Μποφίλιου: Οι 4 φορές που η αριστερή Νατάσσα βγήκε μπροστά κι ας την «έκραζαν»

December 5, 2022

«Νιώθω ευγνωμοσύνη αδέρφια» ήταν τα πρώτα λόγια της Νατάσσας Μποφίλιου μετά τον σάλο που προκλήθηκε για τη φωτογράφισή της με ρούχα γνωστού γυναικείου brand στο Λονδίνο. Το γούνινο παλτό στάθηκε η αφορμή για να ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων στο Twitter, μετά και από σχετικό ποστ του… θορυβημένου Ποσειδώνα Γιαννόπουλου, ο οποίος έγραψε σε ανάρτηση στο Twitter «Παλεύουμε τον “κακό καπιταλισμό” στο Κομουνιστικό Λονδίνο. Σινιέ και στην πένα, βεβαίως, βεβαίως… “Wannabe on top Κομαντάντε Τσε Γκεβάρα”;».


Διαφ.

Λίγη ώρα αργότερα, ωστόσο, και αφού η συγκεκριμένη ανάρτηση είχε προσελκύσει εκατοντάδες αρνητικές αντιδράσεις, ο ίδιος επανήλθε διαμαρτυρόμενος πως δέχεται «κράξιμο» για ένα «χιουμοριστικό tweet».

Η Νατάσσα Μποφίλιου σε συνομιλία που είχε με την Έλενα Χριστοπούλου, απάντησε χαρακτηριστικά: «Τι να απαντήσει κανείς σε ένα τέτοιο αφήγημα; Δεν πτοούμαι με τίποτα και συνεχίζω». Το απόγευμα της Δευτέρας και μετά τα δεκάδες μηνύματα στήριξης που δέχτηκε, η γνωστή τραγουδίστρια έκανε την πρώτη της ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.

«Νιώθω ευγνωμοσύνη και τιμή για κάθε καλό λόγο, κάθε τοποθέτηση υποστήριξης που άκουσα και διάβασα αυτές τις μέρες. Ακόμα και αν το θέμα δεν είναι προσωπικό, ακόμα κι αν είναι τέτοια η αφορμή. Αδέρφια», έγραψε χαρακτηριστικά η Νατάσσα Μποφίλιου.

natassa-bofiliou-instagram
Το insta story της Νατάσσας Μποφίλιου | @natassabofiliouofficial

Η Νατάσσα Μποφίλιου μετά τον σάλο που προκλήθηκε τα τελευταία 24ωρα δέχτηκε πολλά μηνύματα στήριξης τόσο στα social media όσο και μέσα από τις τηλεοπτικές εκπομπές. Πιο συγκεκριμένα, κάτω από την ανάρτησή της στο Instagram της έγραψαν μηνύματα η Τόνια Σωτηροπούλου, ο Κωστής Μαραβέγιας και η Αλκηστις Πρωτοψάλτη.

Eυτελές να κρίνουμε τη ζωή κάποιου, σε σχέση με την ιδεολογία που ακολουθεί – Με κάνει έξαλλη το να ασχολούμαστε με το τι κάνει ο καθένας

«Εγώ διαφωνώ πάρα πολύ με όλο αυτό που έχει ξεσπάσει. Μου φαίνεται ευτελές να κρίνουμε τη ζωή κάποιου, το τι κάνει, που πάει ταξίδια, σε σχέση με την ιδεολογία που ακολουθεί και έχει. Πρώτον, δεν ξέρουμε τι κάνει στη ζωή της η Νατάσσα Μποφίλιου και αν βοηθάει, το πόσο συνεισφέρει και πόσο ακολουθεί την ιδεολογία της και τα πιστεύω της. Μου φαίνεται ευτελές. Νιώθω ότι δημιουργήθηκε ένα θέμα χωρίς να υπάρχει θέμα και νιώθω ότι έγινε με σκοπό. Με κάνει έξαλλη το να ασχολούμαστε με το τι κάνει ο καθένας» είπε η Δανάη Μπάρκα μέσα από την εκπομπή «Πάμε Δανάη».

Η αντιπολεμική συναυλία στην Ουκρανία

Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που η Νατάσσα Μποφίλιου γίνεται αποδέκτης αρνητικών σχολίων καθώς έχουν υπάρξει και άλλες προσωπικές επιθέσεις κατά της τραγουδίστριας στο παρελθόν. Η Νατάσσα Μποφίλιου είναι μια γυναίκα που δεν διστάζει να πει δημόσια τη γνώμη της και να πάρει θέση για όσα συμβαίνουν γύρω μας. Μία από αυτές τις φορές που υπερασπίστηκε τα πιστεύω της και δέχθηκε «πόλεμο» ήταν και η συμμετοχή της σε αντιπολεμική συναυλία, που πραγματοποιήθηκε πέρυσι την άνοιξη στο Σύνταγμα, για την Ουκρανία, λέγοντας πως δεν επιθυμεί καμία εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο καταδικάζοντας ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και στο τέλος και τη Ρωσία, προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις σε χρήστες των social media, αλλά και στον καλλιτεχνικό χώρο. 

kafetzopoulos

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ήταν ένας από εκείνους που αντέδρασαν και σε ανάρτησή του, σχολίασε με σκωπτική διάθεση την κίνηση της Μποφίλιου. Ο ηθοποιός είχε γράψει σχετικά: «Άκουγα «η καρδιά πονάει πάντα όταν ψηλώνει» [με νεύρα ομολογώ, τόσο από την σχεδόν απάνθρωπη επανάληψη όσο και γιατί δεν είμαι φίλος του ακατάσχετου vibrato στην τέχνη]. Τώρα όμως κατάλαβα γιατί το τραγουδούσε με τέτοιο επίμονο πάθος η Νατάσα: ήταν προφητικό. Αναφερόταν στην καρδιά του #ουκρανου_ηρωα που αντιστέκεται στον νεοναζί του Κρεμλίνου. Τι; Οχι; Η Μποφίλιου τελικά θα τραγουδήσει υπέρ των λαών γενικώς; Κατά των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ρωσίας, με αυτή την αχταρμά σειρά; Έλα ρε κοπελιά».

Σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο Αντώνης Καφετζόπουλος ξεκαθάρισε τη θέση του, σημειώνοντας: «Κανένα πρόβλημα δεν έχω με τη Μποφίλιου, με τη συγκέντρωση που έγινε είχα πρόβλημα, η οποία έλεγε άρες μάρες κουκουνάρες. Ένας αχταρμάς και να μην πάρουμε θέση. Εδώ είναι απλά τα πράγματα. Υπάρχει η Ρωσία και υπάρχει και η Ουκρανία που δέχτηκε μια εισβολή. Ή θα πεις αυτό το πράγμα ή μην πεις τίποτα και κάτσε σπίτι σου».

Νατάσσα Μποφίλιου: «Είμαστε με τον άνθρωπο»

Η Νατάσσα Μποφίλιου είχε δώσει την απάντησή της στον Αντώνη Καφετζόπουλο, λέγοντας: «Ό,τι έχω να σχολιάσω το έγραψα στην ανακοίνωσή μου. Ήταν πολύ ξεκάθαρη και συγκεκριμένη η θέση μου. Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε αυτό που πιστεύουμε. Νομίζω η μόνη θέση που δε θα σε προδώσει ποτέ είναι όταν είσαι με τον άνθρωπο. Αυτό. Πάμε να κάνουμε μια συναυλία. Δεν υπάρχει κάτι που να με στενοχωρεί. Υπάρχει μόνο ότι με χαροποιεί που είναι τόσος κόσμος εδώ να στηρίξει αυτή τη μέρα».

Πέτρος Τατσόπουλος: «Νατάσσα, γλυκιά μου, μια χαζοβιόλα είσαι»

Ακόμη μία προσωπική επίθεση είχε δεχθεί η Νατάσσα Μποφίλιου το 2017 όταν σε συνέντευξή της στην Εφημερίδα των Συντακτών είχε δηλώσει μεταξύ άλλων: «Μακάρι να υπήρχε ένας ηγέτης να τα παρατήσω όλα και να πάω μαζί του στο βουνό. Αυτό που με πληγώνει είναι που μπήκε στο στόμα του καθενός, ακόμα και των αμόρφωτων, “ε, είδαμε και την πρώτη φορά Αριστερά τι έκανε”… Η επανάσταση γίνεται μόνο από τον λαό. Ψηφίζω ΚΚΕ, αν και διαφωνώ σε πολλά σημεία, για δύο λόγους: επειδή το νιώθω ως τιμή για την οικογένειά μου και τους παππούδες μου που ήταν στο ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και σκοτώθηκαν στην Αντίσταση κι επειδή πιστεύω στην οργανωμένη πάλη».

tatsopoulos-mpofilioy
Ανάρτηση του Πέτρου Τατσόπουλου για τη Νατάσσα Μποφίλιου | @PetrosTatsopoulos

Τότε ο Πέτρος Τατσόπουλος είχε αντιδράσει, γράφοντας σε ανάρτηση στο Facebook: «Νατάσα, γλυκιά μου. Δεν είσαι τροτσκίστρια. Μια χαζοβιόλα είσαι. Οι άνθρωποι που ανέβαιναν στο βουνό ρίσκαραν τη ζωή τους. Εσύ δεν ρισκάρεις τίποτε. Μην σε κρατάμε όμως. Εάν νιώθεις τόσο άσχημα στη δικτατορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορείς να δοκιμάσεις την τύχη σου κάπου αλλού. Τα σύνορα είναι ανοιχτά ακόμη. Έως τότε δεν χρειάζεται σώνει και καλά ν’ ανέβεις στο βουνό. Μπορείς να κάνεις και άλλες αντιδικτατορικές ενέργειες. Να σταματήσεις τις συναυλίες σου, ας πούμε. Τέτοιο χτύπημα δύσκολα η δικτατορία θα το αντέξει».

Μπογδάνος: «Να διοριστεί άμεσα»

mpogdanos-mpofiliou

«Μποφίλιου: Η γνήσια επίγονος των αριστεροκουλτουροβάρδων της μεταπολίτευσης, των κλαψιάρηδων της ευμάρειας, των επιδοτούμενων κραουνάκηδων. Να διοριστεί άμεσα! Συμφωνώ με τη Μποφίλιου σε ένα οράγμα: την απόρριψη και την καταδίκη του ναζισμού. Κατά τα άλλα, η συνέντευξή της είναι μνημείο μεταπολιτευτικής σκέψης αριστερού κουλτουροβολεψιματία – και αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη ΧΑ. Το σχόλιο περί Μποφίλιου αφορά την ιδεολογία ως μάρκετινγκ. Δεν κάνει στρατευμένη τέχνη (τα τραγούδια της δεν είναι πολιτικά), αλλά self-branding ως κομμάτι του business model της με κοινά στόχους αριστερά και όχι. Μου λένε ότι έχει τίμια ψυχή. Θα φανεί απ´το αν θα γίνει Τσακνής», έγραψε τότε και ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος στο Twitter.

«Κτήνη, αλήτες, σας δόθηκε και σημασία. Να πεθάνετε φασίστες, μέλη και ψηφοφόροι, προς ένδειξη σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια»

Η Νατάσσα Μποφίλιου δεν μάσησε τα λόγια της ούτε κατά της Χρυσής Αυγής. Μετά το γνωστό βίντεο με το «Εγέρθητι» στη συνέντευξη τύπου του Νίκου Μιχαλολιάκου (Γ.Γ. της Χρυσής Αυγής), είχε γράψει στο Twitter: «Να μην ξεχάσω ότι η αποδοχή της φρίκης σαν κάτι αμετάκλητο, είναι η μισή συνενοχή στο έγκλημα… Δεν πρόκειται να απολογηθώ για την τοποθέτηση μου. Για όσους στέλνετε διάφορα. Επίσης ούτε σε τσαμπουκάδες υποκύπτω. Μετά το σοκαριστικό βίντεο του -εγέρθητι- τοποθετήθηκα χρησιμοποιώντας την οξύμωρη φράση “να πεθάνετε μέλη και ψηφοφόροι” προς ένδειξη σεβασμού… Στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια – δεν εννοούσα σαφώς το βιολογικό θάνατο, αλλά τον πολιτικό και ιδεολογικό θάνατο του φασισμού».

Τις δηλώσεις αυτές για την Χρυσή Αυγή έσπευσε να σχολιάζει και η Χρύσπα. Η Χρύσπα αν και ξεκαθάρισε πως δεν ψήφισε Χρυσή Αυγή απάντησε στη Νατάσσα Μποφίλιου με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο: «Δεν είναι μορφή επίθεσης. Απαντάω σε ένα δείγμα επίθεσης. Δεν είναι σωστό να το κάνει αυτό ένας καλλιτέχνης. Είναι άσχημο και φασιστικό. Δεν μπορείς να λες για κάποιους ανθρώπους που ψήφισαν Χρυσή Αυγή να πεθάνουν. Είναι δικαίωμά τους. Είναι δημοκρατία. Για αυτό υπάρχουν αυτά τα κόμματα. Αλλιώς θα είχαν καταργηθεί. Δεν νομίζω πως στην Ελλάδα που ζούμε τώρα, που έχει πονέσει τόσο πολύ από διάφορους πολιτικούς που ήταν και σε άλλα κόμματα ότι αξίζει να κάνουμε τέτοιου είδους σχόλια. Καλύτερα να είμαστε λίγο πιο προσγειωμένοι… Το να κάνουμε σχόλια μόνο και μόνο για να προκαλούμε δημοσιότητα είναι λίγο περίεργο. Δεν θέλω να πιστέψω ότι ένας καλλιτέχνης είναι έτσι μέσα του και μιλάει τόσο φασιστικά. Πιστεύω πως η Νατάσσα έκανε λάθος που μίλησε έτσι».

«Είμαι γυναίκα και από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, μαθαίνω να φέρομαι σαν γυναίκα. Με λένε Νατάσσα και ανήκω μόνο στον εαυτό μου, ρε»

Η Νατάσσα Μποφίλιου είναι εκτός από μία εξαιρετική ερμηνεύτρια και μία δυναμική γυναίκα που δεν φοβάται να πει την άποψή της και ας ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Με αφορμή τη γιορτή της γυναίκας, είχε γράψει σε ανάρτησή της: «Είμαι γυναίκα. Τακτοποιώ το φύλο μου και ξεκινώ. Είμαι, για αρχή, η κόρη της μάνας μου. Γλίστρησα από τον κόλπο της και μεγάλωσα με το γάλα της. Είμαι γυναίκα και από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, μαθαίνω να φέρομαι σαν γυναίκα. Μαθαίνω να αγαπώ, να πιστεύω, να συγχωρώ, να περιθάλπω. Μαθαίνω τη ζωή από τη μάνα μου, αλλά θέλω να ζήσω τη δική μου. Βγαίνω στον κόσμο με την αίσθηση πως οι δρόμοι θα είναι ανοιχτοί και πως όλοι αγαπούν τη Σταχτοπούτα, τη Χιονάτη, την Ωραία Κοιμωμένη. Έχω ξεχάσει την τραγική ιστορία τους, θυμάμαι μόνο τις χαμογελαστές πανέμορφες μορφές τους στην τελευταία σελίδα του βιβλίου. Σύντομα διαπιστώνω το παραμύθι. Πρέπει να μάθω να μην εγκαταλείπω, να μην κουράζομαι, να μη φοβάμαι. Όπου κι αν θέλω να πάω, πρέπει να περάσω από πόρτες στενές, από υγρά και σκοτεινά τούνελ. Φυσικά και δεν είμαι έτοιμη γι’ αυτό και δεν αντέχω στο σκοτάδι, αλλά κάτι από μέσα μου, κάτι απ’ τη φύση μου μου δίνει την ώθηση να σπρώξω το κάγκελο και να περπατήσω ώς την άλλη μεριά. Μπαίνω. Δουλεύω σκληρά, μερόνυχτα, ανοίγω μονοπάτια, παλεύω με τέρατα, πέφτω, χτυπάω, σηκώνομαι, αμφισβητώ τον εαυτό μου, με φροντίζω, με παρατάω, με βρίσκω ωραία, με βρίσκω άσχημη, θέλω να σταματήσω, θέλω να συνεχίσω. Και πάλι από την αρχή.

Σήμερα, είμαι γυναίκα 39 χρόνια. Είμαι περήφανη για όσες καγκελόπορτες γενναία έχω σπρώξει και για όσα κατάφερα βήμα το βήμα, σκοτάδι το σκοτάδι. Αλλά πιο πολύ είμαι περήφανη γιατί διασχίζοντας το τούνελ βρήκα τον τρόπο να κρύβω στο στήθος μου φαναράκια και σπόρους. Θα τα αφήνω στις άκρες, να γίνουν φως και άνθη, για να τα βρεις εσύ, η επόμενη γυναίκα, σε περίπτωση που χρειαστεί να περπατήσεις τον ίδιο δρόμο.’

View this post on Instagram

A post shared by Natassa Bofiliou (@natassabofiliouofficial)

«Με λένε Νατάσσα και ανήκω μόνο στον εαυτό μου, ρε» έκλεινε η ανάρτησή της και μέσα σε μία φράση τα είπε όλα.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: