Πόσο αλκοόλ επιτρέπεται να πίνω χωρίς να βλάπτω την υγεία μου;

November 28, 2022

Πόσο αλκοόλ επιτρέπεται να πίνω χωρίς να βλάπτω την υγεία μου;



Η χρήση αλκοόλ βαίνει αυξανόμενη σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Η τοξική δράση του αλκοόλ αφορά πολλά οργανικά συστήματα. Προκαλεί κίρρωση του ήπατος, συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνων του γαστρεντερικού συστήματος, της κεφαλής, του μαστού και του τραχήλου, την υπέρταση, την καρδιοπάθεια, την γαστρεντερική αιμορραγία, την άνοια και άλλα γνωστικά ελλείμματα, την κατάθλιψη. Οι γυναίκες, οι παχύσαρκοι και οι ηλικιωμένοι έχουν μικρότερη αντοχή στο αλκοόλ, όπως αναφέρει ειδικά για το enimerotiko.gr η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη.



Παρά ταύτα, οι ευεργετικές επιδράσεις του αλκοόλ, είναι σημαντικές σε μικρές ποσότητες. Συγκεκριμένα, βάσει μελετών, τα άτομα που κάνουν μικρή έως μέτρια χρήση αλκοόλ, ζουν περισσότερο. Τα οφέλη μικρής ή μέτριας πρόσληψης αλκοόλ περιλαμβάνουν μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη, καρδιακών παθήσεων. Ένα σύνηθες ερώτημα του κοινού είναι πόσο αλκοόλ μπορεί να καταναλώνει χωρίς πρόβλημα.

Για να χαρακτηριστεί ο καταναλωτής αλκοόλ ως μέτριος χρήστης ή χαμηλής ποσότητας χρήστης πρέπει να ισχύουν οπωσδήποτε τα κάτωθι:

• Δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 14 γραμμάρια καθαρής αλκοόλης την ημέρα εάν είναι γυναίκα ή άνδρας άνω των 65 ετών και 28 γραμμάρια την ημέρα εάν είναι άνδρας κάτω των 65 ετών. Η ποσότητα των 14 γραμμαρίων περικλείεται σε 355 ml μπύρας περιεκτικότητας σε αλκοόλ 5% ή 148ml κρασί περιεκτικότητας σε αλκοόλ 12% ή 44 ml ποτού με περιεκτικότητα 40% σε αλκοόλ.
• Δεν πρέπει να καταναλώνει πάνω από τέσσερα ποτά ανά ημέρα συνεχόμενα σε διάστημα τριών ωρών εάν είναι γυναίκα ή άνω των 65 ετών και πέντε ποτά εάν είναι άντρας κάτω των 65 ετών.
Παρά ταύτα υπάρχουν σημαντικές τροποποιήσεις στις συστάσεις ασφαλούς κατανάλωσης σε ορισμένες καταστάσεις.

Οδηγοί

Ακόμη και ένα ποτό προκαλεί μειωμένη αντίδραση αντανακλαστικών κατά την οδήγηση, διατάραξη της αντίληψης του χώρου, της σωστής εκτίμησης των καταστάσεων, της αναγνώρισης κινδύνων.
Δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα αλκοόλ που μπορεί να καταναλώσει ο οδηγός.

Έγκυες

Το αλκοόλ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με τερατογενέσεις, αύξηση του ποσοστού των αποβολών και χαμηλό βάρος γέννησης.
Παρά το γεγονός ότι η συχνότητα των διαταραχών αυξάνεται με την αύξηση της δόσης του αλκοόλ και την διάρκεια της έκθεσης, δεν έχει καθοριστεί ασφαλής δόση κατά την εγκυμοσύνη, επομένως οι έγκυες πρέπει να απέχουν από το αλκοόλ.

The Voice: “Λύγισε” κριτές και κοινό η 16χρονη Μαρίνα “Είχα στιγματιστεί και τους άφηνα να με προσβάλλουν”

 Γυναίκες σε αναπαραγωγική προσπάθεια

Στην γυναίκα η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να είναι αιτία υπογονιμότητας και παράγοντας κινδύνου για ενδομητρίωση, η οποία μειώνει περαιτέρω την γυναικεία γονιμότητα. Η χρήση αλκοόλ, ακόμη και σε μέτριες ποσότητες, επηρεάζει αρνητικά τα αποτελέσματα της τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Από την άλλη πλευρά, οι μελέτες που διερευνούν τη σχέση συστηματικής ελαφριάς έως μέτριας χρήσης αλκοόλ και γυναικείας υπογονιμότητας σε συνθήκες «φυσιολογικής» προσπάθειας σύλληψης, δεν παρουσιάζουν σταθερές αρνητικές συσχετίσεις, ιδιαίτερα σε υγιείς γόνιμες γυναίκες κάτω των 30 ετών. Λόγω των ευρημάτων που προαναφέρονται γυναίκες υπό θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, γυναίκες με δυσκολίες σύλληψης, γυναίκες άνω των τριάντα ετών καλό είναι να απέχουν πλήρως από το αλκοόλ.

Άντρες σε αναπαραγωγική προσπάθεια

Στον άντρα η κατάχρηση αλκοόλ επηρεάζει διάφορες φυσιολογικές παραμέτρους του σπέρματος, όπως ο όγκος, η συγκέντρωση, η κινητικότητα. H κατάχρηση αλκοόλ και η οξεία μέθη συνδέονται με τη σεξουαλική δυσλειτουργία, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων διέγερσης και επιθυμίας, καθώς και δυσλειτουργίας στύσης και εκσπερμάτωσης, τα οποία όλα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δυσκολίες σύλληψης. Παρά ταύτα οι επιπτώσεις της χαμηλής έως μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ, δεν φαίνεται να επηρεάζουν δυσμενώς την «φυσιολογική» προσπάθεια σύλληψης και επομένως η πλήρης αποφυγή αλκοόλ δεν είναι απαραίτητη. Ωστόσο οι άνδρες σύντροφοι θα πρέπει να αποφεύγουν το αλκοόλ την εβδομάδα πριν δώσουν δείγμα σπέρματος κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Ασθενείς που λαμβάνουν ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων

Άνθρωποι που λαμβάνουν φάρμακα που μεταβολίζονται στο ήπαρ και αλληλοεπιδρούν με το αλκοόλ ή πάσχουν από ασθένειες που επιδεινώνονται από το αλκοόλ. Στην περίπτωση αυτή μόνο η ιατρική εξέταση δύναται να καθορίσει ασφαλή επίπεδα κατανάλωσης για κάθε ασθενή ξεχωριστά.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: