«Έρχονται οι… Πιγκουινήδες μέρες»: Προειδοποίηση Μαρουσάκη, προ των πυλών κακοκαιρία με καταιγίδες και χιόνια

January 8, 2023

«Έρχονται οι… Πιγκουινήδες μέρες»: Προειδοποίηση Μαρουσάκη, προ των πυλών κακοκαιρία με καταιγίδες και χιόνια


Διαφ.

«Διάλειμμα» για κακοκαιρία θα κάνει το σκηνικό καιρού τις επόμενες ημέρες, θυμίζοντας έστω και λίγο πως έχουμε χειμώνα και όχι άνοιξη.Η σύντομη αυτή κακοκαιρία θα φέρει βροχές, καταιγίδες, ενισχυμένους ανέμους αλλά και χιόνια, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Μάλιστα, ο ίδιος κάνοντας πρόβλεψη και για το πώς μπορεί να κινηθεί το βαρομετρικό είπε τη χαρακτηριστική φράση «Μετά τις Αλκυονίδες έρχονται οι Πιγκουινήδες», αναφερόμενος στην βαρυχειμωνιά που μπορεί να έρθει τον Φεβρουάριο.

Αναλυτικά η ενημέρωση από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη

«Κακοκαιρία προ των πυλών

Μετά από πολλές πολλές ημέρες καλοκαιρίας, βαρομετρικό χαμηλό από την κεντρική Ευρώπη θα προσπαθήσει να θυμίσει κάτι από προχωρημένο φθινόπωρο στη χώρα μας προκαλώντας σύντομη κακοκαιρία με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές – καταιγίδες αλλά και τους ενισχυμένους ανέμους στα πελάγη μας.

Δεν θα απουσιάζουν δε και τα χιόνια από ορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας. Έπρεπε να φτάσουμε πλέον στα μισά του Γενάρη για να θυμηθούμε κάτι από κακοκαιρία στη χώρα μας.

Να θυμίσω στο σημείο αυτό την από αρχές Δεκέμβρη μακροπρόθεσμη εκτίμησή μας που παρουσιάστηκε στον τηλεοπτικό μας σταθμό #OPENnews όπου κάναμε λόγο για ανοιξιάτικα Χριστούγεννα που θα θύμιζαν περισσότερο Πάσχα παρά Χριστούγεννα και τα ονομάσαμε Πασχούγεννα προκαλώντας διάφορες αντιδράσεις. Ακολούθησε και νεότερη εκτίμησή μας λίγες ημέρες αργότερα όπου στην ουσία δίναμε ήπιο – ανοιξιάτικο καιρό μέχρι και τα Θεοφάνεια όπου κι εδώ επαληθευτήκαμε.

Η τάση μέχρι και το τέλος του μήνα

Τα μακροπρόθεσμα μοντέλα που τρέχουμε στον τηλεοπτικό μας σταθμό δεν δίνουν αξιόλογο χειμωνιάτικο σκηνικό μέχρι και το τέλος του μήνα. Η κατάσταση αυτή οφείλεται στην έντονη κινητικότητα των βαρομετρικών χαμηλών στον βόρειο Ατλαντικό ωκεανό και σαφώς συνδέεται με τις έντονες – ακραίες καιρικές καταστάσεις που βιώνει τελευταία η βόρεια Αμερική. Αυτή η ροή των πλανητικών κυμάτων Rossby δεν επιτρέπει στο ατμοσφαιρικό βουνό των Αζορών να ανέβει σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη προκειμένου με τη σειρά του να κατεβάσει τον πολικό αέρα νοτιότερα. Η όλη αυτή ροή εμποδίζει και το ατμοσφαιρικό βουνό της Σιβηρίας να κινηθεί δυτικότερα και νοτιότερα. Επομένως μέχρι και το τέλος του μήνα δεν θα πρέπει να περιμένουμε αξιόλογο και κυρίως με διάρκεια κρύο. Κάποιες “φωτοβολίδες” κρύου ίσως τις δούμε χωρίς όμως να είναι σε θέση να διαμορφώσουν ένα οργανωμένο χειμωνιάτικο σκηνικό.

«Είχα δακρύσει πάρα πολύ στο σπίτι»: Κατάθεση ψυχής από την Ελεωνόρα Ζουγανέλη

Μετά τις Αλκυονίδες έρχονται οι Πιγκουινήδες???

Η εξέλιξη που περιγράψαμε παραπάνω ενδέχεται να οδηγήσει σε βαρυχειμωνιά τον Φεβρουάριο χωρίς όμως να έχουμε ακόμη επαρκή στοιχεία για να προβούμε σε βαθύτερες αναλύσεις.

Προφανώς αυτή η έντονη δυτική ροή ή αλλιώς ζωνική κυκλοφορία θα λάβει κάποια στιγμή τέλος ή θα εξασθενίσει αρκετά δίνοντας την ευκαιρία στα ατμοσφαιρικά βουνά να κινηθούν πιο βόρεια για να κατεβάσουν το ψύχος. Εμείς θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο που ακόμη φαντάζει πολύ μακρινό για να βγει σαν μια εκτίμηση, η εμπειρία όμως οδηγεί προς τα εκεί.

Ακολουθεί χάρτης όπου με τους χρωματισμούς αποτυπώνονται οι βροχοπτώσεις που αναμένονται από το απόγευμα της Δευτέρας και μέχρι το βράδυ της Τετάρτης περίπου. Όσο πιο σκούρα τα χρώματα τόσο πιο έντονα φαινόμενα προβλέπονται.

Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες!».


Πηγή

Διαβάστε επίσης: