Οι τελευταίες στιγμές μιας 76χρονης Βρετανής που έκανε ευθανασία -Ηπιε σαμπάνια, άκουσε το αγαπημένο της τραγούδι και πέθανε [εικόνες]

January 3, 2023

Οι τελευταίες στιγμές μιας 76χρονης Βρετανής που έκανε ευθανασία -Ηπιε σαμπάνια, άκουσε το αγαπημένο της τραγούδι και πέθανε [εικόνες]



Μια πρώην συγγραφέας παιδικών βιβλίων πέθανε σε κλινική ευθανασίας στην Ελβετία, αφού απόλαυσε ένα τελευταίο ποτήρι σαμπάνια και άκουσε το αγαπημένο της τραγούδι.

Η 76χρονη Ντόουν Βόις Κούπερ, έκανε μόνη υης μια θανατηφόρα ένεση με βαρβιτουρικά, ενώ ήταν περιτριγυρισμένη από τους φίλους της στην κλινική Lifecircle στην Ελβετία.



H 76χρονη, η οποία υπέφερε από σοβαρή αρθρίτιδα, επαναλαμβανόμενες αιμορραγίες εγκεφάλου και επιληψία, απόλαυσε ένα ποτήρια σαμπάνια, άκουσε το αγαπημένο της τραγούδι «Day is Done» του Νικ Ντρέικ και είπε στους δακρυσμένους φίλους και το ιατρικό προσωπικό «ευχαριστώ» προτού πέσει σε βαθύ ύπνο και πεθάνει.

Η Βόις Κούπερ είχε αγωνιστεί για τη νομιμοποίηση της ευθανασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία επί του παρόντος τιμωρείται με φυλάκιση έως και 14 χρόνια στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Η γυναίκα ζούσε μόνη της στο Σεβενόουκς του Κεντ.

Μιλώντας στην Mirror πριν τον θάνατό της, είπε ότι η ζωή της ήταν «ατελείωτη, συχνά δύσκολη και συνήθως επίπονη» και περιλάμβανε την «καθημερινή διαχείριση πολλών, ανίατων θεμάτων».

 

H Ντόουν Βόις απόλαυσε ένα ποτήρι σαμπάνια με τους φίλους της προτού χορηγήσει στον εαυτό της την θανάσιμη ένεση

Ο αγώνας της για να αλλάξει το νομοσχέδιο για την ευθανασία στην Βρετανία

Ο θάνατός της έρχεται καθώς οι ακτιβιστές γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιώματος στο Θάνατο και την ώρα που μια δημοσκόπηση του YouGov διαπιστώνει πως η πλειοψηφία των Βρετανών βουλευτών υποστηρίζει την αλλαγή του νόμου για να επιτραπεί η ευθανασία στη Βρετανία.

Μια πρόταση για το νόμο που υπέβαλε η βαρόνη Μίτσερ αφορά μόνο άτομα που έχουν λιγότερους από 6 μήνες ζωής.

Αλλά η 76χρονη Βόις Κούπερ λέει πως πιστεύει ότι οι προτάσεις είναι πολύ περιοριστικές και πως θα προτιμούσε ένα μοντέλο καναδικού τύπου – όπου όσοι πάσχουν από μια μη αναστρέψιμη βαριά ασθένεια να μπορούν να υποβάλουν αίτηση για θάνατο.

Οι επικριτές του υποβοηθούμενου θανάτου φοβούνται πως η νομιμοποίηση θα μπορούσε να ωθήσει τα άτομα με αναπηρία και τους ηλικιωμένους που θεωρούν τους εαυτούς τους βάρος των άλλων, να βάλουν τέλος στη ζωή τους.

Η Βόις Κούπερ ήλπιζε ότι θα μπορούσε να δείξει τις εγγυήσεις που υπάρχουν για να σταματήσει οποιαδήποτε κατάχρηση του συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων να υποβάλει το ιατρικό της ιστορικό, να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους θέλει να πεθάνει και να αποδείξει την διανοητική της ικανότητα.

Μόλις βρέθηκε στην Ελβετία αξιολογήθηκε από δύο ξεχωριστούς γιατρούς και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην κλινική Lifecircle όπου δύο άνθρωποι βάζουν τέλος στη ζωή τους κάθε εβδομάδα.

Η 76χρονη πέθανε παρουσία των φίλων της σε κλινική στην Ελβετία

Η 76χρονη υπέβαλε αίτηση για ευθανασία πριν από δύο χρόνια, αφότου εξέτασε πρώτα τις επιλογές της το 2017, όταν η ποιότητα της ζωής της άρχισε να επιδεινώνεται.

Στην πιο διαφημισμένη κλινική Dignitas, οι ασθενείς πίνουν ένα θανατηφόρο κοκτέιλ φαρμάκων, αλλά το προσωπικό του Lifecircle έφτιαξε μία ένεση, την οποία οι παραλήπτες χορηγούν μόνοι τους στον εαυτό τους. Όπως λέει η ίδια, ήθελε να πεθάνει νωρίς γιατί ήταν ακόμα σε θέση να ταξιδεύει αντί να συνεχίσει απλά να ζει.

Απαντώντας στους επικριτές της, είπε ότι όσοι μπορεί να λένε πως «δείχνει μια χαρά», δεν καταλάβαιναν τις «δυσκολίες» της καθημερινότητάς της.

Ο φίλος της Άλεξ Παντόλφο, ο οποίος έχει εκδηλώσει Αλτσχάιμερ και σκοπεύει επίσης να πεθάνει στην ίδια κλινική, προτού επιδεινωθεί πολύ η κατάσταση της υγείας του, θα συνεχίσει τη μάχη της για την ευθανασία στη Βρετανία.

Οι τελευταίες της στιγμές

Η Βόις Κούπερ πέρασε τις τελευταίες της στιγμές με τους φίλους της και τους συναδέρφους της, Παντόλφο και Μιράντα Τάκετ, με το κρεβάτι της να είναι τοποθετημένο μπροστά από ένα παράθυρο για να κοιτάζει έξω τα δέντρα.

Η πρόεδρος της κλινικής, Δρ. Έρικα Πρίσινγκ, έκανε στη συνέχεια στην 76χρονη τέσσερις τελευταίες ερωτήσεις στην κάμερα: Ποιο είναι το όνομά σας, ποια είναι η ημερομηνία γέννησής σας, αν μπορείτε να μου πείτε γιατί ήρθατε εδώ και εάν ξέρετε τι θα συμβεί εάν χορηγήσετε στον εαυτό σας αυτή την ένεση. Στη συνέχεια, ακούγοντας το αγαπημένο της τραγούδι και κρατώντας το χέρι των αγαπημένων της προσώπων, η Βόις Κούπερ έκανε την ένεση στον εαυτό της.

Φωτογραφίες: The Mirror

iefimerida.gr


Πηγή

Διαβάστε επίσης: