Ο φpικτός, αναγκαστικός γάμος μιας 6χρονης στην Τουρκία

December 21, 2022

Ο φpικτός, αναγκαστικός γάμος μιας 6χρονης στην Τουρκία


Διαφ.

«Το ότι δεν είναι φυσιολογικό να παντρεύεται κανείς σε ηλικία έξι χρονών, το συνειδητοποίησα ψάχνοντας στο Ίντερνετ από το κινητό μου.»

 



«Το ότι δεν είναι φυσιολογικό να παντρεύεται κανείς σε ηλικία έξι χρονών, το συνειδητοποίησα ψάχνοντας στο Ίντερνετ από το κινητό μου» δηλώνει στην κατάθεσή της η νεαρή γυναίκα, 24 χρονών σήμερα.

Όταν ήταν έξι χρονών ο πατέρας της την είχε αναγκάσει να παντρευτεί έναν άνδρα 39 ετών. Τόσο ο πατέρας, όσο και ο γαμπρός, ήταν επιφανή μέλη της τουρκικής υπερσυντηρητικής κοινότητας Ισμαήλ Αγά. Παντρεύτηκαν με παραδοσιακό ισλαμικό εθιμοτυπικό, με έναν ιμάμη να ευλογεί τον γάμο τους.

Στην Τουρκία η συγκεκριμένη τελετή δεν θεωρείται νομικά δεσμευτική. Πολλά ζευγάρια όμως, μετά τον πολιτικό γάμο, την επιθυμούν ως ένδειξη σεβασμού στην παράδοση. Αυτό ισχύει τόσο για τους θρησκευόμενους μουσουλμάνους, όσο και για εκείνους που τηρούν αποστάσεις από τη θρησκεία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως ο πολιτικός γάμος έγινε όταν η κοπέλα ενηλικιώθηκε, συμπληρώνονρας τα 18 της χρόνια. Στο μεταξύ, το ζευγάρι έχει χωρίσει.

Η ιστορία του δημοσιοποιήθηκε μόνον όταν αποφάσισε να καταθέσει μήνυση η γυναίκα και τόλμησε να ψάξει το θέμα ο δημοσιογράφος της αριστερής εφημερίδας BirGün Τιμούρ Σοϊκάν. Την εποχή που η γυναίκα ήταν ακόμη σε παιδική ηλικία ο άνδρας την κακοποίησε σeξουαλικά. Η εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα εναντίον του και τον κατηγορεί για «βιασμό ανήλικης». Μέρος του αποδεικτικού υλικού είναι και μια φωτογραφία από την ημέρα του γάμου.

lifo


Πηγή

Διαβάστε επίσης: