Τώρα εξηγείται: Σε τι χρησιμεύουν τα «καρφιά» που υπάρχουν στις τσέπες του τζιν μας

January 10, 2023
Ίσως και να μην τα είχες προσέξει καν, αλλά βρίσκονται σταθερά εκεί εδώ και πάνω από έναν αιώνα.

Όλοι μας είμαστε εξοικειωμένοι με τα τζιν παντελόνια. Τα φοράμε από το πρωί μέχρι το βράδυ, σε κάθε ηλικία και σε κάθε περίσταση. Κάποιοι μάλιστα δεν νιώθουν άνετα με κανένα άλλο παντελόνι και θέλουν να έχουν πάνω τους συνεχώς ένα τζιν. Γούστα είναι αυτά. Υπάρχουν ωστόσο κάποια «μυστήρια» που κουβαλά μαζί του το συγκεκριμένο ρούχο.


Διαφ.

Το μεγαλύτερο είναι δίχως αμφιβολία αυτό της μικρής τσέπης στη δεξιά πλευρά. Μπορεί οι περισσότεροι να μην είχαμε ιδέα γιατί βρίσκεται εκεί και να μας φαινόταν εντελώς αχρείαστη, όμως υπήρχε λόγος. Η τσέπη αυτή, λοιπόν, ονομάζεται watch pocket (τσέπη ρολογιού) και σε αυτό το σημείο, όταν πρωτοδημιουργήθηκαν τα τζιν, οι άνδρες που το φόραγαν συνήθιζαν να τοποθετούν το ρολόϊ τους, το γνωστό και ως ρολόι τσέπης.

....

Το δεύτερο «μυστήριο» αφορά τα «καρφιά» που βρίσκονται στις γωνίες της τσέπης κάθε τζιν. Μπορεί σήμερα κι αυτά να μην χρησιμεύουν σε τίποτα, αλλά κάποτε είχαν λόγο ύπαρξης. Πιο συγκεκριμένα, στη δεκαετία του 1870, οι εργάτες φορούσαν το τζιν στη δουλειά, αλλά διαπίστωσαν ότι οι γωνίες των τσεπών τους σκίζονταν εύκολα.

Σε μια προσπάθεια να κάνουν το παντελόνι να διαρκέσει περισσότερο, οι ράφτες της εποχής έβαλαν μικρά καρφιά στα συγκεκριμένα σημεία στις τσέπες. Σήμερα, αν και έχουν παραμείνει στις τσέπες των τζιν, έχουν μόνο διακοσμητικό χαρακτήρα.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: