Εύα Καϊλή: Η 20ετία στην πολιτική, το δελτίο του Mega και ο κομμουνισμός

December 10, 2022

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η φερόμενη εμπλοκή της Εύας Καϊλή σε κύκλωμα διαφθοράς υπέρ του Κατάρ, με αποτέλεσμα να διαγραφεί άμεσα από το ΠΑΣΟΚ, ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει πως έχει συλληφθεί μαζί με τον σύζυγό της. Η έρευνα αφορά «εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος».  «Εδώ και αρκετούς μήνες, οι ερευνητές της Ομοσπονδιακής Δικαστικής Αστυνομίας υποπτεύονται μια χώρα του Κόλπου, η οποία εκτιμούν ότι επηρεάζει τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», προστίθεται στην ανακοίνωση.



Κανείς δεν περίμενε, λοιπόν, ότι η «επέτειος» των 20 χρόνων από την ενασχόλησή της με την πολιτική, θα την έβρισκε εν μέσω ανακρίσεων.  Πόσω μάλλον για μια βουλευτή του Ευρωκοινοβουλίου που είναι μέλος της εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση καταγγελόμενων παραβιάσεων και περιπτώσεων κακοδιοίκησης κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ, σε σχέση με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή. Πώς ξεκίνησε, όμως, η Εύα Καϊλή τα πρώτα της βήματα στην πολιτική;

Εύα Καϊλή
Η Εύα Καϊλή με το πράσινο φόρεμα στη Βουλή | Eurokinissi

Από τη δημοσιογραφία στην πολιτική

Γεννήθηκε το 1978 στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στην Αρχιτεκτονική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστήμιο Πειραιώς καθώς και στο εργαστήρι δημοσιογραφίας. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο τηλεοπτικό κανάλι Mega Channel, παρουσιάζοντας το δελτίο ειδήσεων του Σαββατοκύριακου.

H Εύα Καϊλή μετρά 20 χρόνια πολιτικής καριέρας. Όλα ξεκίνησαν στις δημοτικές εκλογές του 2002, όταν εξελέγη δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης. Στις εκλογές του 2004 έθεσε υποψηφιότητα για πρώτη φορά στην περιφέρεια Α’ Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ καταφέρνοντας να καταλάβει εκλόγιμη θέση (η νεότερη πολιτικός στην ιστορία του Κοινοβουλίου μέχρι τότε), την οποία εν τέλει δεν ανέλαβε λόγω της απόφασης του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου να κρατήσει την έδρα της Θεσσαλονίκης.

Στις εκλογές του 2007 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, ενώ στις εκλογές του 2009 επανεξελέγη. Στις εκλογές του 2012 αναδείχθηκε πρώτη σε ψήφους, αλλά δεν ανέλαβε λόγω της απόφασης του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου να κρατήσει την έδρα της Θεσσαλονίκης. Την περίοδο 2013 – 2014 διετέλεσε πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας και Ίσων Ευκαιριών του Υπουργείου Εσωτερικών. 

kaili
Εύα Καϊλή | Eurokinissi

Πάντα στην λίστα με τους καλύτερους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Στις ευρωεκλογές του 2014 εξελέγη πρώτη ευρωβουλευτής με την Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη (S&D με 122.054 ψήφους. Σήμερα είναι η Πρόεδρος της Επιτροπής για το Μέλλον της Επιστήμης και Τεχνολογίας και του τμήματος επιστήμης και μέσων μαζικής ενημέρωσης στο Ευρωκοινοβούλιο. Ως μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, είναι εισηγήτρια για Blockchain, DLTs και AI για το S&D. Είναι ιδρύτρια του Future Forum, το Φόρουμ για το Μέλλον.

Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το ΝΑΤΟ. Μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, και μέλος της εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση καταγγελlόμενων παραβιάσεων και περιπτώσεων κακοδιοίκησης κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ, σε σχέση με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή. 

Διακρίθηκε ως Ευρωβουλευτής της Χρονιάς για την Ψηφιακή Εποχή το 2018, ενώ είναι η μόνη Ελληνίδα, που επίσης κάθε χρόνο ήταν ανάμεσα στην λίστα των 50 καλύτερων ευρωβουλευτών. Στις ευρωεκλογές του 2019 επανεξελέγη ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής, λαμβάνοντας 145.650 ψήφους.

Kaili_tsoxatzopoulos
Στα πρώτα της βήματα με τον Ακη Τσοχατζόπουλο | Eurokinissi

Η στιγμή που έγινε… μοντέλο 

Παρόλα αυτά, οι δημοσιογράφοι από τότε που ασχολήθηκε με τα κοινά την ρωτούσαν «γιατί δεν ασχολήθηκε ποτέ με το μόντελινγκ». Η Εύα Καϊλή το έκανε πράξη για μια και μοναδική φορά το 2014 για το περιοδικό Adore εντυπωσιάζοντας τους πάντες τότε με τη φωτογράφισή της.  Κρατώντας ένα κόκκινο μήλο όπως η… άλλη Εύα, στηρίζοντας τον τίτλο του περιοδικού «Η Εύα στον κήπο της… ΕΕ», η ευρωβουλευτής, όπως φαίνεται και από το βίντεο που διέρρευσε από τη φωτογράφιση, πόζαρε με άνεση στον φακό.

Η διαμάχη με τον Κοντονή για τον κομμουνισμό 

Το 2017, σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση είχε ασκήσει, με άρθρο της, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή, αναφερόμενη σε εγκλήματα των κομμουνιστικών καθεστώτων, για τα οποία γίνεται δημόσια συζήτηση, μετά την απουσία της ελληνικής κυβέρνησης από την εκδήλωση της εσθονικής προεδρίας για τα θύματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων της Ευρώπης. Με άρθρο της σε σαββατιάτικη εφημερίδα, η ευρωβουλευτής ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «αν ο ΣΥΡΙΖΑ ενοχλείται από τις εθνικές επετείους, τις παρελάσεις, την ιστορική μνήμη, τη γλώσσα, την παράδοση, την παιδεία, την αριστεία, τα σύμβολα, τις αξίες, αν δεν θέλει να θυμάται, αυτό είναι ύβρις για τους Έλληνες».

«Κοντονή ακούς; Κομμουνιστές εγκληματίες σκότωσαν τον παππού μου. Ακούς; Κομμουνιστές εγκληματίες έκαψαν το σπίτι της οικογένειάς μου, αφού το καταλήστεψαν. Φοβισμένες οι γυναίκες του σπιτιού κοιμόντουσαν τυλιγμένες σε κουβέρτες σε χαντάκια κοντά στο σπίτι, έως ότου εξαναγκάστηκε η γιαγιά μου να εγκαταλείψει ξανά τον τόπο της, την Κωνσταντία Μακεδονίας, για να γλιτώσει τα παιδιά της. Μετά από έναν ακόμη δραματικό ξεριζωμό, βρήκαν καταφύγιο στους προσφυγικούς δρόμους των Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης. Γιατί; Απλοί άνθρωποι ήταν, χωρίς πολιτική δράση. Πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Ξένοι εκεί, ξένοι και εδώ. Στην Ελλάδα.

eva_kaili

Οι δικές μας ιστορικές μνήμες είναι ριζωμένες μέσα μας, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ενοχλείται από τις εθνικές επετείους, τις παρελάσεις, την ιστορική μνήμη, τη γλώσσα, την παράδοση, την παιδεία, την αριστεία, τα σύμβολα, τις αξίες, αν δεν θέλει να θυμάται, αυτό είναι ύβρη για τους Έλληνες και μετά την ύβρη έρχεται η νέμεσις. Αυτή η θρασύτατη κυβέρνηση, που με εντολές ξένων ξεπουλάει την περιουσία των Ελλήνων, δεν έχει ιδεολογία, παρά μόνο ιδιοτέλεια, ιδεοληπτικές εμμονές και πλάνο αποδόμησης και κατάλυσης του κράτους.

Όσες ηγεσίες, όμως, καπηλεύτηκαν τις θυσίες των απλών αγωνιστών της Αριστεράς για ελευθερία και Δημοκρατία, παρά το μανδύα αριστερής ιδεολογίας, ηττήθηκαν. Τα απομεινάρια αυτής της νοοτροπίας, που δεν έχουν φραγμούς και αναστολές, ασυγχώρητοι, ανιστόρητοι, αμόρφωτοι, που επιζητούν ένα νέο εθνικό διχασμό αντί να καλούν για εθνική ενότητα, ομοψυχία και συμφιλίωση, θα ηττηθούν και πάλι. Στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Κοντονή ακούς; Κομμουνιστές εγκληματίες σκότωσαν τον παππού μου. Ακούς; Κομμουνιστές εγκληματίες έκαψαν το σπίτι της οικογένειάς μου, αφού το καταλήστεψαν.

Έγκλημα είναι η ενοχή για πράξη άδικη που τιμωρείται από τον νόμο. Εγκλήματα με ιδεολογικό μανδύα και εγκλήματα χωρίς μανδύα είναι πάντα εγκλήματα. Και αν διεπράχθη έγκλημα, πρέπει να τιμωρηθεί, χωρίς συγκρίσεις και χωρίς εξισώσεις. Αυτά, Κοντονή. Ρώτα για να μαθαίνεις». Αξίζει να σημειωθεί ότι το άρθρο της Εύας Καϊλή στην εφημερίδα «Ειδήσεις» προκάλεσε αντιδράσεις, με χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να ισχυρίζονται ότι ο παππούς της ήταν δοσίλογος και μαυραγορίτης και την ίδια να απαντά, μέσω Twitter, ότι θα κάνει «αγωγή σε όποιον αναδημοσιεύει συκοφαντίες και ψέματα. Η “λάσπη” τιμωρείται σε μια δημοκρατία».

Οι σεξιστικές επιθέσεις και το bullying από βουλευτές του ίδιου κόμματος

Το 2011 και ενώ στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, η δυσαρέσκεια με τα Μνημόνια είχε ηλεκτρίσει επικίνδυνα το κλίμα και το κόμμα ήταν στα πρόθυρα εμφυλίου, ένα επεισόδιο έφερε στο προσκήνιο τη βουλευτή. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας κι ενώ η Καϊλή είχε σηκωθεί όρθια και φώναζε για τη διακοπή της συνεδρίασης και γιατί δεν της δινόταν ο λόγος, ο Σωκράτης Ξυνίδης είπε: «Σιγά την καλτσοδέτα». Όπως ήταν φυσικό η δήλωση είχε αποδοκιμαστεί έντονα. Η ίδια είχε κρατήσει, τότε, χαμηλούς τόνους και αρκέστηκε να σχολιάσει το γεγονός, λέγοντας πως «λυπάται για λογαριασμό κάποιων που πιστεύουν πως οι γυναίκες δεν θα έχουν λόγο».

Πριν από ένα χρόνο, η ίδια αποκάλυψε ότι έχει δεχτεί υποτιμητικά σχόλια και από άλλους βουλευτές, τους οποίους και είχε καταγγείλει στο πειθαρχικό του κόμματός της. «Αυτές τις συμπεριφορές έπρεπε να τις καταγγείλει ο ίδιος ο Παπανδρέου και δεν το έκανε. Πιστεύω ότι μια γυναίκα όπως η Φώφη Γεννηματά τέτοιες συμπεριφορές δεν θα τις ανεχόταν», είχε δηλώσει.

Οργή των τουρκικών ΜΜΕ και για την Εύα Καϊλή

Έξαλλος εμφανίστηκε  ο τουρκικός Τύπος με την Ελληνίδα ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, επειδή «στοχοποίησε την Τουρκία για το μεταναστευτικό».Η Ελληνίδα αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχολιάζοντας ένα βίντεο που δείχνει την τουρκική ακτοφυλακή να επιτίθεται σε μετανάστες, ανέφερε ότι η Τουρκία «εργαλειοποιεί τις μεταναστευτικές ροές, παραβιάζοντας το Κοινό Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας».

Το άρθρο της Hurriyet είχε τίτλο «Σκανδαλώδης δήλωση κατά της Τουρκίας από Ελληνίδα πολιτικό». «Η Τουρκία είναι για μία ακόμα φορά στην ατζέντα της γειτονικής Ελλάδας. Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εντάχθηκε στο άρμα των πολιτικών που στοχοποιούν την Τουρκία. Η Ελληνίδα πολιτικός έκανε μία σκανδαλώδη δήλωση κατά της Τουρκίας», σημείωνε  η Χουριέτ. Το άρθρο αναφέρθηκε  σε χωρίς τέλος «χειρισμό» των μεταναστών από την πλευρά της Ελλάδας. Σημειώνει δε ότι παρά το ότι ο τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου «άλλαξε τις συντεταγμένες ώστε να φαίνεται ότι τα πρόσφατα γεγονότα έλαβαν χώρα στα τουρκικά χωρικά ύδατα, οι Έλληνες πολιτικοί συνεχίζουν τους αβάσιμους ισχυρισμούς κατά της Τουρκίας».

Η Εύα Καϊλή διεγράφη άμεσα από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη που έγραψε στο Twitter: «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής».

 


Πηγή

Διαβάστε επίσης: