«Κάηκαν αγκαλιά, είχε μείνει μια καρδούλα, τίποτε άλλο…»: Συγκλονίζει η μάνα των δίδυμων κοριτσιών που κάηκαν στο Μάτι

January 19, 2023

«Κάηκαν αγκαλιά, είχε μείνει μια καρδούλα, τίποτε άλλο…»: Συγκλονίζει η μάνα των δίδυμων κοριτσιών που κάηκαν στο Μάτι


Διαφ.

Συγκλονίζει με την ιστορία της, η μητέρα δύο δίδυμων κοριτσιών, που έχασαν τη ζωή τους άδικα το 2018 στην πυρκαγιά στο Μάτι.
«Η πεθερά μου ήταν από κάτω, τα παιδιά ανάμεσα και ο πεθερός μου από πάνω με ανοιχτές τις αγκαλιές τους. Τις κηδέψαμε στις 3 Αυγούστου του 2018» είπε με δάκρυα στα μάτια η μητέρα τους που κατέθεσε στη δίκη για το Μάτι.



Έχασαν τα δίδυμα κοριτσάκια τους και τους γονείς τους στο Μάτι. Όλοι μαζί βρέθηκαν αγκαλιασμένοι στο κτήμα Φράγκου με τις σορούς και άλλων ανθρώπων που τυλίχτηκαν στις φλόγες εκείνη την τραγική ημέρα. Σήμερα, οι γονείς των κοριτσιών κατέθεσαν στη δίκη για το Μάτι, όπως και άλλοι μάρτυρες, και τα όσα είπαν συγκλόνισαν.
Για άλλη μια μέρα, η φονική πυρκαγιά στο Μάτι δυστυχώς ζωντανεύει μέσα από τις καταθέσεις συγγενών των θανόντων που έχασαν με βασανιστικό τρόπο τις ζωές τους στον πύρινο όλεθρο του 2018. Σήμερα καταθέτουν συγγενείς θυμάτων και εγκαυματίες για τις δικές τους, προσωπικές ιστορίες και μνήμες.

Η μητέρα των δίδυμων κοριτσιών που κάηκαν στην φωτιά συγκλόνισε: «Ηταν όλα ήσυχα, τα παιδιά παίζανε και τα πεθερικά μου ετοιμάζονταν για να γυρίσουν πίσω στη Νέα Μάκρη. Τους χαιρετήσαμε και ήταν η τελευταία φορά που τους είδαμε» δήλωση η μητέρα και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αγωνία της μετά το ξέσπασμα της φωτιάς.

«Συνεχώς παίρναμε τα πεθερικά μου και δεν πιάναμε γραμμή. Έπαιρνα τηλέφωνο στην Αστυνομία, τους ρωτούσα αν ξέρουν κάτι. Τότε ο σύζυγος μου πήρε ένα μηχανάκι να ψάξει να βρει τα παιδιά μας και τους γονείς του. Είχα ανοίξει την τηλεόραση, δεν ήξερα ακριβώς τι βλέπω και τι γίνεται. Κάποια στιγμή με πήρε ο σύζυγος μου τηλέφωνο. “Είμαι στον δρόμο έχει φωτιές δεξιά και αριστερά δεν μπορώ να δω τίποτα. Είναι παντού σκοτάδι και φωτιά” μου είπε» πρόσθεσε η μητέρα.

«…Ξεκίνησα να παίρνω τηλέφωνο την πεθερά και τον πεθερό μου αλλά δεν μπορούσα να τους πιάσω. Εκεί άρχισα να ανησυχώ. Ήθελα να δω τι συνέβαινε. … Παίρναμε την αστυνομία. Τους λέγαμε ότι τα παιδιά και τα πεθερικά μου πήγαιναν προς Νέα Μάκρη, μας είπαν πως ακόμα δεν είχαν εικόνα», είπε στην αρχή της κατάθεσής της στη δίκη για το Μάτι η κ. Γεωργία Ξυραφάκη μητέρα των αδικοχαμένων κοριτσιών για να συνεχίσει: «….Μετά από πάρα πολλά τηλεφωνήματα, μας είπαν δεν έχουμε να σας πούμε κάτι και ότι εφόσον “δεν έχουμε βρει κάτι θα πρέπει να ψάξετε στους πεθαμένους” και ότι “θα πρέπει να πάτε στο Γουδί να δώσετε γενετικό υλικό και ίσως βρεθεί κάτι”. Πήγαμε, δώσαμε γενετικό υλικό και περιγραφή το τι φορούσαν τα κορίτσια». 

Μητέρα δίδυμων: Ηταν όλοι αγκαλιασμένοι

Στη συνέχεια και αφού οι σοροί των παιδιών της ταυτοποιήθηκαν, η συγκεκριμένη οικογένεια όπως και πολλές άλλες που έχασαν ανθρώπους στο Μάτι, συνέχισε να ταλαιπωρείται. Η κ. Ξυραφάκη περιέγραψε: «Στις 27/7 ταυτοποιήθηκαν οι σοροί πεθερικών μου. Μας είπαν ότι υπήρχαν και σοροί μικρότερης ηλικίας. Δυστυχώς μάθαμε ότι ήταν δικά μας παιδιά την επόμενη ημέρα…. Τους ήταν δύσκολο να ταυτοποιήσουν ποια είναι ποια. Επειδή ήταν δίδυμα και ίδια ηλικία δεν μπορούσαν να ταυτοποιηθούν με αποτέλεσμα να τους κηδεύσουμε 3 Αυγούστου 2018. Σκεφτήκαμε ότι τους είχαμε φτιάξει κάτι μασελάκια και μόνο έτσι μπορέσαμε να καταλάβουμε ποια είναι ποια, δεν μας τις δίνανε ούτε για να τις θάψουμε». 

«Τον περνάω 10 χρόνια, το έχουμε συζητήσει…»: Η Ελένη Χατζίδου μιλά 1η φορά για τη διαφορά ηλικίας με τον Ετεοκλή Παύλου

Και συνεχίζει η μητέρα: «Η πεθερά μου ήταν από κάτω, τα παιδιά ανάμεσα και ο πεθερός μου από πάνω με ανοιχτές τις αγκαλιές τους. Τις κηδέψαμε στις 3 Αυγούστου του 2018» είπε με δάκρυα στα μάτια.

Συγκλονίζουν οι καταθέσεις πατέρα και θείας των αδικοχαμένων κοριτσιών

Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο πατέρας των κοριτσιών, Ιωάννης Φιλιππόπουλος, ο οποίος επίσης συγκλόνισε: «Στο οικόπεδο με τα 26 πτώματα ήταν το πρώτο αμάξι του πατέρα μου. Αφού έκαναν έρευνες βρήκαν αυτή την υπέροχη άμορφη μάζα. Η μανούλα μου από κάτω, τα κορίτσια στη μέση και ο πατέρας μου από πάνω» είπε ο μάρτυρας για να προσθέσει: «Υποψιάστηκαν πως πρόκειται για την οικογένεια μου αλλά έπρεπε να το αποδείξουν με DNA. Εάν εκείνη η ημέρα δεν ήταν Δευτέρα και ήταν Κυριακή θα είχαμε χιλιάδες θύματα…».

Συγκλονιστική ήταν και η κατάθεση της θείας των παιδιών. «Αυτά που πάταγες κάτω δεν ήξερες αν ήταν σάρκα. Αυτό το χωράφι θα είναι πάντα ένα νεκροταφείο ό,τι κι αν γίνει, ό,τι κι αν είναι. Πήγα στο σπίτι και το φαγητό ήταν ακόμη εκεί, σάπιο αλλά εκεί. Ήταν και οι τέσσερις αγκαλιά. Δεν είχε μείνει τίποτα. Από τη Βασιλική είχε μείνει μια καρδούλα, τίποτε άλλο».

«Φτάσαμε στις 3 Αυγούστου να κάνουμε την κηδεία, 11 ημέρες μετά. Για να φτάσουμε εκεί και να δούμε τέσσερα φέρετρα και από εκεί και μετά έπρεπε να ζούμε κανονικά. Πώς θα κοιτούσα τον αδερφό μου και τη Γεωργία στα μάτια, να τους πω τι; Πως όλα πήγαν καλά; Τίποτα δεν πήγε, κανείς. Θα πρέπει να χαίρομαι για αυτό ή να λυπάμαι που ζω;» είπε με τρεμάμενη φωνή η θεία των παιδιών.

Καταθέσεις από οικογένειες θυμάτων της πυρκαγιάς

Η μάρτυρας κ. Ειρήνη Ορφανού κατέθεσε για την απώλεια της αδελφής της. Η συγκεκριμένα ανέφερε: «Ήρθα να καταθέσω για την απώλεια της αδερφής μου. Όλα αυτά τα χρόνια υπήρχαν πολλές φωτιές, αλλά επί της Μαραθώνος πάντα υπήρχαν πυροσβεστικά. Υπήρχε μια τάξη. Εκείνη την ημέρα η αδερφή μου ήταν μόνη της. Εγώ έκανα την τελευταία μου χημειοθεραπεία και ήμουν στην Αγία Παρασκευή. Δεν υπήρχε άνθρωπος να πάει να τη βοηθήσει. Κατέβηκε τα σκαλιά και εκεί έμεινε. Ήταν καμένη, ήταν συγκλονιστικό θέαμα. Έφτασε ο ανιψιός μου με τη γυναίκα του και τα είδαν όλα. Αυτό που έγινε με το Μάτι δεν είχε γίνει ξανά ποτέ».

Τέλος, η κ. Βαρβάρα Γεωργακοπούλου η οποία έχασε τον σύζυγο της στο Μάτι κατέθεσε στο δικαστήριο: « Δεν υπάρχει χειρότερο συναίσθημα να φεύγεις και να αφήνεις πίσω τον άνθρωπό σου νεκρό. Ήταν γυμνός όπως σηκώθηκε από το κρεβάτι με ένα σορτσάκι. Τους πήγα προσωπικά του αντικείμενα και αναγνωρίστηκε μετά από 13 ημέρες. Άλλος θάνατος για μένα. Δεν ξέρω τι παρέλαβα, από ό, τι μου είπαν ήταν ένα φέρετρο πούπουλο…».


Πηγή

Διαβάστε επίσης: