«Έπεσε πολύ ξύλο…»: Η μαρτυρία που τα αλλάζει όλα μία μέρα μετά την κηδεία του 16χρονου Βασίλη Τόπαλου

January 6, 2023

«Έπεσε πολύ ξύλο…»: Η μαρτυρία που τα αλλάζει όλα μία μέρα μετά την κηδεία του 16χρονου Βασίλη Τόπαλου


Διαφ.

Αναπάντητα ερωτήματα υπάρχουν για τον αιφνίδιο θάνατο του 16χρονου πυγμάχου, Βασίλη Τόπαλου, κατά τη διάρκεια αγώνα σπάρινγκ.



Οι έρευνες εστιάζονται στα πρόσωπα που το πρωινό της 16ης Δεκεμβρίου βρισκόντουσαν στο γυμναστήριο του Νίκου Γιδάκου στον Ταύρο και ήταν αυτόπτες μάρτυρες των όσων διαδραματίστηκαν πάνω στο ρινγκ μέχρι τη στιγμή που ο άτυχος Βασίλης εγκατέλειψε για να πάρει ανάσες, όντας καταπονημένος από τα συνεχή σπάρινγκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, o 16χρονος «έβαλε γάντια» με επτά συναθλητές του, ανάμεσα τους και ο 25χρονος Γεωργιανός μποξέρ με τους 200 αγώνες στο ενεργητικό του. Μάλιστα, μάρτυρες έχουν καταθέσει στην αστυνομία ότι οι πυγμάχοι αντάλλαξαν δυνατά χτυπήματα μεταξύ τους. «Έγινε σπάρινγκ και ο μικρός δέχθηκε πολλές γροθιές», φέρεται να κατέθεσε ένας εξ αυτών.

16χρονου

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας που διεξάγουν τις έρευνες με εντολή του εισαγγελέα Πρωτοδικών διαπίστωσαν κατά την επιτόπια αυτοψία στο γυμναστήριο ότι δεν υπάρχει βιντεοληπτικό υλικό.

Ελήφθησαν ένορκες καταθέσεις από γιατρούς, από παρευρισκόμενους στο συγκεκριμένο γυμναστήριο καθώς και από πρόσωπα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του θανόντος. Ψύχραιμος ο πατέρας του αθλητή, Δημήτρης Τόπαλος, κατέθεσε στην αστυνομία πως ήταν ατύχημα και πως ήταν «η κακιά στιγμή», όπως είχε δηλώσει και στο protothema.gr.

Υπενθυμίζεται ότι η γιαγιά του 16χρονου είχε δηλώσει με τη σειρά της στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha ότι «εμείς μάθαμε ότι έγινε σπάρινγκ, πως τον βάλανε με έναν 20χρονο κάπου στα 70 κιλά και το δικό μας παιδί ήταν 60 κιλά και 16 ετών».

Τα τρία μεγάλα ερωτήματα των αρχών

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star, τρία είναι τα βασικά ερωτήματα που ζητούν απάντηση για τα αίτια θανάτου του 16χρονου Βασίλη και τα οποία ερευνούν οι αστυνομικοί της αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους:

Ο άτυχος Βασίλης είχε κάνει σπάρινγκ πριν καταρρεύσει;

Αυτόπτης μάρτυρας, o οποίος κλήθηκε σήμερα και κατέθεσε στην Ασφάλεια, μιλώντας αποκλειστικά στο Star αποκαλύπτει: «Δεν κάναμε σπάρινγκ, κάναμε στοχάκια. Προπόνηση. Τελείωσε η προπόνηση και πήγε στην τουαλέτα, μάλλον για να κάνει εμετό, δε φαινόταν καλά, γύρισε να ρίξει νερό στο πρόσωπό του και χτύπησε στον νεροχύτη. Ήταν σοκαριστικό».

Όλες οι καταθέσεις που έχει μέχρι και αυτήν την ώρα στα χέρια της η Ασφάλεια μιλούν για «έντονη και απαιτητική προπόνηση».

Ο Βασίλης εκείνη την ημέρα προπονούνταν με ακόμα τρεις αθλητές. Ωστόσο, η έρευνα είναι σε εξέλιξη και συνεχώς καλούνται πρόσωπα.

Το δεύτερο ερώτημα είναι αν το παιδί έπαιρνε κάποια ουσία ή φάρμακο.

Η Ασφάλεια δίνει μεγάλη σημασία στην τοξικολογική εξέταση, την οποία αναμένει, όπως και στις εξετάσεις που έκανε ο 16χρονος όταν πήγε στο νοσοκομείο.

Το τρίτο ερώτημα είναι αν ο Βασίλης Τόπαλος εκείνη την ημέρα φορούσε κάσκα. Είχε λάβει μέτρα προστασίας στο γυμναστήριο;

Ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου στον Ταύρο τονίζει: «πάντα φοράμε κάσκες, πάντα φοράμε γάντια. Σφύριξα το ταϊμ, συνέχισε να γίνεται η προπόνηση κι εκεί άκουσα τις φωνές ενός αθλητή από το γυμναστήριο ο οποίος μας φώναξε και βγήκα κατευθείαν έξω από την πόρτα του γυμναστηρίου. Είδα τον πατέρα του, τον κύριο Δημήτρη, να τον κρατάει στα χέρια του. Τον έπιασα, του έριξα λίγο νερό, γιατί δεν είχα καταλάβει τι συνέβη».

Ασύλληπτη τραγωδία: 42χρονος δολοφόνησε γυναίκα, πεθερά και τα 5 παιδιά του πριν αυτοκτονήσει




 

Μεγαλύτερης ηλικίας και κατηγορίας οι αντίπαλοι του 16χρονου

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ΕΡΤ, στις αρχές έχουν καταθέσει οι τρεις «αντίπαλοί» του, οι οποίοι ήταν εκείνη την ημέρα στο γυμναστήριο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι τρεις ήταν μεγαλύτερης ηλικίας αλλά και κατηγορίας από τον 16χρονο, δηλαδή ζύγιζαν 6-7 κιλά περισσότερα από αυτόν.

Αυτό σημαίνει ότι τυχόν χτυπήματα θα ήταν πιο βαριά λόγω τόσο της μυϊκής δύναμης των αντιπάλων του 16χρονου, αλλά και του βάρους που είχαν, καθώς θα ήταν μεγαλύτερη από αυτή που είχε συνηθίσει ο πρωταθλητής Ευρώπης.

Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν πως ο ένας από αυτούς είναι ένας 25χρονος Γεωργιανός με εμπειρία 200 αγώνων! Οι αστυνομικοί έχουν πάρει μέχρι στιγμής 20 καταθέσεις στην προσπάθειά τους να διαλευκάνουν τις συνθήκες θανάτου του πρωταθλητή Ευρώπης.

Όπως λέει στην ΕΡΤ ο ομοσπονδιακός προπονητής του 16χρονου, Αρτούρ Μικαελιάν, είχε δώσει οδηγίες στους αθλητές της Εθνικής Ομάδας για χαλάρωση ενός μήνα. «Τους μάζεψα όλους και τους είπα, από εδώ και πέρα μέχρι την Πρωτοχρονιά δεν πρέπει να κάνετε ούτε πρωταθλητισμό, αθλητισμό, γυμναστική, τίποτα άλλο, χωρίς ένταση, χωρίς τίποτα».

Οι αστυνομικοί ερευνούν κατά πόσο ο 16χρονος έκανε σπάρινγκ με μεγαλύτερης ηλικίας και περισσότερων κιλών αθλητές, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να έχει ενημερωθεί η ομοσπονδία πυγμαχίας. «Το σπάρινγκ είναι ένας αγώνας που και οι δύο αθλητές δίνουν το 100% της δύναμής τους πάνω στο ρινγκ», εξήγησε ο Παναγιώτης Ντουμάζιος, προπονητής πυγμαχίας.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: