Ξημέρωσε μαύρη μέρα στο Ποδόσφαιρο: Νεκρός ο 22χρονος Δημήτρης Σκόνδρας – Η οικογένεια δωρίζει τα όργανά του

January 11, 2023

Ξημέρωσε μαύρη μέρα στο Ποδόσφαιρο: Νεκρός ο 22χρονος Δημήτρης Σκόνδρας – Η οικογένεια δωρίζει τα όργανά του



Την τελευταία του πνοή άφησε ο 22χρονος ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής Δημήτρης Σκόνδρας, ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο. Η είδηση αυτή βύθισε στο πένθος ολόκληρη την τοπική κοινωνία της Πάτρας.



Ο νεαρός κατέρρευσε το Σάββατο, ενώ εργαζόταν στην επιχείρηση του πατέρα του στην Πάτρα και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

Ο Πατρινός ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής νοσηλευόταν στη ΜΕΘ με εκτεταμένη εγκεφαλική αιμορραγία

Ο νεαρός ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής είχε εκτεταμένη εγκεφαλική αιμορραγία και παρότι οι γιατροί του ΠΓΝΠ έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τον κρατήσουν στη ζωή, δεν τα κατάφεραν και ο 22χρονος χαρακτηρίστηκε «κλινικά και εγκεφαλικά νεκρός». Πριν από λίγο καιρό είχε ολοκληρώσει την στρατιωτική του θητεία, ενώ ήταν ανιψιός του υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Ιωάννη Πετρούτσου.

Αργά το βράδυ της Τρίτης, πιστοποιήθηκε ο εγκεφαλικός θάνατος, μετά από τις εξειδικευμένες εξετάσεις που έγιναν από τους γιατρούς της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών όπου και νοσηλευόταν διασωληνωμένος από το περασμένο Σάββατο.

Ο άτυχος Δημήτρης υποστηρίζεται μηχανικά καθώς οι γονείς του μέσα από τον ανείπωτο πόνο τους πήραν τη γενναία απόφαση επιδεικνύοντας μεγαλοψυχία να δωρίσουν τα όργανά του για να σωθούν άλλες ζωές.

«Η οικογένειά μου θρηνεί άλλο ένα παλικάρι»

Η θεία του 22χρονου Πατρίνού ποδοσφαιριστή, Μαρία Σταθά Δελδήμου ανάρτησε την είδηση:

«Δυστυχώς ο Δημήτρης μας δεν τα κατάφερε στη μάχη που έδωσε ώστε να κρατηθεί στη ζωή. Η οικογένεια μου και η οικογένειά του Αχαϊκού ποδοσφαίρου από απόψε θρηνεί άλλο ένα παλικάρι.

Οι γονείς του έχουν πάρει μια γενναία απόφαση ώστε να δωρίσει τα όργανα του και αυτό μας κάνει περήφανους. Θα σε θυμόμαστε για πάντα Δημήτρη μου!»

Ο πατέρας του 22χρονου Δημήτρη, Ανδρέας Σκόνδρας, είχε πει χθες στο Star ότι περιμένουν να δουν την εξέλιξη της υγείας του και πως προσεύχονται.

Ο Δημήτρης Σκόνδρας είχε αγωνιστεί στο παρελθόν στον Ατρόμητο Λάππα και στον ΑΠΣ Πάτραι, ενώ πρώτη του ομάδα ήταν ο Αχαϊκός. Το σωματείο αποχαιρέτησε τον 22χρονο με ανάρτησή του:

«Δυστυχώς ο Δημήτρης δεν τα κατάφερε και δεν είναι μαζί μας! Δημήτρη ήσουν ένας επίγειος Άγγελος τώρα είσαι Άγγελος στον ουρανό. Καλό παράδεισο από την πρώτη σου ομάδα τον Αχαϊκό».

Η οικογένεια δωρίζει τα όργανά του

Η απώλεια ενός ακόμα νέου παιδιού, έρχεται να προστεθεί στις πρόσφατες του 16χρονου Διονύση στον Λάλα Ηλείας, του 18χρονου Γρηγόρη από το Αγρίνιο, του 6χρονου Θωμά από τα Γρεβενά και της 21χρονης Εμμανουέλας Καριωτάκη από την Κρήτη.

Τόσο η οικογένεια του 18χρονου Γρηγόρη που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο στο Αγρίνιο, όσο και του 6χρονου Θωμά που έπαθε ανακοπή καρδίας στο σπίτι του στα Γρεβενά αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανά τους και να δώσουν ζωή σε άτομα που είχαν ανάγκη, όπως τον 14χρονο Άγγελο, έναν από τους λήπτες των οργάνων που διαγνώστηκε με νεφρική ανεπάρκεια στα 4 του χρόνια και αναγκαζόταν να υποβάλλεται διαρκώς σε αιμοκαθάρσεις.

Πάμπλουτος σε ένα βράδυ: Αυτός είχε την έμπνευση του αιώνα – Με 3€ κέρδισε 6,1 εκατομμύρια στο Τζόκερ

Το ίδιο συνέβη και με την περίπτωση του μικρού Θωμά, του οποίου οι νεφροί και οι κερατοειδείς θα μεταμοσχευθούν στην Ελλάδα, ενώ για την καρδιά, τους πνεύμονες και το ήπαρ βρέθηκαν λήπτες στην Ιταλία. Οι γιατροί από Ελλάδα και Ιταλία που συμμετείχαν για την αφαίρεση οργάνων του 6χρονου, κράτησαν ενός λεπτού σιγή για να τιμήσουν έτσι το αγοράκι και τους γονείς του, για την απόφασή τους να δωρίσουν τα όργανά του.

Φυσικά είχε προηγηθεί η απόφαση των γονέων της Εμμανουέλας Καριωτάκη η οποία κατέληξε όταν ένα αμάξι την παρέσυρε και τη χτύπησε δύο φορές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα η δωρεά οργάνων της 21χρονης Κρητικιάς φοιτήτριας στάθηκε η αιτία για αύξηση της επισκεψιμότητας στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, οπού εγγράφηκαν 1000 νέοι δωρητές οργάνων μέσα σε λίγες μέρες, κάνοντας μία κορύφωση στη συνήθως οριζόντια γραμμή στο ρυθμό της δωρεάς οργάνων στη χώρα μας.

Πάντως η Ελλάδα παραμένει στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.)

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αναλογία του αριθμού μεταμοσχεύσεων από πτωματικούς δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ελλάδα είναι 4,1 δότες για το έτος 2018, 4,8% για το 2019 και περίπου 5% το 2020, την στιγμή που στην Ισπανία είναι πάνω από 40%, στην Κροατία 33.3%, στο Βέλγιο 30,5% και στη Μάλτα 30%.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη πτώση σε δωρεές και μεταμοσχεύσεις πανελληνίως, κάτι που οφείλεται κυρίως στην απροθυμία των συγγενών να συναινέσουν στη δωρεά οργάνων προσφιλών τους προσώπων που χάθηκαν.

Από έναν δότη μπορεί να σωθούν έως και 8 ζωές

Η μεταμόσχευση αποτελεί τη μόνη θεραπευτική λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα και την πιο αποτελεσματική λύση για την τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από έναν δότη μπορεί να σωθούν έως και 8 ζωές, που χρήζουν μεταμόσχευσης οργάνων, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα τα ποσοστά δωρεάς οργάνων είναι δραματικά χαμηλά. Είναι ενδεικτικό πως από τους 12.000 νεφροπαθείς στην Ελλάδα είναι ενταγμένοι στη λίστα για μεταμόσχευση μόνο οι 1.300, με το μέσο όρο αναμονής να είναι 9 χρόνια.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: