Γνωρίστε τα παπαγαλάκια Budgie – Τα παπαγαλάκια που μιλάνε!

January 16, 2023

Γνωρίστε τα παπαγαλάκια Budgie – Τα παπαγαλάκια που μιλάνε!


Διαφ.

Γνωρίστε τα παπαγαλάκια Budgie – Τα παπαγαλάκια που μιλάνε! (Βίντεο)

Αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τα παπαγαλάκια, αυτά τα τροπικά πουλιά, που τα έχουμε στο σπίτι για κατοικίδια. Πάμε να τα γνωρίσουμε μαζί καλύτερα.



Τα παπαγαλάκια Budgie είναι τα δημοφιλέστερα κατοικίδια, μετά φυσικά από τον σκύλο και τη γάτα. Είναι μικρού μεγέθους και με μεγάλη ποικιλομορφία στους χρωματισμούς του φτερώματός τους. Ωστόσο το χρώμα με το οποίο τα συναντάμε συνήθως είναι το πράσινο με κίτρινο και το μπλέ.

Το είδος καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1805 και είναι γνωστά με την ονομασία Budgie. Είναι ένα μικρό είδος πουλιών με αρκετά μεγάλη σε μήκος ουρά συγκριτικά με το σώμα τους. Το συνολικό μήκος τους φτάνει μέχρι τα 18 εκ. Ο μέσος όρος ζωής τους κυμαίνεται από 5 έως 10 έτη και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες διαβίωσης τους στο σπίτι. Δηλαδή το σωστό κλουβί, η ποιότητα διατροφής και τα κατάλληλα παιχνίδια για παπαγάλους.

Τα παπαγαλάκια Budgie είναι ιδιαίτερα κοινωνικά και στοργικά και είναι προτιμότερο να ζουν σε ζεύγη. Εάν και κανείς δε μπορεί να σας εγγυηθεί ότι ο παπαγάλος θα μιλήσει, τα Budgie έχουν αυτή την ιδιότητα. Είναι πιθανό να μάθουν να λένε λέξεις, φράσεις και να κάνουν διάφορα σφυρίγματα. Τα αρσενικά Budgie έχουν περισσότερες πιθανότητες να μιλήσουν σε σχέση με τα θηλυκά.

Μπορούμε εύκολα να ξεχωρίσουμε το αρσενικό από το θηλυκό βλέποντας το χρώμα του χαλινού τους.

Τι είναι ο χαλινός; Χαλινός ονομάζεται το σημείο ακριβώς πάνω από το ράμφος τους. Στα αρσενικά Budgie ο χαλινός έχει σκούρο μπλε χρώμα, ενώ στα θηλυκά μπεζ ή καφέ.

Τα παπαγαλάκια Budgie μπορούν να μάθουν σταδιακά να βγαίνουν από το κλουβί, να τρώνε από το χέρι σας, να κάθονται στο χέρι σας, ακόμα και να δέχονται τα χάδια σας. Βασική προϋπόθεση είναι να έχετε υπομονή και πολλή διάθεση.

Τι τροφή δίνουμε στα παπαγαλάκια;

Μία καλή διατροφή για τα Budgie περιλαμβάνει μία κουταλιά με σπόρους premium, καθώς και pellet για Budgie. Εάν δε τρώει pellets, τότε θα χρειαστεί περισσότερη ποσότητα του μείγματος σπόρων. Επίσης, φύτρες σπόρων, λαχανικά, φρούτα, ρύζι, δημητριακά και ζυμαρικά.

Τα Budgie αγαπούν ιδιαίτερα και το κεχρί σε τσαμπί, το οποίο μπορείτε να δίνετε ως λιχουδιά σε μικρή ποσότητα και διατίθεται συνήθως στα pet shop.

Μπορούν τελικά να μιλήσουν τα Budgie;

Όπως προαναφέραμε μπορούν. Ένα Budgie μπορεί να μάθει αρκετές λέξεις και φράσεις. Τα αρσενικά Budgie είναι πιο πιθανό να μιλήσουν από τα θηλυκά και πολλές φορές οι ιδιοκτήτες μπορεί να μην συνειδητοποιήσουν ότι το  Budgie επαναλαμβάνει λέξεις και φράσεις και μιλάει, διότι δεν τα λέει καθαρά, αλλά λίγο μπερδεμένα. Τι μπορείτε να κάνετε για να μιλάει πιο καθαρά; Απαιτείται εντατική προσπάθεια και εκπαίδευση. Θα πρέπει να ασχολείστε καθημερινά με το Budgie σας και να επαναλαμβάνετε εύκολες μικρές λεξούλες. Οι παράμετροι για την επανάληψη των λέξεων από τον παπαγάλο είναι πολλές, όμως ο χαρακτήρας του και το πόσο δεμένος είναι μαζί σας, είναι από τις πιο σημαντικές.

Τι είδους κλουβί να πάρετε για το Budgie σας;

Τα Budgie είναι δραστήρια πουλιά και χρειάζονται ένα ευρύχωρο κλουβί. Επιλέξτε ένα κλουβί με διαστάσεις περίπου 48 Χ 48, αρκετά μεγάλο δηλαδή για να είναι εύκολο στο καθάρισμα και στη συντήρηση. Μπορείτε να διακοσμήσετε το κλουβί με διάφορα φυσικά ξύλα ή διάφορα παιχνιδάκια, πατήθρες να πατάνε πάνω και διάφορα άλλα αντικείμενα.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κάποια κλαδιά από κάποια βελανιδιά ή από κάποιο δέντρο της γειτονιάς σας, και να διακοσμήσετε μόνοι σας το κλουβάκι.

Να διαλέξω αρσενικό ή θηλυκό;

Και τα δύο μπορούν να γίνουν εξαιρετικά κατοικίδια με την μόνη διαφορά, όπως είπαμε, ότι τα αρσενικά είναι πιο πιθανό να μιλήσουν. Μία άλλη απορία, που μπορεί να έχετε είναι να πάρετε ένα ή δύο Budjie; Εάν θέλετε να το εξημερώσετε ή είναι ήδη εξημερωμένο και θέλετε να είναι δεμένο μαζί σας, θα πρέπει να πάρετε ένα. Μη ξεχνάτε όμως ότι είναι πολύ κοινωνικά πουλιά και ότι ζουν σε κοπάδια. Η μοναξιά θα τα δυσαρεστήσει πάρα πολύ κι έτσι αν δεν έχετε πολύ ελεύθερο χρόνο για να σας βλέπει, είναι καλύτερα να πάρετε δύο, ώστε να μη μένει μόνο του.

Ωστόσο, εάν έχετε ελεύθερο χρόνο ή έχετε παιδάκια, που θα παίζουν μαζί του, μπορείτε να πάρετε ένα, για να δεθεί μαζί σας, να εξημερωθεί, να μάθει τις λέξεις και να παίζει συνεχώς μαζί σας.

Ας δούμε τώρα τι χαρακτήρα έχουν τα Budjie.

Είναι πουλιά που μπορούν να δείξουν μεγάλη τρυφερότητα στο ταίρι τους, αλλά και σε παρέα του ίδιου φύλου. Μεταξύ τους μπορούν να παίζουν καθημερινά για ώρες. Είναι δραστήρια, ζωηρά, είναι εξερευνητές κι έχουν μεγάλη περιέργεια για όλα.

Υγεία των Budgie

Τέλος, το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την υγεία των Budgie. Τα Budgie υποφέρουν συχνά από ασθένειες, που προέρχονται από την κακή λιπαρή διατροφή και πεθαίνουν πρόωρα.

Μην τους δίνετε καλύτερα από τη δική σας τροφή, αλλά να ακολουθείτε μία σωστή διατροφή, διότι δημιουργούνται λιπώματα στο συκώτι τους, προβλήματα στην καρδιά τους κι έτσι πέφτει η άμυνα του οργανισμού τους.

Είναι σημαντικό επίσης να φροντίζετε την σχολαστική καθαριότητα και υγιεινή και να αφαιρείτε από το κλουβί τις φρέσκιες τροφές, καθώς αναπτύσσονται διάφοροι μικροοργανισμοί, που μπορεί να αναδειχθούν επιβλαβείς για την υγεία του πτηνού σας.

Τα παπαγαλάκια λοιπόν είναι μία ιδιαίτερα ευχάριστη και διασκεδαστική συντροφιά, είτε μιλάμε για παπαγαλάκια, είτε για μεγαλύτερους παπαγάλους, ωστόσο χρειάζονται σωστή και υπεύθυνη φροντίδα.

Παπαγαλάκια Budgie

3 λάθη που δεν πρέπει να κάνετε

Συγκέντρωσα τρία συχνά λάθη, που κάνουν οι ιδιοκτήτες πουλιών και καλά είναι να τα αποφεύγετε.

Να θυμάστε πάντα ότι τα παπαγαλάκια χρειάζονται σωστή φροντίδα.

  • Είναι λάθος να βάζετε χαρτί κουζίνας στον πάτο του κλουβιού. Η σωστή καθαριότητα και υγιεινή για τα παπαγαλάκια μας ξεκινάει από το κατάλληλο υπόστρωμα, που θα επιλέξετε για τον πάτο του κλουβιού. Χαρτί κουζίνας, εφημερίδα κι άλλα παρόμοια αντικείμενα είναι εντελώς ακατάλληλα. Οι λόγοι που είναι ακατάλληλα είναι γιατί δεν είναι απορροφητικά και μένουν για πολύ ώρα υγρά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες. Περιέχουν ουσίες, που είναι τοξικές για τα πουλιά και μυρίζουν και θέλουν καθημερινή αλλαγή. Για αυτό είναι καλό να επιλέξετε το υπόστρωμα, που θα σας υποδείξουν στο pet shop, όπου θα αγοράσετε και τα υπόλοιπα αξεσουάρ για το κατοικίδιό σας.
  • Δεύτερο λάθος, που γίνεται, είναι ότι πολλοί αγοράζουν μικρά στρόγγυλα κλουβιά κυρίως για αισθητικούς λόγους. Αυτό όμως είναι λάθος. Η επιλογή του κλουβιού γίνεται ανάλογα με το είδος κάθε πουλιού και τις ιδιαιτερότητές του. Ένα μικρό κλουβί είναι ακατάλληλο γιατί δεν επιτρέπει στα παπαγαλάκια να κινηθούν ελεύθερα, κι επίσης δε χωράνε τα αξεσουάρ, που είναι απαραίτητα για τη σωστή διαβίωσή τους. Έτσι τα στρόγγυλα κλουβιά κρίνονται ακατάλληλα, γιατί δεν τους επιτρέπει να οριοθετούν το χώρο τους, και συνήθως λόγω του σχήματός τους, τους περιορίζει την ελευθερία κινήσεων. Εκτός αν είναι στρογγυλό αλλά αρκετά μεγάλο σε μέγεθος.
  • Το τρίτο λάθος που γίνεται είναι να τοποθετούμε μέσα στο κλουβί έναν καθρέφτη. Ο καθρέφτης δεν είναι απλά ακατάλληλος για τα πουλιά, αλλά και ιδιαίτερα επιζήμιος. Κι αυτό γιατί δίνει την ψευδή αίσθηση ύπαρξης ενός άλλου πουλιού, από το οποίο δε λαμβάνει την ανάλογη ανταπόκριση και αγάπη, που αυτό επιθυμεί, κι έτσι υπάρχουν ανάλογες ψυχολογικές συνέπειες.
  •   Φυσικά σας προτείνω, εάν έχετε ελεύθερο χρόνο να πάρετε ένα παπαγαλάκι είναι φανταστική παρέα.

Παρακάτω στο βίντεο λέμε και κάποιες περισσότερες πληροφορίες για τα παπαγαλάκια. Για οποιαδήποτε απορία έχετε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

 

Πηγή:ethnos.

Διαβάστε επίσης: