Ένα ταξίδι στη Βαρκελώνη με τη δύναμη του νου και του διαδικτύου. Visual βόλτα στα έργα του Γκαουντί

January 15, 2023

Ένα ταξίδι στη Βαρκελώνη με τη δύναμη του νου και του διαδικτύου. Visual βόλτα στα έργα του Γκαουντί


Διαφ.

Ένα ταξίδι στη Βαρκελώνη με τη δύναμη του νου και του διαδικτύου. Visual βόλτα στα έργα του Γκαουντί (Βίντεο)

 



Ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα την ισπανική αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα, καθορίζοντας σημαντικά όσα έμελλε να έρθουν μετά από αυτόν, και παράλληλα ένας δημιουργός με απίστευτα χαρακτηριστική προσωπική ταυτότητα, ο Άντονι Γκαουντί γεννήθηκε στις 25 Ιουνίου του 1852 στο Ρέους της Ισπανίας και αποτελεί έναν από τους βασικότερους εκπροσώπους του ευρωπαϊκού μοντερνισμού.

 

 

Ο Γκαουντί διαμορφώθηκε επαγγελματικά και πνευματικά στο κοσμοπολίτικο περιβάλλον της Βαρκελώνης. Μελέτησε τα καλλιτεχνικά ρεύματα του παρελθόντος, την ισλαμική και τη γοτθική αρχιτεκτονική η οποία μάλιστα εκείνη την εποχή αναβίωνε.

Δέχτηκε την επιρροή του Viollet-le-Duc, των John Ruskin και Richard Wagner και μέσα από το έργο του θέλησε να ανανεώσει την τοπική αρχιτεκτονική έκφραση επεξεργαζόμενος νέες φόρμες.

Η καταλανική Βαρκελώνη έχει σημαδευτεί από τα κτίρια και τα γλυπτά του τα οποία αποτελούν από μόνα τους σημαντικό πόλο έλξης για όσους ταξιδεύουν στην Ιβηρική Χερσόνησο.

Ακόμα και σήμερα είναι λίγοι εκείνοι που γνωρίζουν πως η σωστή προφορά του ονόματος του δεν είναι Γκαουντί, όπως έχει επικρατήσει σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά Γκαουδί, όπως σωστά λέγεται στα ισπανικά. Σίγουρα είναι πολλοί περισσότεροι εκείνοι που είναι εξοικειωμένοι με το βάθος του έργου του.

Αφιερωμένη λοιπόν στον σπουδαίο αρχιτέκτονα είναι η σημερινή, διαδικτυακή περιήγηση σε μερικά από τα πιο γνωστά και επιβλητικά έργα του στην όμορφη Βαρκελώνη, ανάμεσα τους η ημιτελής αλλά σπουδαία La Sagrada Familia, το περίφημο πάρκο Güell και η πανέμορφη πολυκατοικία Casa Mila, ένα κτίριο που επισκέπτονται περίπου 1 εκατομμύριο επισκέπτες τον χρόνο.

Είτε έχεις όνειρο να βρεθείς κάποια στιγμή στη ζωή σου σε αυτά τα ιστορικά, καταλανικά μέρη, είτε έχεις ήδη πάει στην πατρίδα του Γκαουντί αυτή η ξενάγηση μπορεί να προσφέρει κάτι που αυτή τη στιγμή λείπει από τις ζωές μας:

To ταξίδι, την ατελείωτη βόλτα ανακάλυψης σε έναν ξένο τόπο. Κι αν υπάρχει ένα πράγμα που σίγουρα εκτιμήσαμε από τη αρχή εν μέσω πανδημίας τότε είναι αυτό.

 

 

Virtual tour στη Βαρκελώνη του Γκαουντί

 

Ένα βίντεο για το πάρκο Guell στη Βαρκελώνη:

 

Barcelona: 360° Virtual Tour

 

 

womantoc


Πηγή

Διαβάστε επίσης: