήταν τη δεκαετία του 70, όταν γνώρισε τον 12χρονο τότε Γιώργο.Ο μικρούλης μόλις είχε χάσει τους γονείς του. Ανάμεσα τους αναπτύχθηκε μια πολύ τρυφερή σχέση και ο Χατζηδάκις αποφάσισε να τον υιοθετήσει. Του έδωσε τ’ όνομά του και τον κατέστησε αποκλειστικό κληρονόμο της περιουσίας του.

8.Έλλη Λαμπέτη

Η ιστορία της Έλλης Λαμπέτη με την υιοθετημένη κόρη της είχε γίνει κάτι σαν… λαϊκό ανάγνωσμα στον Τύπο της εποχής, ενώ η υπόθεση είχε φτάσει μέχρι στα δικαστήρια, κάνοντας ράκος ψυχολογικά τη σπουδαία ηθοποιό, η οποία λάτρευε τη μικρούλα. Ήταν το 1970, όταν ένας συνεργάτης της διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση. Η σύντροφός του έμεινε έγκυος και γέννησε ένα κοριτσάκι. Το παράνομο ζευγάρι δε μπορούσε να μεγαλώσει το παιδί κι έτσι την ανατροφή του ανέλαβε προσωρινά η ηθοποιός. Μέσα σε λίγες μέρες, η Λαμπέτη δέθηκε με τη μικρή Ελίαζα και αφοσιώθηκε στη φροντίδα της. Με τον Αμερικανό σύζυγό της αγάπησαν πολύ τη μικρή, η οποία έμελλε να μείνει κοντά τους 5 χρόνια και ο επίλογος να γραφτεί με τον πιο άσχημο τρόπο. Οι φυσικοί γονείς της μικρής, αφού παντρεύτηκαν, άρχισαν να διεκδικούν το παιδί τους. Η υπόθεση έφθασε στα δικαστήρια και οι γονείς της πήραν τελικά την κηδεμονία της.

9.Βάσια Τριφύλλη

«Είχα μεγάλη λαχτάρα να κάνω ένα παιδί, αρρώστησα όμως πολύ βαριά από καρκίνο, δεν μπορούσα να κάνω παιδιά, ήταν απαγορευμένο για μένα. Όταν λοιπόν ήρθε το παιδί αυτό σπίτι μου από τα βουνά με τα μάτια αυτά τα όμορφα, είδα ένα κοριτσάκι που ήρθε εδώ για να σπουδάσει και τρελάθηκα. Είπα ότι αυτό το παιδί αξίζει», είπε η Βάσια Τριφύλλη. Ό, τι αγαπάω πιο πολύ είναι η Βερόνικα. Δεν την γέννησα αλλά είναι σάρκα από τη σάρκα μου έχει πει στη Ζήνα Κουτσελίνη.

Η Βάσια Τριφύλλη βρέθηκε στον καναπέ του «Στούντιο 4» και αποκάλυψε λεπτομέρειες της ζωής της που ίσως δεν είναι ευρέως γνωστές.

Για τον ηχολήπτη άνδρα της Γιάννη Τριφύλλη είπε: «Εγώ ήμουν 24 και αυτός 43. Είχαμε 19 χρόνια διαφορά. Τον θαύμαζα, ήταν καταπληκτικός ηχολήπτης και πολύ ωραίος άνθρωπος».

Και συνέχισε: «Ο γάμος μου κράτησε 5 χρόνια. Μετά χωρίσαμε. Δεν είχαμε τσακωθεί ποτέ. Χώρισα γιατί δεν ήμουν ερωτευμένη, αλλά παραμείναμε φίλοι. Δεν υπήρχε σεξουαλικότητα από την πλευρά μου. Ο Μάνος Χατζιδάκις μας είχε παντρέψει».

Στη συνέχεια ανέφερε: «Δεν είχα πρόβλημα να κάνω παιδί. Πάντα είχα ένα φόβο με τη γέννα. Ωστόσο, υιοθέτησα παιδί από τη Ρουμανία. Ήταν έρωτας και από τις δύο μεριές.Μέχρι να παντρευτεί έμενε μαζί μου».

10. Ελένη Καλογεροπούλου

Η έγκριτη δημοσιογράφος Ελένη Καλογεροπούλου πήρε τη μεγάλη απόφαση να υιοθετήσει μόνη της το γιο της και μάλιστα, σε προχωρημένη – σχετικά – ηλικία. Ο μικρός ήταν πέντε χρόνων, όταν η δημοσιογράφος τού πρόσφερε ένα ζεστό σπίτι και με ένα ορμονικό πρόβλημα υγείας που του ορίζει να παίρνει φάρμακα σε όλη τη του τη ζωή. «Ο Μύρωνας έδωσε νόημα στη ζωή μου» είχε δηλώσει σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από δυο χρόνια η Ελένη Καλογεροπούλου.

Η Ελένη Καλογεροπούλου, μια από τις γνωστότερες δημοσιογράφους που πρωτοστάτησε στο πολεμικό ρεπορτάζ της δεκαετίας του 1990, άφησε πίσω της τις ανταποκρίσεις από τα πεδία των συγκρούσεων στην Παλαιστίνη, στο Κόσοβο, στο Ιράκ και ανέλαβε το σπουδαιότερο ρεπορτάζ της ζωής της, αυτό της ανατροφής του 5χρονου τότε Μύρωνα που υιοθέτησε από το Κέντρο Βρεφών “Μητέρα”. Πρωτοστάτησε σε ζητήματα υιοθεσίας και έδειξε στην ελληνική κοινωνία που μέχρι τότε δεν αναπτύξει τέτοιες ευαισθησίες πώς η μητρότητα δεν ξεκινά μόνο από την αίθουσα τοκετού ενός μαιευτηρίου.

H γνωστή δημοσιογράφος μίλησε αποκλειστικά στο Infokids.gr για την υιοθεσία που έδωσε νόημα στη ζωή της και άλλαξε όλη της την κοσμοθεωρία μέσα από τη διαρκή αλληλοτροφοδότηση συναισθημάτων.

«Η σκέψη για να αποκτήσω ένα παιδί μου ήρθε όταν βρισκόμουν στις εμπόλεμες περιοχές και βλέποντας πολλά παιδάκια που ήταν ορφανά και είχαν πολλά προβλήματα. Οι καταστάσεις που έζησα ήταν τόσο έντονες που με έκαναν να δω διαφορετικά τα πράγματα. Μια κομβική στιγμή για τη ζωή μου ήταν μόλις επέστρεψα από τον πόλεμο στο Ιράκ. Είχα μείνει εκεί σχεδόν τέσσερις μήνες και είχα αντιμετωπίσει σκληρά πράγματα και ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις που είχαν να κάνουν με μικρά παιδιά. Ήμουν ευαισθητοποιημένη με το ζήτημα των παιδιών και επιστρέφοντας στην Ελλάδα, άρχισα να σκέφτομαι σοβαρά το ενδεχόμενο να αποκτήσω ένα δικό μου παιδί. Φυσικά, η σκέψη από την πράξη απέχει πάρα πολύ. Σε μένα όλη αυτή η διεργασία κράτησε τρία χρόνια. Επειδή είμαι της άποψης ότι για όλα τα πράγματα υπάρχει ένας κύκλος και όταν έρθει η ώρα αυτός κλείνει έτσι και στην περίπτωση μου εκεί που συζητούσα έντονα το ζήτημα της υιοθεσίας και έψαχνα να βρω την άκρη ώστε να αποφασίσω πώς πρέπει να κινηθώ για να κάνω πράξη την επιθυμία μου, ένας συνάδελφος μου που είχε υιοθετήσει ένα παιδάκι από το Κέντρο Βρεφών Μητέρα μου μίλησε για τον άντρα της ζωής μου, τον Μύρωνα».

Στη συνέχεια ανέφερε:« Θεωρώ ότι ο γιος μου με διάλεξε όπως και εγώ χωρίς να τον ξέρω τον διάλεξα. Θέλω να πω ότι ταιριάζουμε πάρα πολύ σαν χαρακτήρες, είμαστε και οι δύο πολλοί εκρηκτικοί, από την άλλη γελάμε, λέμε αστεία, τσακωνόμαστε πάρα πολύ έντονα, η συμπεριφορά μας έχει διακυμάνσεις, μοιάζουμε πολύ. Υπάρχει πραγματικά κάτι μαγικό, που είναι πέρα και έξω από εμάς, μια δύναμη που φέρνει κοντά δύο ανθρώπους και τούς κάνει να έχουν τέτοια μοναδική σχέση. Προφανώς και το παιδί παίρνει από εμένα στοιχεία που τον κάνουν να μου μοιάζει και εξωτερικά (αν και είναι μελαχρινός και εγώ είμαι καστανή όλοι μου λένε πόσο πολύ μοιάζουμε), έχει πάρει τις κινήσεις των χεριών μου, έχει επηρεαστεί στο τρόπο που μιλάει, που συμπεριφέρεται. Βέβαια, δεν παίρνει από εμένα όλες τις συμπεριφορές. Κρατάει ό,τι του αρέσει και απορρίπτει ό,τι δεν του αρέσει. Μάλιστα, τώρα που διανύει την δύσκολη εποχή της εφηβείας μου ασκεί και μεγάλη κριτική».


Πηγή

Διαβάστε επίσης: